Benjamin Šeško je v 53. minuti izenačil na 2:2. Foto: EPA
Benjamin Šeško je v 53. minuti izenačil na 2:2. Foto: EPA

13.782 gledalcev je bilo na osrednjem slovenskem stadionu ob severni ljubljanski obvoznici, zadnji obiskovalci so vstopnice kupili tik pred začetkom srečanja. Glasnejšo in tudi zelo številčno podporo so pričakovano imeli gostje, kakšnega domačega navijača več pa je na tribune gotovo spravila četrtkova predstava v Oslu, na kateri so Slovenci s fanatično borbenostjo osvojili točko (0:0).

Igra proti Srbiji v prvem polčasu in zaostanek z 0:2 nista vzbujala upanja, da bi lahko imela Slovenija po 90 minutah in štirih junijskih tekmah v Ligi narodov na računu dve točki, toda nato se je zgodil preobrat.

"Mogoče smo začeli z malo preveč spoštovanja in s premalo agresivnosti," je Boštjan Cesar, ki je drugič opravljal vlogo vršilca dolžnosti selektorja, na novinarski konferenci poskušal najti vzrok za neuspešno opravljeno nalogo v prvem delu.

"Nismo bili zadovoljni in v slačilnici smo si povedali nekaj stvari. V drugem polčasu smo začeli zelo agresivno in visoko, to se nam je na koncu obrestovalo. Med odmorom sem igralcem povedal, kako moramo stati na igrišču, da mora biti Adam Gnezda Čerin malo višje, ker je bil v prvem polčasu prenizko. Tudi Jasmin Kurtić je stopil višje, vse tri menjave na začetku drugega dela pa so tudi osvežile igro (namesto Brekala, Zajca in Celarja so vstopili Balkovec, Črnigoj in Šporar, op. a.). Tudi preostali igralci so v drugem polčasu oddelali svoje, tako kot smo se dogovorili med odmorom. Prvi zadetek že po nekaj minutah nas je dvignil, nato še drugi in vse do konca je šlo v našo smer. Z Matjažem sva se slišala in pogovorila, po tekmi je bil zelo srečen in čestital za izid," je pojasnil nekdanji kapetan slovenske reprezentance.

Sorodna novica Slovenci v nadaljevanju opravili popravni izpit s Srbi

Verbič: Ko smo ustavili Tadića, je bilo težav manj

Po vnovičnem prihodu iz slačilnice sta za ekspresno izenačenje v 48. in 53. minuti poskrbela najmlajša igralca v ekipi, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Šeško. Prvi bo prihodnji mesec dopolnil 23 let, drugi je konec prejšnjega praznoval 19. rojstni dan. Oba sta za izbrano vrsto igrala trinajstič, med strelce pa sta se vpisala drugič.

Zanimivo je bilo razmišljanje Benjamina Verbiča, ki je ključ za vrnitev Slovencev našel pri delovanju motorja srbske reprezentance, Dušana Tadića: "V drugem polčasu smo bili bližje srbskim igralcem, predvsem Tadiću, ki dirigira igro. Dokler se je obračal z žogo, smo imeli težave. Nato smo ga zelo dobro ustavili, teh težav je bilo manj in imeli smo več protinapadov. Dvakrat smo iz njih tudi zadeli."

Gnezda Čerin je poudaril, da se je v drugem polčasu zgodil tudi preklop v glavah. "Poleg tega, da smo bili v nadaljevanju agresivnejši, smo bili tudi bolj zbrani in osredinjeni. Bolje smo začeli izpolnjevati naloge, ki smo si jih zadali pred tekmo. Prvi polčas je pripadel njim, drugi polčas, ki je bil bolj razgiban, nam, tako da mislim, da je delitev točk pravičen izid."

In kako je srečanje videl Šeško? "V tekmo smo šli malo zaspano, dva prejeta zadetka sta nas bolela, a smo se ves čas spodbujali, da zmoremo. V drugem polčasu smo se dvignili in se vrnili v igro. Ko smo Srbe postavili pod pritisk, so imeli težave. Bistveni sta bili želja in borbenost, pokazali smo tekmecem, česa smo sposobni in kaj znamo. Dokazali smo, da si lahko postavimo visoke cilje."

