Brazuca se v mreži znajde večkrat od pričakovanj: iz 352 poskusov smo bili priča 114 strelom v okvir vrat, od katerih jih je kar 44 našlo pot čez golovo črto. Zanimiva primerjava: vseh prekrškov je bilo 364. Foto: Reuters
Brazuca se v mreži znajde večkrat od pričakovanj: iz 352 poskusov smo bili priča 114 strelom v okvir vrat, od katerih jih je kar 44 našlo pot čez golovo črto. Zanimiva primerjava: vseh prekrškov je bilo 364. Foto: Reuters
Lionel Messi golazo proti BiH
"Golazo" Lionela Messija proti BiH-u je bil eden izmed petih zadetkov, doseženih zunaj kazenskega prostora na SP-ju. Če moramo primerjati Messija z Diegom Maradono - slednji na SP-jih ni zadel zunaj kazenskega prostora. Foto: Reuters

Šele trinajsta tekma 20. svetovnega prvenstva je prinesla prvi remi, celo brez golov. Nazadnje se je tako dolgo na najbolj nepriljubljen izid čakalo leta 1958 (Brazilija - Anglija). Po skoraj dokončanem 1. krogu predtekmovanja je na 14 tekmah padlo 44 golov oz. 3,14 gola/tekmo, predvsem pa je zadetkov več kot kartonov: 44 proti skupno 42 opominom rumene in rdeče barve (Glej statistiko: vsi strelci, podajalci in kartoni SP-ja 2014).

Še enkrat več golov kot pred 4 leti
Pred štirimi leti v Južni Afriki je bilo po petih tekmovalnih dneh doseženih skoraj še enkrat manj golov: samo 23 na 14 tekmah, po odigranem celotnem 1. krogu pa smo videli le 25 zadetkov na 16 tekmah (1,56 gola/tekmo). Skratka, če zaokrožimo: predtekmovanje se je začelo s še enkrat več goli kot Južna Afrika 2010. Zadnje svetovno prvenstvo, na katerem so v povprečju padli več kot trije goli, seže 56 let nazaj ravno na SP 1958 na Švedskem (3,6 gola/tekmo).

Za vse tisti, ki imajo radi nogomet
"To je svetovno prvenstvo za vse tiste, ki imajo radi gole in ki imajo radi nogomet. Za branilca to ni dobro, a je to del igre," je kapetan Brazilije Thiago Silva in najdražji osrednji branilec na svetu potarnal nad preveliko učinkovitostjo nogometašev na prvenstvu. Četudi branilci in vratarji v resnici ne marajo nogometa v Braziliji, pa je športni svet navdušen, marsikdo pa že napoveduje najboljše svetovno prvenstvo po ... Mehiki 1986?

Ko se kritizirajo enostranske tekme
Do tja je še dolga pot, a začetek je več kot spodbuden. Tisti nogometni navdušenci, ki so se pritoževali nad enostransko zmago Kolumbije nad Grčijo s 3:0, so za kazen dobili soočenje "superorlov" in "perzijskih levov". Vseeno pa si Nigerijci in Iranci za prikazano v Curitibi zaslužijo oslovsko klop, a tudi ena najbolj obupnih tekem na zadnjih prvenstvih ne more pokvariti začetnega vtisa.

Zvezdniki blestijo v polnem sijaju
Na srečo je tukaj v protiutež najnovejša klasična tekma svetovnih prvenstev: nizozemsko maščevanje svetovnim prvakom v Salvadorju (5:1). V velikem slogu blestijo največji nogometni zvezdniki Neymar, Robin Van Persie, Lionel Messi, celo svojeglavi Mario Balotelli, Thomas Müller ... no, slednji je s hat-trikom pač v senco in veliko žalost potisnil uradno najboljšega nogometaša na Zemlji v minulem letu Cristiana Ronalda.

Letvica je postavljena izredno visoko, a zakaj se ne bi prvenstvo v duhovni domovini "lepe igre" nadaljevalo v slogu, kot se je začelo? Zagotovo ne bo ostalo pri štirih preobratih, presenečenje Kostarike bo preseženo, a pritisk uspeha oz. izida bo vplival tudi na (ne)učinkovitost.

VRHUNCI PRVIH PETIH DNI SP-ja

Van Persie mojstrsko izenačil proti Španiji

Messijev prodor mimo uročenih zmajev

Demspey šokiral Gano že v 29. sekundi

Oscar s "špičko" potrdil zmago Brazilije

Dramatičen zaključek tekme Švica - Ekvador

Nemški karneval in portugalski obup