Jasmin Kurtić se je v enem letu iz 2. slovenske lige prebil do Serii A, kjer je kot rezervist potrpežljivo čakal na svojo priložnost in jo v nedeljo tudi dobro izkoristil. Foto: EPA
Jasmin Kurtić se je v enem letu iz 2. slovenske lige prebil do Serii A, kjer je kot rezervist potrpežljivo čakal na svojo priložnost in jo v nedeljo tudi dobro izkoristil. Foto: EPA
Vid Belec in Nihat Pejković
Vid Belec se je kot posojeni igralec Interja hitro prebil do mesta 1. vratarja pri drugoligaškem Crotoneju, s tem pa tudi do vpoklica selektorja Matjaža Keka. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Koren
Tako Robert Koren kot Goran Šukalo in tudi občasni reprezentant Miran Burgič so konec tedna dosegli sedmi prvenstveni gol v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matej Mavrič Rožič
Matej Mavrič Rožič se je kot natančen izvajalec enajstmetrovk izkazal že v lanski sezoni, ko je igral v 2. nemški ligi pri Koblenzu. Foto: EPA

Slovenski nogometaši so pravi modni hit pri zahodnih sosedih, kar postopoma dokazujejo tudi na igriščih, a tokrat osrednje vloge niso pripadle nosilcem reprezentance, temveč mladcem, ki se šele prebijajo med izbrance Matjaža Keka.

Zvezdam ni šlo najbolje: Samir Handanović je z Udinesejem v boju za Ligo prvakov na lastni koži znova izkusil natančnost in spretnost legende Rome Francesca Tottija, Boštjan Cesar je tekmo Chieva presedel na klopi, Josip Iličić pa še vedno okreva po poškodbi s tekme proti Severni Irski.

Kurtić prvenec proslavil z rojakoma
Prvi veliki korak pri uveljavitvi v Serii A je naredil Jasmin Kurtić. Najmanj znani izmed četverice Slovencev pri Palermu je proti Ceseni odigral vso tekmo, na svoji komaj drugi tekmi v prvi italijanski ligi pa je Belokranjec že v 5. minuti po podaji Balzarettija zabil svoj prvi gol za "rosanere". "Objel sem Armina in Sinišo, tak je bil namreč dogovor. Zadetek sicer posvečam svoji družini," je 22-letni Črnomeljčan pojasnil, zakaj je po golu stekel naravnost do klopi za rezervne igralce.

V 1. SNL ni šlo, v Serii A kmalu do "doppiete"
Kurtić je dosegel svoj prvi prvoligaški gol, saj je v svoji mladi in hitro vzpenjajoči se karieri večino časa igral za domačo Belo krajino v 2. SNL (51 tekem in 7 golov). Prvoligaški nogomet je bolj napadalno usmerjeni vezist okusil šele po lanskem poletnem prestopu, ko je okrepil Hit Gorico, za katero pa se na 15 tekmah v 1.286 minutah ni vpisal med strelce. Na nedeljski tekmi s Ceseno pa ga je v 2. polčasu le nekaj centimetrov ločilo od "dvojčka". Vseeno se tekma ni končala po željah Siciljancev, ki so kljub igralcu več v sodnikovem podaljšku zapravili prednost 2:0 in dovolili izenačenje.

Zavrnil Cosmijeve obtožbe o slovenskem taboru
"Vesel sem zaradi svojega gola, ne razumem pa, kako da nismo zmagali takšne tekme. Rossi je eden najboljših trenerjev, o tem ni dvoma. Pomembno je, da imamo tako izkušenega trenerja, ki vodi delo s tako mladim moštvom. Cosmi je rekel, da smo Slovenci ločena skupina? Njegove besede me ne zanimajo, saj ni več naš trener," je Kurtić ob koncu zavrnil obtožbe nekdanjega trenerja Serseja Cosmija, ki je po odpustu obtožil Slovence in Južnoameričane, da so po porazu z Udinesejem (0:7) razdelili slačilnico po nacionalni pripadnosti, kar je pripeljalo do slabih izidov in napetosti med predsednikom Zamparinijem in navijači, ki so še naprej podpirali Delia Rossija.

Debi Jeleniča taktična napaka Genoe?
Prve minute je v eni najmojčnejših lig na svetu odigral Enej Jelenič, ki pa si debija v dresu Genoe proti Juventusu ne bo zapomnil po izidu. 18-letni primorski vezist je v igro vstopil ob izidu 2:2, nato pa je Luca Toni zabil zmagoviti gol za "staro damo". Po tekmi je bil trener gostov Ballardini deležen kritik, ker je Omarja Milanetta menjal z mladim Slovencem, ki je veliko bolj napadalno usmerjen kot omenjeni prekaljeni obrambni vezist.

