Tokrat je Fortuna obrnila hrbet Sloveniji, morda novembra ne bo ... Foto: EPA
Tokrat je Fortuna obrnila hrbet Sloveniji, morda novembra ne bo ... Foto: EPA
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič, Boštjan Cesar in Dalibor Stevanovič proslavljajo vodilni gol. Foto: Reuters
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je dihal za ovratnik najnevarnejšemu Sanmarinčanu Andyju Selvi. Foto: Reuters
Valter Birsa
Slovenci so dali tudi na zadnji tekmi vse od sebe. Na sliki Valter Birsa. Foto: EPA
Pirova zmaga v San Marinu

Na koncu se je izkazalo, da je slovenske sanje o neposredni uvrstitvi na mundial v Južnoafriški republiki leta 2010 razblinil avtogol poljskega branilca Seweryna Gancarczyka že v 3. minuti tekme v Chorzowu, ki je potekala v pravem snežnem metežu. Tokrat sneg pač ni prinesel sreče Sloveniji. Grenak priokus ostaja, saj napreduje reprezentanca, ki so jo izbranci Matjaža Keka obakrat premagali. Slovenci bodo nasprotnika v novembrskih dodatnih kvalifikacijah dobili na ponedeljkovem žrebu. Možni tekmeci so Rusija, Francija, Portugalska in Grčija. Prve tekme bodo 14., povratne pa 18. novembra.

Kapetan načel mrežo Sanmarincev
Slovenija v Serravalleju pred vsega 1.200 gledalci, od katerih je bilo polovica slovenskih, ni začela najbolje. Prvič je zapretila šele v 22. minuti, ko je poskusil kapetan Milivoje Novakovič. Malo pozneje (24.) je 'Nova' Slovence le popeljal v vodstvo, potem ko je v mrežo pospravil žogo, ki jo je iz kota podal Valter Birsa.

V nadaljevanju je tekma potekala dokaj mirno, sicer s slovensko pobudo, a brez pravih priložnosti. Vse do 41. minute, ko se je Zlatko Dedič sam znašel pred Simoncinijem, vendar je domači vratar dobil dvoboj.

Stevanovič in Šuler potrdila gladko zmago
Po odmoru so Kekovi varovanci pritisnili proti domačim vratom. Dalibor Stevanovič je v 50. minuti zadel prečko, Zlatan Ljubijankič, ki je predtem zamenjal Dediča, pa je v 55. z nekaj metrov streljal mimo vrat. Slovenija je premoč kronala v 67. minuti. Bojan Jokič je v kazenskem prostoru lepo našel Stevanoviča, ta pa je z okoli 12 metrov z diagonalnim strelom za vratnico matiral Simoncinija. Izid tekme je v 82. minuti postavil Marko Šuler, ki je v mrežo pospravil žogo po vratnici Novakoviča s prostega strela.

Kek: Novembra sta še dve tekmi
"Misli so bežale, zato se je bilo težko osrediniti na tekmo. Kljub temu smo dosegli lepo zmago. Navdušen sem nad fanti, saj so naredili nekaj velikega za slovenski nogomet. Položili so vse izpite z 10. Nam sreča v kvalifikacijah ni bila ravno naklonjena. Nekaj grenkobe ostaja, a novembra sta še dve tekmi. Prišel bo čas, ko bo šport vrnil tudi to," so bile prve besede selektorja Matjaža Keka.

SKUPINA 3

SAN MARINO - SLOVENIJA 0:3 (0:1)
1.200; Novakovič 24., Stevanovič 67., Šuler 82.

San Marino: A. Simoncini, F. Vitaioli, Mau. Marani, Berretti (46./Bugli), Mic. Marani, Man. Marani, D. Simoncini, Albani, Valentini (77./Cervellini), Selva (62./Rinaldi), M. Vitaioli.

Slovenija: Handanovič; Jokič, Šuler, Cesar, Brečko (85./Krhin); Kirm, Radosavljevič, Stevanovič (85./Ilič), Birsa; Novakovič, Dedič (52./Ljubijankič).

POLJSKA - SLOVAŠKA
0:1 (0:1)
Gancarczyk 3./ag

ČEŠKA - SEVERNA IRSKA
0:0

Lestvica:                            
SLOVAŠKA 10 7 1 2 22:10 22
SLOVENIJA 10 6 2 2 18:4 20
ČEŠKA 10 4 4 2 17:6 16
SEVERNA IRSKA 10 4 3 3 13:9 15
POLJSKA 10 3 2 5 19:14 11
SAN MARINO 10 0 0 10 1:47 0
 
Pirova zmaga v San Marinu