Cesca Fabregasa Barcelona lovi že vrsto zadnjih let. Bo Kataloncem le uspelo prepričati Wengerja, da spusti otroka
Cesca Fabregasa Barcelona lovi že vrsto zadnjih let. Bo Kataloncem le uspelo prepričati Wengerja, da spusti otroka "blaugrane" domov? Foto: Reuters
Wesley Sneijder
Angleži kot stavniški narod pridno stavijo tudi na morebitne prestope. Trenutna kvota za prestop Sneijderja v Man. United je izredno nizkih 1/5. Foto: EPA
Neymar
Neymar je v Braziliji že superzvezdnik, ki ima letno plačo 2 milijona dolarjev, ob tem pa mu pripada še delež od trženja z njegovim imenom. Po osvojitvi Pokala lIbertadores je zatrdil, da si s Santosom želi osvojiti še brazilsko prvenstvo. Foto: Reuters
Valter Birsa v dresu Auxerrja
Trenutno v ligah velike peterice za mesta v prvem moštvu kandidira še 13 Slovencev: 10 v Serii A, 2 v 1. Bundesligi in eden v Premier ligi. V Ligue 1 in La Ligi v novi sezoni najverjetneje ne bo slovenskih nogometašev. Foto: EPA

1. septembra bo znano, kdo so veliki zmagovalci in poraženci ter predvsem zaslužkarji, a do takrat se bodo lestvice najdražjih poletnih prestopov še temeljito premešale.

Najdražja prestopa uvodnega meseca pripadata Argentincema, na kar ni vplival niti porazen nastop "gavčev" na domači Copi Americi. 44 milijonov evrov je Manchester City odštel Atleticu Madridu za Sergia Aguera, medtem ko je Paris SG plačal Palermu le milijon evrov manj za Javierja Pastoreja. Tudi tretje mesto pripada Južnoameričanu: Čilenec Alexis Sanchez se je za 37,5 milijonov evrov preselil iz Udineseja v Barcelono.

Vrnitev izgubljenega sina v Katalonijo?
Evropski klubski prvaki pa še niso zadovoljili svojih apetitov, saj še vedno lovijo "izgubljenega sina" Cesca Fabregasa. Arsenal oz. natančneje trener in menedžer "topničarjev" Arsene Wenger se vneto otepa ponujenega denarja (okoli 50 milijonov evrov), saj nikakor ne želi izgubiti svojega kapetana in prvega igralca. Barcelona je vztrajna in je pripravljena vložiti dodatne milijone, da bi tako še okrepila že tako sijajno sredino igrišča.

Sneijder ne zanika, da si želi drugam
Druga velika saga poletja se odvija okoli evropskega podprvaka Manchester Uniteda, ki si želi Wesleyja Sneijderja. Vodstvo Interja je dolgo zavračalo idejo, da bi prodali prvega organizatorja igre, a nezanikajoče besede Nizozemca in angleški milijoni so jim dali misliti. Večinska britanskih medijev je prepričana, da sta se kluba načelno že dogovorila, in bi lahko prišlo do prestopa že v naslednjih dneh, če ne že urah.

Na Otoku buri domišljijo Luka Modrić (Tottenham), ki ga za zdaj neuspešno lovi Chelsea. Manchester City naj bi svojo kolekcijo nakupov zaokrožil s Samirjem Nasrijem (Arsenal). Potem je tukaj še večno vprašanje: kje bo pristal domotožni Carlos Tevez?

Obleganemu Neymarju se ne mudi
Veliko prahu dviga brazilski čudežni deček Neymar, ki ga vztrajno oblega Real Madrid. Vodstvo Santosa, ki je izhodiščno ceno postavilo na 45 milijonov evrov, je pred dnevi sporočilo, da bo kraljevi klub prijavilo Fifi, če ne bo nehal neposredno dvoriti igralcu, ki se mu po lastnih besedah ne mudi zapustiti Brazilije.

Italijani hranijo milijone za konec
Na veliko potezo še čakajo italijanski velikani. Roma opravlja popolno preobrazbo (nazadnje je od Ajaxa za 6,3 milijona evrov kupila nizozemskega reprezentančnega vratarja Maartena Stekelenburga), Inter je pripeljal "baby Kakaja" iz Argentine - Rickyja Alvareza. Juventus kupuje preudarno (med drugim je prišel Mirko Vučinić), Milan pa še čaka na veliko okrepitev. Pričakovati je, da bo v zadnjih avgustovskih dneh najbolj burno ravno v Italiji, kjer tudi kot zadnji od lig velike peterice začnejo s prvenstvom.

Veliki kupec na tržišču je bil Paris Saint Germain, ki si želi osvojiti Francijo. V Nemčiji je Bayern pričakovano kupil vratarja Manuela Neuerja, pri čemer se bo nekdanji čuvaj mreže Schalkeja moral navaditi na neodobravanje lastnih navijačev.

Koliko Slovencev v ligah velike peterice?
Zelo mirno je tudi med slovenskimi nogometaši, kjer razen prihoda prostega Valterja Birse v Genoo ni bilo selitev v močnejša prvoligaška tekmovanja. Kvečjemu se je število Slovencev v močnih klubih zmanjšalo, saj se je kar nekaj mlajših igralcev v iskanju več igralnega časa odpravilo kot posojeni igralci v nižje lige (izstopa Italija).