"Rusija je dobila pravico za izvedbo SP na povsem zakonit način," je med drugim dejal Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Uradni govornik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov zavrača vse obtožbe o domnevnem podkupovanju. Foto: EPA
Uradni govornik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov zavrača vse obtožbe o domnevnem podkupovanju. Foto: EPA

Svetovno prvenstvo v Rusiji najboljše doslej
"Prebrali smo medijske objave o tem in se nam niti ne sanja, za kaj naj bi šlo,
" je dodal Peskov in obenem zatrdil, da je bilo svetovno prvenstvo v Rusiji pred dvema letoma "najboljše doslej".

Sorodna novica Tožilstvo ZDA: Katar in Rusija podkupila Fifine funkcionarje

S tem se je Kremelj odzval na razkritja ameriških tožilcev, ki so objavili nove podrobnosti v zvezi z odmevnim korupcijskim škandalom v Mednarodni nogometni zvezi leta 2015 glede boja za medijske pravice in organizacije SP-ja 2018 in 2022. Nekdanja uslužbenca podjetja 21st Century Fox Hernan Lopez in Carlos Martinez se otepata obtožb tožilstva glede korupcije, bančne prevare in pranja denarja. Poleg njiju je tudi Gerard Romy, ki je delal za španski medijski konglomerat Imagina.

Milijoni dolarjev podkupnin za Fifine delegate?
Trojica je obtožena, da je plačala na milijone dolarjev podkupnin Fifinim delegatom zvez Conmebol in Concacaf, krovnim organizacijam Južne, Severne in Centralne Amerike ter Karibov, v zameno za glasovanje pri pridobitvi donosnih televizijskih pravic za regionalna tekmovanja in kvalifikacije za svetovni prvenstvi leta 2018 in 2022.

Primer je del vseobsežnega korupcijskega škandala v Mednarodni nogometni zvezi Fifi iz leta 2015, ki je odnesel celoten vrh Fife na čelu z dolgoletnim predsednikom Seppom Blatterjem.

Katar: Odločno zanikamo vse obtožbe
Tudi Katar se je odzval na najnovejše očitke ameriških preiskovalni organov in ostro zanikal korupcijo pri dodelitvi organizacije svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 tej zalivski državi. "Odločno zanikamo vse obtožbe, ki so se pojavili v sodnih dokumentih. Gre za dokumente dolgega procesa obtožb, ki pa ne posegajo v SP 2018 in 2022. Kljub letom lažnih obtožb dokazov, da je Katar neetično pridobil organizacijo SP, nikoli ni bilo," so med drugim sporočili iz vodstva katarskega emirata.