Slaviša Stojanović se še ni odločil, kdo bo stal v slovenskih vratih. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Slaviša Stojanović se še ni odločil, kdo bo stal v slovenskih vratih. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Stojanović zadovoljen s pripravami
Reprezentanca opravila trening v Stožicah

"Razbremenjeni so tudi pritiska iskanja novih klubov. Za nami sta dva tekaško zahtevna treninga. Super so se odzvali," je na novinarski konferenci v Stožicah dejal "Slave", ki ima glavne zadeve glede začetne postave že razčiščene, v zadnjih 48 urah pa bo premislil še, ali v tekmo kreniti malce napadalneje ali obrambno, torej ali z dvema napadalcema ali samo enim in okrepljeno vezno vrsto oziroma ali raje z enim bolj obrambno ali bolj napadalno usmerjenim vezistom.

Cilj ohraniti mrežo nedotaknjeno
Stojanović je v Kidričevem v ponedeljek in torek vodil tri treninge, danes ob 18.30 pa so nogometaši trenirali v Stožicah. V četrtek bodo vadili še v Domžalah. Oba treninga sta namenjena taktiki, predvsem igri v napadu. Osnovni cilj na tekmi bo nedotaknjena mreža, kar Sloveniji na nobeni od štirih tekem pod Stojanovićevim vodstvom do zdaj ni uspelo. "Vse bo podrejeno temu, iz tega bomo izhajali," pravi 42-letni Ljubljančan. Nazadnje so Romuni prejšnji mesec v slovenska vrata potisnili tri žoge.
Na slovensko obrambo se je s simboličnim darilom spomnil tudi Gregor Božič, direktor podjetja Elektro energija, novega pokrovitelja Nogometne zveze Slovenije, ki je pred novinarsko konferenco Stojanoviću in kapetanu Boštjanu Cesarju podaril varnostna jopiča z željo, da zadnja vrsta na petkovem srečanju ostane neprebojna.
S tekme Švica - Romunija se lahko nekaj naučijo
Z napovedmi Švicarjev, ki napovedujejo prvo mesto v kvalifikacijski skupini E za SP 2014, se prvi mož slovenske stroke ne obremenjuje: "Normalno in športno je, da razmišljajo v tej smeri. Že nekaj časa so skupaj, v prejšnjih kvalifikacijah niso bili tako uspešni, kot so si želeli, a niso edini, ki tako razmišljajo. Tudi mi razmišljamo v tej smeri."
Švica je nazadnje zmagala na prijateljskih tekmah proti Nemčiji (5:3) in Hrvaški (2:4), vmes pa v Luzernu izgubila proti Romuniji (0:1). Je ta tekma nekakšno vodilo za Stojanovića? "Gotovo je pokazatelj, kako lahko v določenih trenutkih postavimo našo igro. To tekmo sem si ogledal v živo. Švicarji na njej niso imeli ravno veliko priložnosti, Romuni pa kar nekaj. Je pa res, da ni igral Shaqiri in je bila fizionomija moštva čisto drugačna. Kljub temu smo med analizo te tekme videli nekatere stvari. Če se postavimo v določeno formacijo, lahko primerno blokiramo vse njihove napade."

Matavž ni poškodovan
Stojanović je še dodal, da so vsi trije vratarji v dobri formi in da ima glede tega sladke skrbi. Zanimivo bo videti, kdo bo v petek dobil priložnost. O odsotnosti poškodovanega Samirja Handanovića je spregovoril tudi Cesar: "Ve se, kaj nam pomeni, gotovo je to hendikep, minus za nas. A imamo druge tri vratarje, ki so tudi zelo kakovostni. Kdor koli bo stopil v vrata, bo kakovostno zamenjal Samirja. Tudi Jan Oblak se je hitro vklopil. Seveda tudi mi njemu pomagamo in ne vidim nobenih težav."
O tekmecih je branilec Chieva povedal: "Švica je v tem trenutku res kakovostna ekipa, njeni nogometaši igrajo veliko vlogo v močnih klubih. Toda tudi mi gremo v tekmo z miselnostjo, da zmagamo, zato jim gotovo ne bo lahko."

Tim Matavž trenira normalno. Torkov popoldanski trening je po lastnih besedah nekoliko prej kot drugi končal le zaradi tega, ker mu je selektor namenil nekaj več počitka, saj je bil v zadnjih tednih precej obremenjen, in ne zaradi kakšne poškodbe. Ta trening je bil sploh prvi trening Šempetrčana na teh reprezentančnih pripravah.

Stojanović zadovoljen s pripravami
Reprezentanca opravila trening v Stožicah