Nogometaši madridskega Atletica se veselijo uvrstitve v veliki finale. Foto: EPA
Nogometaši madridskega Atletica se veselijo uvrstitve v veliki finale. Foto: EPA
Ibai Gomez in Fernando Llorente
Ibai Gomez in Fernando Llorente sta zrežirala veliko zmago Athletica. Foto: Reuters
Ricky van Wolfswinkel
Ricky van Wolfswinkel je vlil upanje Sportingu. Foto: Reuters
Veliko navdušenje v Madridu po preboju v finale
Atletico in Athletic v finalu Evropske lige
Zadetki iz Valencie in Bilbaa

Potem ko sta Bayern in Chelsea preprečila španski finale v Ligi prvakov, so tolažilno nagrado privrženci klubov s Pirenejskega polotoka dobili v Evropski ligi.

Jalova premoč "netopirjev"
V Valencii je sodil Damir Skomina, gostitelji pa so bili v prvem polčasu precej boljši. Z napadalno igro so sejali živčnost v vrste Madridčanov, ki so bili po prvih 45 minutah lahko zadovoljni, da je bil izid še vedno 0:0. Domači so si namreč priigrali precej lepih priložnosti, proti gostujočim vratom sprožili sedem strelov, vendar je Thibaut Courtois ohranil mrežo nedotaknjeno.

Izjemen strel Adriana
V 60. minuti je z volejem v levi zgornji kot žogo pospravil Adrian Lopez in tako dokončno odločil finalista. V 77. minuti je sledilo novo razburjenje. Tino Costa in Tiago sta bila v skoku, Valenciin nogometaš pa je v Atleticovem kazenskem prostoru igral z roko. Tiagu je zatem zavrela kri, zaradi česar ga je Skomina predčasno poslal z igrišča, a niti številčna premoč "netopirjem" ob disciplinirani igri gostov ni pomagala.

Llorente junak na San Mamesu
Na drugi tekmi v Bilbau so Baski hitro izničili zaostanek s prve tekme v Lizboni, ki so jo izgubili z 1:2. V 17. minuti je Iker Muniain podal z desne strani, Fernando Llorente je s prsmi podaljšal žogo do Markela Susaete, ki je z enajstih metreov z levico zatresel mrežo. Sporting je izenačil v 44. minuti, v gneči pred vrati je Xandao našel Rickyja van Wolfswinkla, ki je z levo nogo z 12 metrov matiral Gorko Iraizoza. Bilbao se je hitro pobral, v sodnikovem dodatku prvega polčasa je Llorente prodrl v kazenski prostor in podal do Ibaija Gomeza, ki je z natančnim strelom zadel za 2:1.

V drugem polčasu priložnosti ni bilo veliko, vse je že kazalo na podaljšek. V 88. minuti so je Ibai Gomez z leve strani podal pred gol, kjer je bil najspretnejši Fernando Llorente. Sijajni napadalec je le podstavil desnico, žoga pa se je od vratnice odbila v mrežo in slavje na San Mamesu se je začelo.

Polfinale, povratni tekmi:
Valencia - ATLETICO MADRID 0:1 (0:0) 2:4
Adrian 60.
RK: Tiago 78./Atletico

Valencia: Diego Alves, Barragan, Rami, Ricardo Costa, Jordi Alba, Albelda, Parejo ( 68./Tino Costa), Feghouli, Jonas ( 57./Aduriz ), Canales ( 59./Mathieu), Soldado .

Atletico Madrid: Courtois , Juanfran, Godin, Miranda, Filipe, Mario Suarez ( 46./Gabi), Tiago , Arda Turan ( 75./Salvio), Adrian, Diego ( 83./Koke), Falcao.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


ATHLETIC BILBAO - Sporting Lizbona 3:1 (2:1) 1:2
Susaeta 17., Ibai 45., Llorente 88.; van Wolfswinkel 44.

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Javi Martinez, Amorebieta , Aurtenetxe, Iturraspe, Ander, Iker Muniain, Susaeta, Ibai , Llorente.

Sporting: Rui Patricio, Joao Pereira, Anderson Polga, Xandao , Insua, Schaars, André Martins ( 84./Carrillo), Fernandez ( 46./Daniel Carrico ), Pereirinha ( 63./Jeffren), Capel, van Wolfswinkel .

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem. Finale bo 9. maja v Bukarešti.

Veliko navdušenje v Madridu po preboju v finale
Atletico in Athletic v finalu Evropske lige
Zadetki iz Valencie in Bilbaa