Koprčani so veseli zaradi prestižne zmage nad Hajdukom, a jih hkrati tudi jezi, da so na prelahek način ostali brez dveh golov prednosti za povratno tekmo.
Koprčani so veseli zaradi prestižne zmage nad Hajdukom, a jih hkrati tudi jezi, da so na prelahek način ostali brez dveh golov prednosti za povratno tekmo. "Mogoče je pa to dobra stvar, da se ne bi pripetilo kaj takega kot lani po zmagi na prvi tekmi z Neftčijem." Foto: www.alesfevzer.com
Goran Galešić
Že danes ob 13. uri bo na sedež Uefe žreb 3. predkroga Evropske lige, ki bo dal Kopru ali Hajduku naslednjega nasprotnika, a to po tekmi z Bonifiko ni zanimalo nobenega. "Najprej hop in skok," je bil pomislek kapetana Guberca. "Čakata nas 1. krog Prve lige in Domžale, nato pa povratna tekma, o drugem ne razmišljamo," je poudaril Halilović. Foto: www.alesfevzer.com

Dober je samo izid, ne pa tekma, ki je bila slaba za nas. Ponovil se je nam lanski Šahtar Karagandi. Imeli smo posest, a prejeli dva gola iz prekinitve, po našem kotu pa še prejeli zadetek iz protinapada. Naš trud je bil nagrajen v zadnjih minutah. Vsak pazi na svojega igralca, pri čemer sva tik pred golom zadnja branilca. Prva dva gola smo prejeli izredno naivno in vsekakor prevzemam odgovornost za to.

Samokritični kapetan Hajduka Goran Milović, sicer osrednji branilec in tudi strelec proti Kopru
Vasja Simčič
Ob odmoru je bilo razmerje strelov v okvir vrat 5:3 za Koper, ob koncu tekme pa 6:7 za Hajduk, kar tudi priča, kakšno je bilo razmerje moči in nevarnosti na srečanju med Primorci in Dalmatinci. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Hajduka
Če je Hajduk na igrišču po mnenju hrvaških novinarjev "od povprečnega slovenskega prvoligaša" prejel nogometno lekcijo Kopra, so na tribuni Torcide dale lekcijo Bonifiki iz navijanja. Trije prejeti goli niso zmotili ritma tudi iz Slovenije močno okrepljenim gostujočim navijačem, kjer pa znova ni šlo brez težav. Pred začetkom tekme je policija aretirala nekaj razgretežev, sama tekma je sicer minila mirno, a so organizatorji spregledali ustaško zastavo. Foto: www.alesfevzer.com
V Kopru posebna zgodba navijači Hajduka
Luka Koper doma premagala sloviti Hajduk

V poletni skorajda neznosni pripeki so Koprčani na prvič zares razprodani Bonifiki proti Dalmatincem prikazali najboljši polčas v Evropi in držali sanjski izid 3:1. V drugem polčasu so varovanci Rodolfa Vanolija zaprli igro, ob dolgo brezidejnem Hajduku so se z iztekanjem časa povlekli preveč nazaj in bili kaznovani z golom v zadnji minuti rednega dela. Na povratno tekmo 2. predkroga Evropske lige slovenski pokalni prvaki odhajajo s prednostjo, a ne tako veliko, kot se je zdelo kar 50 minut. Na drugi strani so bili hajdukovci na koncu lahko zadovoljni samo z izidom, enim golom zaostanka in dvema zadetkoma v gosteh.

Dve napaki, ki sta jih drago stali
"Hajduk se je izkazal z zelo organizirano igro, mi pa smo odigrali odlično tekmo. Če želimo še napredovati in rasti kot osebnost, si ne smemo več dovoliti, da prejmemo toliko zadetkov iz prekinitev. Privoščili smo si dve napaki, ki sta nas drago stali. To so dogaja mladim igralcem, ki pa se tega zavedajo," je po tekmi tudi trener Kopra dal vedeti, da ga ne veseli zmaga toliko, kot ga motita dva prejeta gola.

Vanoli zavrača, da se je preveč zaprl
"Želeli smo zadržati vodstvo s 3:1. Nismo hoteli zapreti tekme, zato sem posegel po menjavah in poslal v ogenj napadalce. Videli ste, da sem menjal napadalca za napadalce,"
je poudaril Rodolfo Vanoli, ki se mu taktični umik nazaj in prepustitev pobude po prvih 45 minutah šokiranim gostom ni posrečil. Vendar Vanolijev Koper, ki v mladi nogometni sezoni 2015/16 še ne pozna poraza in je že osvojil slovenski superpokal, je slavil prestižno zmago nad nekdanjim velikanom še iz nekdanje skupne države in vztraja pri cilju: ''V Split ne gremo na izlet, ampak po napredovanje z vsem dolžnim spoštovanjem do Hajduka."

Čudna tekma: goli iz kotov, ne pa iz igre
Hajduk je medtem doživel prvi poraz v sezoni, trener Damir Burić pa je tekmo označil za čudno: "Čestitke Kopru za zmago. Tekma se je začela za nas izjemno negativno, našim mladim igralcem pa se je bilo težko odzvati po dveh prejetih zadetkih in veliki prednosti Kopra. Tekma je bila nenavadna, kar malce čudna, saj so zadetki deževali iz prekinitev, iz izdelanih napadov pa nismo znali zadeti v polno."