Prerojeni Slovenci v drugem polčasu do druge točke

Cesar: Novinarske kritike verjetno niso glavni razlog

Po remiju v Oslu je bilo zelo pomembno, da slovenski nogometaši dokažejo, da ni šlo za enkraten preblisk. "Fantom sem povedal, da si ne želim, da bi se spustili pod letvico, ki smo jo na Norveškem postavili visoko. V skupino B smo prišli kot avtsajderji, a nas to ni zmotilo. Zavedali smo se, da je boljše igrati močnejše tekme, da vidimo, kje smo. Iz poraza v Beogradu smo se tudi nekaj naučili. Fantje so stopili skupaj, se pogovorili in se na zadnjih dveh tekmah fenomenalno odzvali. Srbi so znova imeli večjo posest žoge, a si niso pripravili toliko priložnosti kot na prejšnjih srečanjih. Glede tega sem bil zelo zadovoljen," je dejal Cesar.

Veliko se je v zadnjih dneh govorilo tudi o tem, kako so na igralce vplivale ostre kritike v medijih po visokem porazu s 4:1 v srbski prestolnici. "Fantje so po tem pokazali pravi karakter, verjetno pa kritike niso glavni razlog, da se je to zgodilo. Že takoj po tekmi v Beogradu smo se odkrito pogovorili, napredek je bil viden že naslednji dan," je povedal začasni selektor.

Priljubljeni "Cesi" si najbrž niti v sanjah ni predstavljal, da bo že dobra štiri leta po svoji poslovilni tekmi in novinarski konferenci v Stožicah (27. marca 2018 proti Belorusiji) sedel za istim pultom in kramljal z novinarji v tej vlogi.

Boštjan Cesar je za reprezentanco odigral rekordno 101 tekmo, v nedeljo pa se je drugič preizkusil v vlogi selektorja. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Cesar je za reprezentanco odigral rekordno 101 tekmo, v nedeljo pa se je drugič preizkusil v vlogi selektorja. Foto: www.alesfevzer.com

Na pritisk je navajen in z njim nima težav

Potem ko so se že v soboto pojavile špekulacije, da Kek od ponedeljka sploh ne bo več selektor, Cesar o tem, ali bo jeseni ostal Kekov pomočnik, ni želel govoriti: "Vprašanja o moji prihodnosti je treba nasloviti na vodstvo nogometne zveze."

Sicer pa je bil ponosen na opravljeno delo v zadnjem tednu. "Da sem lahko vodil reprezentanco, je fenomenalen občutek, fantje so bili super in me poslušali. Zelo sem zadovoljen, kako smo trenirali, se pogovarjali in odigrali dve tekmi. Bilo je tudi nekaj neprespanih noči, veliko smo delali, analizirali in se pripravljali. Ampak na pritisk sem že navajen, tako da s tem nimam nobenih težav."

Posebna okoliščina je bilo tudi igranje pred tako glasnimi srbskimi navijači, a za Cesarja in njegove fante je to predstavljalo še dodatno motivacijo: "Gostujoči navijači so podžgali tudi naše nogometaše, lepo je bilo videti poln stadion po dolgem času. Ko imaš na domačem stadionu toliko ljudi proti sebi, ni dobro, a smo se na to dobro pripravili."

Naslednja tekma v Stožicah bo 24. septembra, ko bo v Ljubljani gostovala vodilna reprezentanca skupine, Norveška. Tri dni zatem bodo Slovenci odšli še na Švedsko. "Zadnji dve predstavi nam pomenita spodbudo za naprej. Ne smemo se tu ustavljati!" je odločen Gnezda Čerin.

Statistika tekme Slovenija - Srbija (vir: Uefa)

Streli: 6:12

V okvir vrat: 5:6

Koti: 1:2

Prekrški: 17:12

Posest žoge: 43:57 odstotkov