Belec potegnil kratko v boju s sodnikom
Zelo nenavadno tekmo je v soboto doživel tretji reprezentančni vratar Vid Belec, ki je bil izključen zaradi spornih dogodkov v 62. minuti na že odločeni tekmi Crotone - Frosinone (4:1). Potolčeni gostje so prišli do prekrška na robu kazenskega prostora na hitro izvedeni prosti udarec, in Minelli, ki je bil v prepovedanem položaju, je v drugem poskusu premagal Belca. Slovenski vratar je videl stranskega sodnika, ki je imel dvignjeno zastavico, nato pa je glavni sodnik gol priznal. 20-letni Mariborčan je ostro protestiral, za kar je bil najprej nagrajen z rumenim kartonom, nato pa še z neposrednim rdečim!

Šukalo tokrat z nogo, Koren pa z glavo
Skupno je padlo pet reprezentančnih golov: trinajstič v sezoni ga je ob polomu Kölna zabil Milivoje Novaković, v Nemčiji pa je bil uspešen tudi Goran Šukalo. Slovenski vezist je za Duisburg najprej zapravil najstrožjo kazen, za kar pa se je nato odkupil pet minut pred koncem, ko je z natačnim strelom odločil tekmo proti Alemanni Aachen (3:2). Odločilni gol v drugi ligi je prispeval tudi kapetan Robert Koren, ki je s Hull Cityjem slavil pri Watfordu.

Čast branilcev je rešil Matej Mavrič Rožič, ki se je uspešno izvedene enajstmetrovke med Kapfenbergom in Austrio Dunaj razveselil od srca. Njegovo proslavljanje prvega gola v Avstriji in ostale vrhunce slovenskih nastopov minulega konca tedna si oglejte v spodnjih priloženih videopovzetkih.


Koren z glavo prispeval odločilni gol


Zakaj je bil izključen Vid Belec? (od 1:45)


Prvi gol Jasmina Kurtića v dresu Palerma (od 0:35)


13. prvenstveni gol Novakovića

Kako je Mavrič proslavil prvi gol za Kapfenberg?

Šukalo z natančno desnico odločil tekmo (od 0:35)


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (24 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Frosinone 4:1do 62' (4:1) v 62', v 62' - neposredna izključitev
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Empoli - Novara 0:0/na klopi
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Roma 1:2vso tekmo/
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Cesena 2:2/na klopi
Mišo BrečkoKöln (NEM)Borussia (M) - Köln 5:1vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Inter - Chievo 2:0/na klopi
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Krilja Sovjetov - Lokomotiva 1:0/na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Inter - Chievo 2:0vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Austria D. 3:3vso tekmo v 33' za 2:1 z 11-m; 1. gol
Marko ŠulerGent (BEL)Lokeren - Gent 1:1vso tekmo/
Mitja VilerMariborDomžale - Maribor 2:2vso tekmo v 15'
VEZISTI (9)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Cesena 2:2od 72' (2:0) v 79'

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - St. Etienne 2:2/na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Cesena 2:2/poškodovan
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Korona Kielce - Wisla 2:2vso tekmo/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Watford - Hull 1:2vso tekmo v 90' za 0:2 - 7. gol sezone
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Krilja Sovjetov - Lokomotiva 1:0vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Den Haag - Vitesse 1:0vso tekmo/
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Duisburg - Alemannia 3:2vso tekmo v 85' za 3:2, v 8' zgrešil 11-m - 7. gol
Dare VršičOlimpija LjubljanaTriglav - Olimpija 1:4vso tekmo v 12' za 0:1 - 4. gol sezone
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)11. 4.: Bochum - Hertha?tekma v ponedeljek
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Lokeren - Gent 1:1/izven postave
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Borussia (M) - Köln 5:1vso tekmo v 50' za 3:1 - 13. gol sezone
Tim MatavžGroningen (NIZ)Ajax - Groningen 2:0od 59' (0:0)/
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker - Dunajsko NM 1:0vso tekmo v 33' za 1:0 - 7. gol sezone
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Charleroi - Eupen 2:0vso tekmo/
Enej JeleničGenoa (ITA)Juventus - Genoa 3:2od 81' (2:2)debi v Serii A
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Ruch - Polonia Bytom 0:2do 70' (0:1)/
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Napoli 0:2/izven postave
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)1860 München - Energie 4:0do 46' (2:0) v 76'
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Cesena 2:2vso tekmo v 5' za 1:0 - 1. gol v Serii A
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Albinoleffe - Torino 1:2do 30' (0:1)poškodba
Rene MiheličNacional (POR)Maritimo - Nacional 1:1od 65' (1:1) v 85'
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Den Haag - Vitesse 1:0/na klopi