Glasgow Rangers je edino evropsko lovoriko osvojil daljnega leta 1972. Foto: Reuters
Glasgow Rangers je edino evropsko lovoriko osvojil daljnega leta 1972. Foto: Reuters
Derbiji med Glasgow Rangersi in Celticom so eni najbolj vročih v Evropi. Foto: EPA
Bo finale Uefe napet?

Gre za klub z zelo dolgo in izredno bogato tradicijo. Ustanovljen je bil davnega leta 1872 in je najuspešnejši klub na Škotskem, kjer zmeraj burijo duhove mestni derbiji s Celticom.

Katoliško–protestantski dvoboji
Ko govorimo o velikih evropskih derbijih, kot so Real – Barcelona ali recimo Milan – Inter, ne moremo mimo mestnega obračuna Rangersov in Celtica. Morda kluba ne ponudita tako kakovostnega nogometa kot prej omenjeni, a čustev je v tem derbiju zagotovo največ. Protestantski Rangers in katoliški Celtic sta jamstvo za izredno dramatične obračune.

51 naslovov prvaka
Glasgow Rangers je v svoji zgodovini osvojil ogromno naslovov vseh vrst. 51-krat je bil škotski prvak, kar je svetovni rekord. Ligaški pokal in pokal zveze pa je skupaj v svoje vitrine pospravil 56-krat.

Le ena lovorika na mednarodnem prizorišču
Sredin finale Pokala Uefa v Manchestru proti ruskemu Zenitu bo za Rangerse četrti nastop v sklepnem delu kakšnega evropskega tekmovanja. Do zdaj so trikrat igrali v finalu nekdanjega pokala Pokalnih zmagovalcev. V letih 1961 in 1967 so izgubili s Fiorentino in z Bayernom, edini uspeh pa jim je prineslo leto 1972. Takrat so v finalu v Barceloni premagali Dinamo iz Moskve. Slavje Škotov na Nou Campu je bilo nepopisno (VIDEO).

Železna obramba in disciplina
Škoti so na poti v letošnji finale po skupinskem delu tekmovanja izločili Panathinaikos, Bremen, Sporting in po enajstmetrovkah v polfinalu Fiorentino. Predstavili so se z izredno kakovostno obrambo, saj so na osmih izločilnih tekmah prejeli le dva zadetka. Trda obramba in disciplinirana igra bosta zagotovo zaščitni znak Rangersov tudi v sredo zvečer. Zato enajstmetrovke tudi tokrat niso izključene.

Ljubljenec škotskih navijačev
Ključni mož Rangersove obrambe je Španec Carlos Cuellar, ki je lansko leto prišel iz Osasune in si že v prvi sezoni pridobil zaupanje zahtevnih škotskih navijačev. Ti so ga prejšnji teden celo razglasili za najboljšega nogometaša na Škotskem v pretekli sezoni. Cuellar je pred finalom optimističen, vseeno pa dodaja, da bo srečanje z Zenitom zagotovo največja preizkušnja Rangersov v letošnjem pokalu UEFA.

Drugič na klopi Rangersov
Na razplet finala bo s svojo taktično postavitvijo poskušal vplivati trener Rangersov Walter Smith. Svojo trenersko kariero je začel prav v tem škotskem klubu, ki ga je vodil od leta 91 do leta 98, nato pa je odšel v Everton ter pozneje prevzel škotsko izbrano vrsto. V devetdesetih letih je Rangers vrnil med najboljše v Evropi, zdaj pa ima priložnost, da s svojim najljubšim klubom seže tudi po naslovu zmagovalca v Pokalu UEFA.

Prekinitve priložnost Rangersov
Škoti imajo določene težave v izigravanju nasprotnikove obrambe, saj ne dosegajo veliko golov iz igre. A kot pravo otoško moštvo so zelo nevarni v igri z glavo. Prekinitve bodo torej močno orožje Rangersov, ki želijo čim prej doseči gol in nato zapreti vse poti do svojega gola.

Pokal Uefa, finale
Manchester, sreda ob 20.45 (prenos na TVS 2):

ZENIT - GLASGOW RANGERS

Urban Laurenčič

Bo finale Uefe napet?