"Mislim, da ste uživali, videli smo štiri zadetke in veliko priložnosti. Super tekma, polna preobratov," je dejal "Piksi" Stojković. Foto: www.alesfevzer.com

"Slovenije nikakor nismo podcenili, saj lahko povzroča težave vsem ekipam. Na Norveškem je osvojila točko. Pri meni beseda podcenjevanje ne obstaja, to je absolutno prepovedano," se je srbski selektor odzval na vprašanje, ali so po visoki zmagi v Beogradu s 4:1 in vodstvu z 2:0 v Stožicah v drugem polčasu Slovence vzeli preveč z levo roko.

"Vsa čast Slovencem, ki so se močno dvignili, potem ko smo jih v uvodnih 45 minutah popolnoma nadigrali. Ko se je zdelo, da so na kolenih in ne morejo več ničesar storiti, so se s hitrim zadetkom dvignili, se vrnili v igro in izenačili v petih minutah. Prišli so do sape, impresivno so odigrali drugi polčas. Poskušal sem z menjavami, s popolnim napadom smo poskušali zadeti še tretjič, vendar nam ni uspelo," je nadaljeval Stojković z opisom remija 2:2.

Prav danes mineva 22 let od znamenite tekme na evropskem prvenstvu leta 2000 med Slovenijo in ZR Jugoslavijo v Charleroiju. Slovenci so tedaj vodili s 3:0, a so tekmeci od 67. do 73. minute zadeli trikrat in se čudežno izognili porazu (3:3). "Piksi" je tedaj pri 35 letih igral od 36. minute, ko je zamenjal dobrih 13 let mlajšega Dejana Stankovića. Tokrat se je zgodilo nasprotno, po zaostanku se je z roba prepada rešila Slovenija.

Srbski navijači na tribuni stadiona v Stožicah. Foto: Reuters
Srbski navijači na tribuni stadiona v Stožicah. Foto: Reuters

"Želimo gojiti nogomet, ko nam morajo zaploskati tudi navijači tekmecev"

Stojković je bil navdušen nad predstavo svoje reprezentance v prvem polčasu. "Mislim, da je bil ta popolnoma pod nadzorom Srbije, to je bila igra za učbenike, takšna, kot si jo želimo igrati, kot neka tekma za trening. Nekaj časa smo res imeli tako premoč. V prvem polčasu Slovencem ne bi pomagala nobena postavitev, tudi če bi igrali s sedmimi branilci. Igrali smo izjemen nogomet in tak slog igre želim gojiti. To je napadalen slog, lep za gledalce, ki morajo vstati in nam zaploskati. Sploh ni pomembno, ali navijaš za nas ali ne. Popolnoma zasluženo smo povedli, v drugi del smo mogoče šli le preveč ležerno. Sledil je padec koncentracije, utrujenost igralcev je bila velika, kar vodi k napakam. Te pa so del nogometa."

Seveda je bil zadovoljen tudi z glasno podporo srbskih navijačev. "Vzdušje na stadionu je bilo fantastično. Mislim, da so gledalci uživali v predstavi obeh ekip. Zbralo se je veliko Srbov, ki so navijali in nam dali dodaten impulz. Lepo je igrati v takšnem vzdušju."

Sorodna novica Za veliko točko zadela najmlajša v reprezentanci, Cesar napredek videl že v ponedeljek

Proti Švedski in Norveški kot proti Portugalski

Srbija na drugem mestu v "slovenski" skupini Lige narodov zaostaja tri točke za vodilno Norveško, a je "Piksi" prepričan, da se lahko na preostalih dveh srečanjih septembra zavihti na vrh in se uvrsti v najmočnejšo Ligo A.

"Nisem razočaran, ker smo dobili le točko, ostajam pozitiven. S tem remijem v Ljubljani matematika ostaja enaka, kot če bi zmagali. Moramo osvojiti šest točk na zadnjih dveh tekmah, če želimo končati na prvem mestu v skupini. Ta tekma je bila podobna tisti v Dublinu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko smo zapravili vodstvo z 1:0 proti Irski. Nato smo zmagali na Portugalskem in se uvrstili v Katar. Tako tudi zdaj sledita tekmi proti Švedom in Norvežanom, ko preprosto moramo zmagati."

Po prvem polčasu je v slačilnici ostal strelec prvega zadetka Andrija Živković, sicer soigralec Jasmina Kurtića pri solunskem PAOK-u. "Po pol ure igre je dobil udarec in nekaj časa je videl dvojno. Vprašal sem ga, ali mora takoj z igrišča, a je rekel, da bo zdržal do odmora. Po koncu prvega polčasa je naš zdravnik ugotovil, da ne vidi popolnoma normalno, in menjava je bila nujna. Sicer ne bi opravil nobene menjave do 65. minute, saj smo prevladovali na igrišču."

Spomini Igorja E. Berganta na 13. junij 2000 in tekmo v Charleroiju (3:3)

Sorodna novica S potresom me je zaneslo, a nikoli mi ni bilo žal
Prerojeni Slovenci v drugem polčasu do druge točke