Slaviša Stojanović je mnenja, da razen dveh napak svojim fantom nima česa očitati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović je mnenja, da razen dveh napak svojim fantom nima česa očitati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dejstvo je, da smo jim pri tem sami podarili žogo, kar je v tej coni povsem nesprejemljivo. Nesprejemljivo je tudi, da nismo blokirali strelov od daleč, saj smo vedeli, kje preti nasprotnikova nevarnost.

Stojanovićev pogled na usodni drugi gol, kjer je Radosavljević podaril žogo, kar je z evrogolom neusmiljeno kaznoval Inler.
Stojanović, Inler, Šuler, Birsa in Handanović po tekmi Slovenija - Švica
Švicarji ohladili Stožice

Dobre slovenske volje po koncu tekme v Stožicah ni bilo nikjer. Selektor Slaviša Stojanović je postal prvi selektor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance, ki je začel kvalifikacije s porazom! Zdenko Verdenik, Srečko Katanec in Matjaž Kek so začeli z remijem, Branko Oblak in Bojan Prašnikar pa z zmago.

Pogrešal kontrolo in igro na sredini
"Ni prijetno izgubiti, ni prijetno, da začneš kvalifikacije s porazom, a to je zdaj dejstvo. Tekmo smo izgubili zaradi dveh strelov z razdalje, na kar sem sicer opozarjal. Vse drugo je kolikor toliko delovalo, razen da sem pogrešal več kontrole in iger skozi sredino igrišča,"
je 42-letni Ljubljančan priznal, da je od Aleksandra Radosavljevića in Armina Bačinovića pričakoval veliko več.

Če bi Matavž ali Birsa izenačila ...
"Škoda, da nismo izenačili na 1:1, saj smo imeli priložnosti. Na žalost nam iz svojih priložnosti, eno so bile boljše, druge malo manj, ni uspelo zadeti. Bili smo blizu izenačenju, mogoče bi se tekma odvila v drugo smer,"
je "Slave" obžaloval zapravljene priložnosti, predvsem iz drugega dela 1. polčasa, ko je dvakrat nevarno zagrozil Tim Matavž, enkrat pa Valter Birsa.

Menjave in rošade brez učinka
"Po drugem golu enostavno nismo več našli rešitev, da bi obrnili izid. Poskušali smo z menjavami, a ni šlo. Z rotacijo igralcev, tudi s spremembo sistema, pa tudi to ni šlo,"
je selektor samokritično opisal drugi polčas, v katerem Slovenija v okvir švicarskih vrat ni sprožila niti enega strela, čeprav je zadnjih 15 minut igrala z igralcem več. "Švicarji so enostavno in relativno mirno pripeljali tekmo do zmage," je nič kaj dobre volje Stojanović dal vedeti, da so njegovi varovanci premalo namučili goste.

Za gola ni kriv vratar
Odsotnost kapetana in 1. vratarja Samirja Handanovića se je močno poznala. Večina navijačev je dvomila v formo njegovega starejšega bratranca Jasmina Handanovića, kar je po zadetkih sprožilo burne odzive v spletni javnosti. "Pri prvem golu sem videl, da je žoga šla pod nogo našega branilca, pri drugem pa enostavno ni imel možnosti za posredovanje. Dejstvo je, da smo jim pri tem sami podarili žogo, kar je v tej coni povsem nesprejemljivo. Nesprejemljivo je tudi, da nismo blokirali strelov od daleč, saj smo vedeli, kje preti nasprotnikova nevarnost," je Stojanović zaščitil svojo izbiro v vratih.

V Oslu spremenjena enajsterica
Ob tem je selektor tudi zanikal, da bi imel vratarsko dilemo, in potrdil, da bo tudi v Oslu branil vratar Maribora. Zato pa bo začetna enajsterica spremenjena v polju: "Četudi bi premagali Švicarje, bi v drugem krogu igrali nekateri drugi nogometaši, predvsem s fizičnega vidika, zdaj pa bodo mogoče opravljene še nekatere druge menjave s kakšnega drugega vidika."

V igri se je proti koncu tekme vse bolj videla razlika, da večina Švicarjev v svojih klubih redno igra in to v nosilnih vlogah, medtem ko je to pri Slovencih bolj izjema kot pravilo. "Razlika je bila očitna, tako v tekalnem delu, kot v tistem občutku, ko predvidevaš, kam bo padla žoga, kako se postaviti. Ne nazadnje tudi v dvobojih, ki so jih večinoma dobili oni."

Proti Norveški po prve in nujne točke
Izidi ¸drugih tekem v "slovenski" skupini E nakazujejo, da bo lov na 2. mesto povsem odprt. Albanija je doma s 3:1 premagala Ciper, Islandija pa prav tako doma z 2:0 Norveško. Ravno proti "vikingom" pa Slovenijo v torek v Oslu čaka popravni izpit.

"Vseskozi ponavljam, da je naša skupina izjemno zahtevna. Vsaka tekma bo vsaj toliko težka, kot je bila ta v Stožicah. Zdaj je treba hitro pozabiti izgubljeno priložnost in se čim bolje osredotočiti na naslednji cilj," je bil ob koncu odločen "Slave", ki ve, da mora pri neugodnih severnjakih osvojiti vsaj točko za mir v NZS-jevi hiši.


Hitzfeld: "Gola padla v pravem trenutku"
Na drugi strani je bil sloviti švicarski selektor Ottmar Hitzfeld razumljivo bolj zadovoljen. A 63-letnik, ki sicer ni izžareval pretiranega veselja, je hitro pojasnil, da ga veseli predvsem zmaga, medtem ko igra še zdaleč ni bila najboljša.

"Gostovanje v Sloveniji je zelo zahtevno, gostitelji so bili hitri, zelo so se borili, si predvsem v prvem polčasu tudi ustvarili nekaj priložnosti, a smo po zaslugi vratarja Benaglia zdržali pritisk. Tukaj ni lahko zmagati. Slovenci me niso presenetili, saj so dokazali, da gre za kakovostno ekipo," je nekdanji trener Borussie (D) in Bayerna diplomatsko pohvalil Slovence.

"Oba gola sta padla v pravem trenutku. To je bil vrhunec naše predstave. Veseli me, da sta zadetka dosegla vezista Xhaka in Inler, ki sta bila s tem nagrajena za dobro predstavo. Hkrati sem zadovoljen tudi z igro v obrambi. Čestitam fantom, saj so dosegli veliko zmago," je zmago opisal Hitzfeld, ki je prejšnja dva kvalifikacijska ciklusa začel s spodrsljaji.

Dejstvo je, da smo jim pri tem sami podarili žogo, kar je v tej coni povsem nesprejemljivo. Nesprejemljivo je tudi, da nismo blokirali strelov od daleč, saj smo vedeli, kje preti nasprotnikova nevarnost.

Stojanovićev pogled na usodni drugi gol, kjer je Radosavljević podaril žogo, kar je z evrogolom neusmiljeno kaznoval Inler.
Stojanović, Inler, Šuler, Birsa in Handanović po tekmi Slovenija - Švica
Švicarji ohladili Stožice