Zenit je na poti do finala izločil Bayer iz Leverkusna in Bayern. Foto: EPA
Zenit je na poti do finala izločil Bayer iz Leverkusna in Bayern. Foto: EPA
Dick Advocaat
Dick Advocaat še kako dobro pozna škotski nogomet, saj je Glasgow Rangerse vodil štiri leta. Foto: EPA
Pavel Pogrebnjak
Najboljši strelec letošnjega Pokala Uefa Pavel Pogrebnjak zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati. Foto: Reuters
Bo finale Uefe napet?

Zenit v tem obdobju preživlja najlepše čase v svoji skoraj 90-letni zgodovini. Odkar je leta 2005 nadzor nad klubom prevzel sloviti Gazprom (največje rusko podjetje), finančnih težav ni več. V St. Peterburgu gradijo nov sodobni stadion, ki bo sprejel več kot 60.000 gledalcev. Želijo ga dokončati že do konca letošnjega leta, saj bo Zenit v prihodnji sezoni igral v Ligi prvakov.

Ekipa brez zvezdnikov
Čeprav ima klub na voljo skoraj neomejena finančna sredstva, se vodilni možje Zenita niso odločili za nakup dragih zvezdnikov, temveč so ekipo raje sestavili iz mladih nadarjenih ruskih igralcev. Tudi maloštevilni tujci (Križanac, Dominguez, Ricksen ...) ne rušijo plačnega razmerja znotraj ekipe, ki deluje izvrstno. Glavno besedo pri tem ima nizozemski trener Dick Advocaat.

Od pomočnika do priznanega trenerja
Kot nogometaš se ni ravno proslavil, potem pa je trenersko kariero začel kot pomočnik nizozemske trenerske legende Rinusa Michelsa. 60-letni Advocaat je zdaj priznani mednarodni strokovnjak, ki v St. Petersburgu uživa ogromno ugleda. V klubu ima prvo in zadnjo besedo, in dokler bodo vodilni z njegovimi izidi zadovoljni, bo pri tem tudi ostalo. Do zdaj mu je v treh različnih državah uspelo osvojiti naslov državnega prvaka. Na Nizozemskem je bil najboljši s PSV-jem, v Rusiji z Zenitom in na Škotskem z Glasgow Rangersi, ki ga je vodil od leta 1998 do leta 2002.

Težave v domačem prvenstvu
Sredin finale v Manchestru prav proti nekdanjemu Advocaatovemu klubu Glasgowu bo brez dvoma najpomembnejša tekma Zenita v njegovi zgodovini, a to ne opravičuje dejstva, da je letošnje rusko prvenstvo začel pod pričakovanji. Na lestvici trenutno zaseda 14. mesto, s štirimi tekmami manj od preostalih tekmecev. Po finalu pokala UEFA bodo morali vse moči spet usmeriti v domače prvenstvo.

Pavel Pogrebnjak kaznovan
Na poti v finale je Zenit po Villarealu in Marseillu izločil še dva nemška predstavnika Bayer iz Leverkusna in Bayern. Zmaga v polfinalu nad Bavarci je bila pravi praznik z eno pomanjkljivostjo. Napadalec Pavel Pogrebnjak je v drugem polčasu storil neumen prekršek in dobil rumeni karton, zaradi katerega ne bo smel igrati v finalu. Pogrebnjak je v letošnjem Pokalu UEFA dosegel deset zadetkov in je najuspešnejši strelec Zenita.

Vrnitev Aršavina, Ricksna in Širla
Pred polfinalom z Bayernom so mediji poročali, kako oslabljen bo Zenit brez kaznovanih Aršavina, Ricksna in Širla. Rusi so dokazali, da imajo odlično klop za rezervne igralce, saj so nastale vrzeli znali zapolniti. Trije omenjeni nogometaši se zdaj vračajo, a vseeno ostaja eno vprašanje odprto. Ali lahko Advocaat najde tudi enakovredno zamenjavo za Pogrebnjaka?

Pokal Uefa, finale
Manchester, sreda ob 20.45 (prenos na TVS 2):

ZENIT - GLASGOW RANGERS

Urban Laurenčič

Bo finale Uefe napet?