Trener Hajduka s porazi ne more živeti
Tudi 51-letnega Splitčana, ki je bil kar desetletje pomočnik trenerja v Bundesligi, so motile napake ob prekinitvah, četudi sta bili podaji Ivice Guberca in Gorana Galešića s kotov milimetrsko natančni. Burić ni kaj dosti potolažil niti gol priključka: "Zaradi njega nam v Splitu ne bo nič lažje. Zmagati bomo morali v vsakem primeru. Poraz je poraz in ne morem živeti z njim. Nestrpno čakam na povratno tekmo. Še enkrat čestitke Kopru za zasluženo zmago."

Strelec Halilović: "Vodimo ob polčasu"
Četrtkov spektakel na Bonifiki pred 2.592 gledalci se je začel pri 33 stopinjah Celzija, a kljub temu je postregel s presenetljivo privlačnim nogometom, kjer pa so kar štirje goli padli neposredno po podajah iz kotov in še akcija tekme za zmagoviti gol Kopra se je začela s kotom Hajduka, čemur sta sledila malonogometni protinapad in zaključek. Začelo se je udarno in že v 7. minuti je Denis Halilović z glavo zatresel Hajdukovo mrežo, prava kopija gola iz finala pokala proti Celju, kjer je bil osrednji branilec še minuto hitrejši.

"Škoda gola v zadnji minuti, a v Split gremo s prednostjo. Lahko rečemo, da vodimo ob polčasu dvoboja, zaradi česar smo veseli," je bil pozitivno usmerjen Halilović, ki je prejšnji teden zaradi gripe moral izpustiti domačo tekmo z Vikingurjem. "Razumljivo, da so nas stisnili, saj so le lovili dva gola zaostanka. Vseeno mislim, da smo dobro stali vse do tega nesrečnega kota v 90. minuti," je 29-letni branilec videl prepustitev pobude Hajduku.

Koper prvih 5 golov sezone dosegel po kotih
"Imamo dva izvrstna izvajalca prekinitev - tako Guberac kot Galešić znata točno podati. Na nas je, da to izkoristimo s pravim "tajmingom", predvidevanjem kdaj in kam bo prišla žoga. Proti Hajduku se je izkazalo, da je ostal prostor točno tam, kjer smo ga iskali na prvi vratnici,"
je Halilović pojasnil izredno lastno in moštveno učinkovitost iz kotov. Koper je v še mladi sezoni namreč kar prvih pet golov dosegel po akcijah, ki so se začeli s koti! "Na žalost se je tudi Hajduk izkazal kot močan ob kotih in tako dosegel oba gola," je na drugo stran medalje samokritično opozoril steber koprske obrambe.

V Evropi si ne smeš dovoliti golov v 90. minuti
"Prvi polčas smo odigrali na vrhunski ravni. Odkar sem v Kopru, je bil to naš najboljši polčas. Vendar smo spet v 2. polčasu preveč padli in dopustili nasprotniku preveč igre. Na tem evropskem nivoju si ne bi smeli privoščiti prejeti takšen gol v zadnji minuti,"
je tekmo povzel vratar Vasja Simčič, ki je bil ob kotih brez moči, zato pa suvereno ukrotil vseh pet strelov Hajduka iz odprte igre in bil znova eden boljših med kanarčki. "Glave gor. Gremo v Split z boljšim izidom. Preveč so pritiskali na nas, zato je prihajalo do padcev koncentracije in tako so si priigrali bolj aktiven izid," se je 32-letni čuvaj mreže znova vrnil k 90. minuti, zaradi česar so jih od njega krepko slišali tudi soigralci.

Guberac: "V Splitu se nimamo česa bati"
"Zaslužili smo si takšno podporo. V takšnem prekrasnem vzdušju igralec res da vse od sebe in hočeš nočeš imaš več moči kot pred 200 ali 300 gledalci,"
je bil nad polnim stadionom navdušen kapetan Luke Koper Ivica Guberac, sicer tudi podajalec pri prvem golu. Kapetan je bil odkrit: "Grenko je prejeti gol v zadnji minuti. Danes smo razočarali pri branjenju prekinitev, kar ni ravno značilno za nas. Po tekmi so bile glave v slačilnici kar nekaj navzdol." Vseeno smo premagali Hajduk in gremo s pozitivnim izidom v Split, kjer se nimamo česa bati!"

Iz Kopra

Dober je samo izid, ne pa tekma, ki je bila slaba za nas. Ponovil se je nam lanski Šahtar Karagandi. Imeli smo posest, a prejeli dva gola iz prekinitve, po našem kotu pa še prejeli zadetek iz protinapada. Naš trud je bil nagrajen v zadnjih minutah. Vsak pazi na svojega igralca, pri čemer sva tik pred golom zadnja branilca. Prva dva gola smo prejeli izredno naivno in vsekakor prevzemam odgovornost za to.

Samokritični kapetan Hajduka Goran Milović, sicer osrednji branilec in tudi strelec proti Kopru
V Kopru posebna zgodba navijači Hajduka
Luka Koper doma premagala sloviti Hajduk