Nasprotniki Slovenije na poti do svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji: Anglija, Slovaška, Škotska, Litva in Malta. Foto: Reuters
Nasprotniki Slovenije na poti do svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji: Anglija, Slovaška, Škotska, Litva in Malta. Foto: Reuters
Oliver Bierhoff
Nekdanji nemški zvezdnik Oliver Bierhoff je tako določil Anglijo za nosilca slovenske skupine F. Po dvobojih na poti za Euro 2016 se bodo Slovenci tako znova hitro srečali s tremi levi, ki so sicer dobili vsa štiri medsebojna srečanja. Foto: Reuters
Žreb
Začenja se tekmovalno odštevanje do Rusije 2018 - v Sankt Peterburgu so izžrebali kvalifikacije za Afriko, Azijo, Severno Ameriko, Oceanijo, Južno Ameriko in Evropo. Foto: Reuters
Sepp Blatter in Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je dobro razpoložen sprejel predsednika Fife Seppa Blatterja, ki se je zadnje tedne izogibal Fifinih dogodkov v tujini zaradi strahu pred morebitno preiskavo na zahtevo FBI-ja. Foto: Reuters
Srečko Katanec
Slovenski selektor Srečko Katanec, ki je z mislimi povsem v boju za Euro 2016, ni odpotoval na žreb, temveč si bo v živo ogledal derbi Prve lige med Domžalami in Mariborom. Foto: Reuters

Glede na izhodišče v 4. kakovostnem bobnu je ples kroglic prinesel slovenski nogometni reprezentanci ugodno skupino, v kateri se bo lahko odkrito napadlo (vsaj) 2. mesto in s tem dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018.

Dobre izkušnje Slovenije s starimi znanci
Slovenija z Anglijo in Litvo igra že v skupini za EP 2016, s preostalo trojico pa ima dobre izkušnje s preteklih srečanj. Proti Angležem so sicer Slovenci izgubili prav vsa štiri srečanja, tudi zadnjo tekmo junija v Stožicah (2:3). Drugačna je zgodba s Slovaki, pred katerimi Slovenci na štirih dvobojih še niso klonili (2 zmag in 2 remija). Škotov slovenski fantje sicer še niso ugnali, a na treh soočenjih so iztržili dva remija. Litovci sicer imajo dve zmagi, a izpred dveh desetletij, medtem ko so izbranci Srečka Katanca oktobra lani v Vilni slavili z 2:0. Proti avtsajderju skupine Maltežanom so Slovenci trikrat slavili, enkrat pa igrali neodločeno. Na julijski Fifini lestvici Anglija zaseda 9. mesto, Slovaška 19., Škotska 29., Slovenija 49., Litva 110. in Malta 158.


Skupina A: NIZOZEMSKA, FRANCIJA, ŠVEDSKA, BOLGARIJA, BELORUSIJA, LUKSEMBURG
Skupina B: PORTUGALSKA, ŠVICA, MADŽARSKA, FERSKI OTOKI, LATVIJA, ANDORA
Skupina C: NEMČIJA, ČEŠKA, SEVERNA IRSKA, NORVEŠKA, AZERBAJDŽAN, SAN MARINO
Skupina D: WALES, AVSTRIJA, SRBIJA, IRSKA, MOLDAVIJA, GRUZIJA
Skupina E: ROMUNIJA, DANSKA, POLJSKA, ČRNA GORA, ARMENIJA, KAZAHSTAN

Skupina F: ANGLIJA, SLOVAŠKA, ŠKOTSKA, SLOVENIJA, LITVA, MALTA
Skupina G: ŠPANIJA, ITALIJA, ALBANIJA, IZRAEL, MAKEDONIJA, LIECHTENSTEIN
Skupina H: BELGIJA, BiH, GRČIJA, ESTONIJA, CIPER
Skupina I: HRVAŠKA, ISLANDIJA, UKRAJINA, TURČIJA, FINSKA


Slovenija je zaradi slabih zadnjih izidov - spomladanskega poraza s Katarjem in zadnjega z Anglijo - padla šele v četrti kakovostni boben za žreb evropskega dela kvalifikacij za mundial, pri čemer je bilo 52 Uefinih reprezentanc razporejenih v šest kakovostnih bobnov.

Po žrebu smo dobili sedem skupin s šestimi in dve s petimi reprezentancami. Po moči izstopati dve skupini, kjer se bosta udarili po dve velesili. Španija in Italija se bosta borili za primat v skupini G, medtem ko si v skupini A nasproti stojita Nizozemska in Francija.

Kvalifikacije se bodo začele septembra 2016, končale oktobra 2017, devet zmagovalcev skupin se bo na prvenstvo uvrstilo neposredno, medtem ko se bo osem najboljših drugouvrščenih reprezentanc pomerilo med seboj v dodatnih kvalifikacijah.

Šov po okusu Putina in Blatterja
Žreb, ki ga je vodil generalni sekretar Fife Jerome Valcke, je potekal v veličastni Konstantinovi palači 20 km zunaj središča Sankt Peterburga in pred dva tisoč gosti. Pri žrebu so mu pomagali številni nogometni zvezdniki: Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto'o, Oliver Bierhoff, Aleksander Keržakov, Rinat Dasajev, Predrag Rajković in nekdanji kapetan ruske reprezentance Aleksej Smertin, ki je zamenjal Brazilca Hulka, ki je preveč na glas opozoril na rasizem v ruskem nogometu.

Samo prireditev s pestrim umetniškim spremljevalnim programom sta povezovala Natalija Vodianova in televizijski voditelj Dmitrij Šepeljev. Ob začetku sta svetovno nogometno javnost nagovorila predsednik Rusije Vladimir Putin in predsednik Fife v odstopu Sepp Blatter.

Slovensko delegacijo so na žrebu zastopali predsednik Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl in vodja projektov Ilija Kitić, saj je poleg žreba v Sankt Peterburgu potekala tudi delavnica za nacionalne zveze, na kateri bodo predstavljene prve podrobnosti o prvenstvu.

31 vstopnic za igranje v Rusiji
Rusija, ki bo prvič gostila prvenstvo najboljših nogometašev na svetu, bo od 14. junija do 15. julija 2018 središče sveta, 32 reprezentanc pa se bo borilo na 12 stadionih v 11 ruskih mestih.

Kot gostiteljica je Rusija na SP seveda avtomatsko uvrščena, preostali svet pa se bo boril za 31 vstopnic, med njimi tudi svetovna prvakinja Nemčija (izžrebana v skupino B).

Razporeditev mest udeleženk po svetu
V vseh bobnih je bilo kar 183 držav, 25 reprezentanc iz Azije je že izpadlo, saj so se kvalifikacije v okviru AFC-ja začele že letos spomladi in zaradi česar niso žrebali skupin.

Evropi oz. Uefi pripada 13 mest, Južni Ameriki in Azijo 4,5 mesta, Severni in Srednji Ameriki ter Karibom (Concacaf) 3,5 mesta in Oceaniji pol mesta udeleženke. V dodatnih kvalifikacijah se bosta za zadnji dve mesti pomerila predstavnika Concacafa in Azije ter najboljši iz Oceanije proti petouvrščeni reprezentanci Južne Amerike.