Adrian Ramos je takole zadel za 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Adrian Ramos je takole zadel za 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija
Začetna enajsterica Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači Kolumbije
Na južni tribuni se je zbralo tudi precej navijačev Kolumbije. Večina jih je v Ljubljano prišla iz severne Italije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogumna igra, a poraz pomlajenih Slovencev
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Kolumbija
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Kolumbija
Katanec: Gol je bil sodnikov
Pečnik: Zaslužili bi si več
Zadetek Ramosa za zmago Kolumbije v Stožicah

Gostje iz Južne Amerike so edini zadetek dosegli v 42. minuti, ko je Juan Cuadrado po prekršku Rajka Rotmana nad Abelom Aguilarjem hitro izvedel prosti strel, prvi strelec SP-ja v Braziliji James Rodriguez je po tleh podal Adrianu Ramosu, napadalec Borussie Dortmund pa je nekaj metrov pred vrati le obšel Jana Oblaka po desni strani in iz bližine poslal žogo v mrežo.
Slovenski nogometaši so po golu protestirali pri sodniku Andreasu Papasu, češ da ne bi smel dopustiti nadaljevanja igre, medtem ko se je še pogovarjal z Dominicom Marohom, Srečko Katanec pa ga je po koncu prvega polčasa pričakal ob črti za avt in mu ob odhodu v slačilnico povedal nekaj krepkih.

Domača reprezentanca je prikazala dobro predstavo in se dokaj enakovredno kosala s "kofetarji", ki so junija igrali v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Prvič so za izbrano vrsto nastopili Petar Stojanović, Erik Janža in Damjan Bohar.
Največje priložnosti na tekmi
3. minuta: Nejc
Pečnik si je lepo pripravil prostor nekoliko na desni strani na robu kazenskega prostora in močno streljal, vendar je žoga po njegovem diagonalnem strelu švignila malo mimo desne vratnice Camila Vargasa.
11. minuta: po prostem strelu z desne strani je z glavo nevarno poskušal Ramos, toda žoga je zletela mimo leve vratnice. Dve minuti prej je šla na istem mestu v kot, ko jo je proti lastnemu golu preusmeril Željko Filipović.
38. minuta: lepo akcijo Slovencev na levi strani je začel Rotman in podal do Janže, ta je zavrnil žogo na 20 metrov, kjer je Dejan Lazarević s polvisokim strelom iskal daljšo vratnico, a je tudi on streljal premalo natančno.
53. minuta: rezervist Jasmin Kurtić je nekoliko na levi strani močno streljal s kakšnih 30 metrov, žoga se je pred Vargasom neugodno odbila, vendar končala za las mimo leve vratnice.
78. minuta: Rotman je z leve strani lepo podal v sredino, kjer je še en rezervist Bohar dobro podstavil nogo, a za malo zgrešil.
Sodnikov podaljšek: strela Rotmana in Pečnika od daleč je ustavil Vargas.

Začelo drugih enajst kot na Wembleyju
Slovenska ekipa je bila v primerjavi s tekmo proti Angliji spremenjena, v prvi postavi ni bilo niti enega nogometaša, ki je v soboto začel srečanje na Wembleyju. Ob kapetanu Boštjanu Cesarju so se v klube vrnili še vratar Samir Handanović, Kevin Kampl, Mišo Brečko, Valter Birsa, Andraž Kirm, Milivoje Novaković, Zlatan Ljubijankić in Dalibor Stevanović. Namesto njih so se reprezentanci v nedeljo pridružili Robert Berić, Damjan Bohar, Goran Cvijanović, Džengis Čavušević, Erik Janža in Petar Stojanović.
Katanec je kapetanski trak namenil Pečniku, ki je imel največ nastopov za reprezentanco od tistih, ki so začeli tekmo (24). Ob polčasu je opravil štiri menjave, do konca srečanja pa še dve. Nogometaši so bili motivirani, saj so se zavedali, da je lahko prav ta tekma odskočna deska za spomladanski kvalifikacijski ciklus.
Dobro vzdušje na tribunah
Tribune v Stožicah, kjer se je zbralo 15.230 gledalcev, so se dobro napolnile šele nekaj minut po začetnem žvižgu grškega sodnika, saj je v bližini stadiona vladal precejšnji prometni kaos. Skupaj s precej veliko skupino glasnih kolumbijskih navijačev na južni tribuni (večina jih je bila iz severne Italije) so gledalci v hladnem večeru pripravili dobro vzdušje, nekajkrat je odmevalo tudi vzklikanje "Kdor ne skače, ni Sloven'c", sredi drugega polčasa pa smo bili priča še mehiškemu valu.
Izjavi po tekmi

