Nikoli ni bil najboljši nogometaš na svetu, zagotovo pa je bil vsaj desetletje najbolj znan nogometaš sveta. Foto: EPA
Nikoli ni bil najboljši nogometaš na svetu, zagotovo pa je bil vsaj desetletje najbolj znan nogometaš sveta. Foto: EPA
David Beckham
David Beckham je bil večji od nogometnega sveta, predvsem zaradi svojega zvezdniškega življenja in videza, ki ga je znal odlično tržiti, zaradi česar je bil vrsto let med najbolje plačanimi športniki sveta. Foto: H & M
David Beckham
Ob slovesu od Los Angelesa, kjer je po lastnih besedah najbolj užival, je napovedal, da se bo še vrnil v mesto in klub. Foto: EPA
Beckham odhaja v pokoj

"Hvaležen sem PSG-ju, da mi je dal priložnost, da sem nadaljeval, toda zdaj čutim, da je napočil pravi čas, da končam kariero, ko še igram na najvišji ravni," je 38-letni Beckham v pogovoru za BBC potrdil (ne)pričakovano novico.

V 20-letni karieri je rojeni Londončan osvojil 19 različnih lovorik, zadnjo prav s Paris Saint Germainom, s katerim je postal francoski prvak. S tem je Beckham zaokrožil svojo bogato kariero z izjemnim dosežkom, da je prav z vsemi štirimi klubi v svoji članski karieri osvojil naslov državnega prvaka.

Presegel najbolj divje otroške sanje
"Če bi mi kot mlademu fantiču rekli, da bom igral in osvajal lovorike za moj otroški klub Manchester United, bom ponosen kapetan svoje domovine in pri tem za njo odigral več kot 100 tekem ter da se bom znašel v nekaterih največjih klubih sveta, bi mu rekel, da fantazira. Presrečen sem, da sem uresničil sanje," je bil čustven ob napovedi upokojitve Beckham.

Za Manchester United je debitiral 2. aprila 1995, nato pa je v osmih letih zbral 394 nastopov v dresu "rdečih vragov", s katerimi je bil šestkrat prvak Premier lige, leta 1999 pa tudi zmagovalec Lige prvakov. Poleti 2003 se je po odmevni "limonadi" preselil v Real Madrid, kjer je bil vrhunec njegovega bivanja v Španiji naslov v La Ligi 2007. Sledil je spektakularen skok "čez lužo" v Los Angeles Galaxy. Po decembrskem drugem naslovu prvaka Lige MLS se je "Becks" odločil za podpis pogodbe z bogatim PSG-jem, ki mu je pomagal k osvojitvi francoskega naslova.

Za Anglijo je Beckham prvič zaigral proti Moldaviji leta 1996, med letoma 2000 in 2006 je bil kapetan "treh levov", s katerimi pa kljub silni želji ni osvojil nobene lovorike. Od dresa z državnim grbom se je poslovil leta 2009, ko je ob zmagi nad Belorusijo še 115. zaigral za Anglijo.

Čas za vračilo, a v kakšni vlogi?
"Srečen sem, da se mi je skozi kariero ponudilo toliko priložnosti, da zdaj čutim, da je napočil čas, da to vrnem," je Beckham napovedal, da vsekakor ostaja del nogometnega sveta.

Do konca sezone s PSG-jem Beckhama čakata še dve tekmi francoskega prvenstva, pri čemer v zadnjem krogu s Parižani gostuje v Lorientu 26. maja.

Beckham odhaja v pokoj