Nogometaši Astane so bili na tekmi v kazahstanski prestolnici pretrd oreh za slovenske prvake. Foto: BoBo
Nogometaši Astane so bili na tekmi v kazahstanski prestolnici pretrd oreh za slovenske prvake. Foto: BoBo
Marcos Tavares
Marcos Tavares je bil za kazahstanska vrata nenevaren. V 39. minuti je sicer močno sprožil, a je žoga zletela mimo vrat. Foto: BoBo
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi je bil med bolj dejavnimi nogometaši iz vrst Maribora, bil je tudi podajalec ob zadetku Aleksandra Rajčevića. Foto: BoBo
Djuranović in Bozgo po izpadu Maribora iz Evrope
Prašnikar analiziral izpad Maribora iz Evrope

Tam se bodo nogometaši iz kazahstanske prestolnice pomerili z nogometnim klubom Helsinki. Mariborčani tekme niso odigrali najbolje, večji del so bili v podrejenem položaju, nikakor jim ni uspelo razviti želene igre. Zelo hitro so se znašli v zaostanku, a so nato v 40. minuti prek Aleksandra Rajčevića izid poravnali. Vseeno so gostitelji na odmor odšli s prednostjo (2:1), v nadaljevanju pa jim je napredovanje zagotovil Patrick Twumasi.

Maribor, ki je lani zaigral v skupinskem delu Lige prvakov, je tako letošnjo sezono v Evropi sklenil že pred prvo oviro. Enako se je zgodilo v sezoni leta 2000, ko jih je po igranju v skupinskem delu Lige prvakov 1999/2000, naslednjo sezono v 2. predkrogu izločil moldavski Zimbru (2:1).

Džolčijev hitro izenačil skupni izid
Tekma se je v kazahstanski prestolnici začela relativno mirno, nobena ekipa v uvodnih minutah ni želela preveč tvegati, prvi je proti vratom v 8. minuti sprožil Marwan Kabha, ki je z razdalje žogo poslal prek vrat gostiteljev, dve minuti pozneje je iz voleja z razdalje na drugi strani poskusil Georgij Žukov, a neuspešno. Vseeno so Kazahstanci kmalu zatem povedli in poravnali skupni izid na 1:1. Po nizki podaji z leve strani in strelu Žukova, ki ga je odbil Jasmin Handanović, je do žoge prišel Bauržan Džolčijev. Domačemu napadalcu je najprej spodrsnilo, a je zadržal žogo in jo plasirati za hrbet mariborskega vratarja.

Rajčević z bližine za 1:1
Astana je bila v prvem polčasu občutno boljši nasprotnik. Gostitelji so brez večjih težav prehajali iz obrambe v napad, Mariborčani so bili v napadu brez idej. Vseeno so v zaključku prvega polčasa konkretneje napadli, v 39. minuti je žoga po strelu Marcosa Tavaresa končala mimo gola, že minuto pozneje so vijoličasti izenačili. Po visokem predložku Agima Ibraimija v kazenski prostor je vratar Vladimir Loginovski slabo ocenil let žoge, na pravem mestu je bil Aleksander Rajčević, ki je okroglo usnje iz neposredne bližine zbezal v mrežo.

Canas z razdalje ugnal Handanovića
Vseeno so nogometaši Astane na odmor odšli s prednostjo zadetka. V 44. minuti je pred vrata žogo z leve strani poslal Dimitrij Šomko, Handanović je predložek odbil v polje, kjer je bil oprezen Roger Canas. Ta je s kančkom sreče - žoga se je po njegovem strelu z razdalje odbila od Kabhe, rahlo spremenila smer in presenetila mariborskega vratarja - zadel za izid ob polčasu 2:1.

Twumasijev predložek končal v mreži
Gostitelji so drugi polčas začeli odlično, hitro so pritisnili na vrata slovenskih državnih prvakov, že v 4. minuti nadaljevanja je moral pred lastnimi vrati posredovati Jean-Philippe Mendy. Napadi so se stopnjevali, vrhunec pa dosegli po slabi uri igre, ko je Patrick Twumasi pred vrata poslal predložek, ki je presenetil vse in pristal v mariborski mreži. 3:1. Visoko vodstvo varovancev Anteja Šimundže ni vrglo iz tira, že nekaj trenutkov pozneje bi lahko Rajčević dosegel še drugi zadetek na tekmi, a je z dobrega metra z levico žogo poslal mimo praznih vrat.