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Dobra tekma, fantom lahko čestitam. Pri rezultatu smo spet izgubili za Fifino lestvico ... Ne, vesel sem, da sta nas v celotnem letu poklicali Argentina in Urugvaj. Vesel sem, da smo povabili takšno ekipo, kot je Kolumbija, da smo napolnili Stožice. To je bistvo športa, da ljudje pridejo, te gledajo. Ljudje so kljub porazu z Angljio prišli in so nas spodbujali. To je to."

Jose Pekerman, selektor Kolumbije: "Zadovoljen sem z današnjo zmago. Vedno je pomembno zmagovati. Vesel sem današnje predstave, to je pomembno tudi za naprej, še posebej za igralce, ki so na novo v reprezentanci in so si nabirali pomembne minute. Upam, da bomo tako igrali tudi še naprej."

PRIJATELJSKE TEKME
SLOVENIJA - KOLUMBIJA 0:1 (0:1)
15.230; Ramos 42.

Slovenija:
Oblak; Milec ( 46./Struna), Maroh ( 46./Anđelković), Samardžić, Janža ( 46./Stojanović); Filipović, Rotman , Pečnik, Cvijanović ( 46./Kurtić), Lazarević ( 59./Bohar); Berić ( 67./Čavušević).

Kolumbija:
Vargas, Armero, Zapata, Murillo , Arias ( 64./Bocanegra), Mejia ( 87./Sanchez), Rodriguez ( 74./Chara), Aguilar ( 57./Carbonero ), Ramos, Cuadrado ( 80./Angulo), Martinez ( 65./Quintero).

Sodnik: Andreas Papas (Grčija)


AVSTRIJA - BRAZILIJA 1:2 (0:0)
Dragović 75./11-m; Luiz 64., Firmino 83.
ROMUNIJA - DANSKA 2:0 (0:0)
Keseru 53., 58.
SLOVAŠKA - FINSKA 2:1 (2:1)
Hološko 1., Hamšik 7.; Hubočan 45./ag
BELORUSIJA - MEHIKA 3:2 (0:0)
Krivec 50., Signevič 56., Nehajčik 81.; Jimenez 48., 53.

GRČIJA - SRBIJA 0:2 (0:0)
Petrović 60., Gudelj 90.

MADŽARSKA - RUSIJA 1:2 (0:0)
Nikolić 86.; Ignaševič 49., Keržakov 80.

POLJSKA - ŠVICA 2:2 (1:1)
Jedrzejczyk 45., Milik 61.; Drmić, Frei 87.
RK: Zyro 83./Poljska
UKRAJINA - LITVA 0:0

ESTONIJA - JORDANIJA 1:0 (1:0)
Anier 16.

PORTUGALSKA - ARGENTINA 1:0 (0:0)
Guerreiro 90.
IRSKA - ZDA 4:1 (1:1)
Pilkington 7., Brady 55., 86., McClean 82.; Diskerud 39.

ITALIJA - ALBANIJA 1:0 (0:0)
Okaka 82.

ŠPANIJA - NEMČIJA 0:1 (0:0)
Kroos 89.

FRANCIJA - ŠVEDSKA 1:0 (0:0)
Varane 83.
ŠKOTSKA - ANGLIJA 1:3 (0:1)
Robertson 83.; Oxlade-Chamberlain 32., Rooney 47., 85.

Pogumna igra, a poraz pomlajenih Slovencev
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Kolumbija
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Kolumbija
Katanec: Gol je bil sodnikov
Pečnik: Zaslužili bi si več
Zadetek Ramosa za zmago Kolumbije v Stožicah