V 67. minuti je Astana ostala brez strelca drugega zadetka Canasa, ki je prejel še drugi rumeni karton, potem ko je storil prekršek nad Ibraimijem.

Naleti Maribora niso obrodili sadov
Po izključitvi so vajeti igre v svoje roke vzeli Mariborčani, ki so začeli vse bolj pritiskati na kazahstanska vrata. Žoga je dobro krožila okoli domačega kazenskega prostora, v 83. minuti je že zadišalo po zadetku, a se je s pomembno obrambo izkazal Loginovski. Kabha se je lepo znašel in prodrl v kazenski prostor, kjer je z nizko in hitro podajo zaposlil Mendyja. Francoz je žogo zadel iz prve, a nastreljal dobro postavljenega 29-letnega vratarja iz Petropavlovskega. V 89. minuti je z razdalje poskusil še Ibraimi, a je bil Loginovski tudi temu poskusu kos. Gostitelji so zadnji nalet vijoličastih zdržali in se po zadnjem sodnikovem žvižgu začeli veseliti napredovanja v 3. predkrog, kjer jih čaka Helsinki.

Liga prvakov, 2. predkrog, povratne tekme:
ASTANA - Maribor 3:1 (2:1) 0:1
20.000; Džolčijev 12., Canas 44., Twumasi 58.; Rajčević 40.
RK: Canas 67./Astana

Astana: Loginovski; Ilić, Ančić, Postnikov, Šomko; Canas, Maksimović (67./Kethevoama); Džolčijev, Žukov, Twumasi (83./Bejsebekov); Nuserbajev (71./Dedečko).

Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Ibraimi, Mertelj (60./Filipović), Kabha, Bohar (77./Vršič); Tavares, Mendy.

Sodnik: Adrien Jaccottet (Švica)



Fola Esch (LUK) - DINAMO ZAGREB 0:3 (0:2) 1:1
Pjaca 29., 40., Rog 75.

STEAUA -
Trenčin (SLK) 2:3 (0:2) 2:0
VIDEOTON - New Saints * 1:1 (0:1) 1:0
* - po podaljšku

Dundalk - BATE BORISOV 0:0 1:2
Rudar Pljevlja - QARABAG 0:1 (0:0) 0:0
Stjarnan (ISL) - CELTIC 1:4 (1:1) 0:2

LECH POZNAN - Sarajevo 1:0 (1:0) 2:0


Torek:
HELSINKI
- Ventspils (LAT) 1:0 3:1
Havenaar 83.

Dila Gori (GRU) - PARTIZAN 0:2 0:1
Pjunik Erevan - MOLDE 1:0 0:5
MILSAMI ORHEI (MOL) - Ludogorec 2:1 1:0
MACCABI TEL AVIV - Hibernians (MAL) 5:1 1:2
Lincoln (GIB) - MIDTYLLAND 0:2 0:1
Vardar Skopje - APOEL (CIP) 1:1 0:0
Žalgiris - MALMÖ 0:1 0:0
Crusaders Belfast - SKENDERBEU 3:2 1:4

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem.


3. PREDKROG prvaki:

Prve tekme, 28./29. julija:
LECH POZNAN - BASEL
MILSAMI - SKENDERBEU
HELSINKI - ASTANA
CELTIC - QARABAG
STEAUA - PARTIZAN

MIDTYLLAND - APOEL
MACCABI - VIKTORIA PLZEN
DINAMO ZAGREB - MOLDE
VIDEOTON - BATE BORISOV
SALZBURG - MALMÖ


Povratne tekme bodo 4./5. avgusta.

Djuranović in Bozgo po izpadu Maribora iz Evrope
Prašnikar analiziral izpad Maribora iz Evrope