Jan Oblak je bil najboljši igralec četrtkove tekme v Oslu, ko je ustavil prvega zvezdnika Norveške Erlinga Haalanda. Foto: EPA
Jan Oblak je bil najboljši igralec četrtkove tekme v Oslu, ko je ustavil prvega zvezdnika Norveške Erlinga Haalanda. Foto: EPA

Škofjeločan je prejšnjo nedeljo ob porazu Slovenije prejel štiri zadetke (4:1), reprezentanca pa je veliko boljši obraz pokazala v četrtek v Oslu, od koder je odnesla prvo točko za remi z 0:0. Cilj Slovencev je zdaj ponoviti predstavo iz Norveške.

"Z vsakega srečanja poskušamo izvleči čim več iz tistega, kar smo delali dobro, tudi iz tistega, kar nam ni uspelo, pa se moramo nekaj naučiti. Opravili bomo nekaj menjav in malo osvežili ekipo, saj je to četrta tekma v nizu. Gotovo se bomo bolj kot v Beogradu usmerili tudi v napad, vemo pa, da so imeli Srbi na dozdajšnjih treh tekmah vselej večjo posest žoge kot tekmec. Zavedamo se, od kod preti njihova največja nevarnost. Moramo biti čvrsti in jih poskušati čim večkrat izigrati, ko jim odvzamemo žogo," je na večerni novinarski konferenci na Brdu pri Kranju poudaril nadomestni selektor Boštjan Cesar.

Matjaž Kek, ki je bil pred dnevi pozitiven na novi koronavirus, se po Cesarjevih besedah počuti bolje, ni pa še jasno, ali bo v nedeljo lahko prišel na tekmo.

Sorodna novica Cesar: Gremo korak za korakom. Energijo in borbenost smo uredili.

"Srbija bi najbrž bolj sodila v Ligo A"

Oblak meni, da Srbija ne bo igrala kaj veliko drugače kot v Beogradu. "Igrala bo napadalno, takšen je njihov sistem. Srbska reprezentanca ima dobre igralce na vseh položajih. Najbrž bi bolj sodila v Ligo A kot v B, v kateri smo zdaj."

Vratar madridskega Atletica in kapetan Slovenije je odgovoril tudi na vprašanje srbskega novinarja, kako Ligo narodov spremlja slovenska javnost. "Verjetno bo jutri prišlo na tekmo več ljudi kot proti Švedski. Ne vem, ali zaradi nas ali zaradi Srbije (smeh). Ko igramo proti dobrim ekipam oziroma dobrim igralcem, pride več ljudi. Nismo v obdobju, ko bi bili ljudje navdušeni nad našimi predstavami, a smo se sami pripeljali v ta položaj. Moramo biti veliko boljši, verjetno se bodo potem tudi gledalci vrnili na stadion in bo tudi veliko boljše vzdušje v javnosti."

Na stoženskem stadionu bodo imeli veliko podporo tudi gostje, ki jih vodi Dragan "Piksi" Stojković. "Piksi je legenda jugoslovanskega nogometa. Odkar je selektor, ima Srbija boljše izide. Že prej so imeli vrhunske igralce, a v zadnjem času reprezentanca ni dosegala velikih uspehov. Zdaj imajo dobro skupino in igrajo dober nogomet, želim jim vse najboljše na svetovnem prvenstvu. Jutri pa seveda upam na naš uspeh," je sklenil Oblak.

Cesar želi ponovitev predstave iz Osla in tudi kakšen zadetek proti Srbom

Stojković: Ni sprehajanja, treba je pustiti zadnji atom moči na igrišču

Srbska reprezentanca, ki je v četrtek z 0:1 slavila na Švedskem, je imela novinarsko konferenco popoldne v Stožicah. "Nisem bil zadovoljen zaradi poraza proti Norveški, na zadnjih dveh tekmah pa smo dosegli dva dobra izida z dobro igro. Vedno smo osredinjeni nase, na naš slog igre in na to, kar sami delamo. Ne želimo veliko razmišljati o drugih. Na vsaki tekmi želimo sami narekovati ritem igre, vedno smo bili optimisti in verjeli vase," je svoja pričakovanja razkril Stojković.

"Gotovo se nam bodo Slovenci želeli oddolžiti za poraz v Beogradu. Igrajo doma in bodo maksimalno motivirani. A to za nas ne pomeni absolutno nič. Tudi mi se na tekmo pripravljamo maksimalno resno in profesionalno. Vemo, da ne bosta igrala Blažič in Stojanović, vrača pa se Zajc. Zelo verjetno bodo znova igrali s štirimi branilci. Slovenija bo agresivna toliko, kolikor ji bomo mi dovolili. Seveda pa bo agresivnost pomembna, gre za tekmovanje, ne more se sprehajati po zelenici, ampak se mora na njem pustiti zadnji atom moči," je še dejal.

Po 18 letih znova v Sloveniji

Le dva novinarja slovenskih medijev je na začetku pozdravil v slovenščini: "Dober dan vsem, vesel sem, da sem po dolgih letih spet v Ljubljani."

"Piksi" je bil v slovenski prestolnici nazadnje avgusta 2004, ko si je v vlogi predsednika nogometne zveze Srbije in Črne gore ogledal prijateljsko tekmo med Slovenijo in SČG-jem za Bežigradom. Tedaj je bil na sploh zadnjem reprezentančnem dvoboju na Plečnikovem objektu izid 1:1. Sicer pa ima Stojković s tega stadiona veliko spominov tudi iz igralske kariere. Izrazil je obžalovanje, ker zdaj klavrno propada.

"Malo me skrbi, v kako slabem stanju je Bežigrad. Ljubljana bi morala nekaj narediti, da mu povrne nekdanji sijaj. Ta stadion je spomenik, ima svojo draž in zgodovino. Videl sem, da je zdaj zapuščen. Vedno je bilo lepo igrati za Bežigradom. Olimpija je bila sinonim za tiste čase z izjemno generacijo igralcev. Enega izmed najlepših spominov iz Ljubljane imam, ko smo nekoč tu z Radničkim iz Niša zmagali z 1:0. Seveda pa se spomnim tudi gostovanj s Crveno zvezdo. Bežigrad je bil vedno poln. Stadion ima dušo, neko specifičnost, razlikuje se od drugih. Posebna je tudi častna tribuna, vzbuja mi neko nostalgijo. Tu so nas vedno pričakali na pravi način. Spomnim se zelene tribune, na kateri so bili privrženci 'zmajčkov'."

Sicer pa se v Ljubljani počuti odlično. "Vse drugo je na mestu. Slovenija je čudovita država, Ljubljana pa prelepo mesto s krasnimi ljudmi. Čestitam vam tudi za nov stadion. Vedno mi je lepo, ko vidim nov objekt, le v Srbiji ga ni (smeh). Kdo ve, koliko časa bomo morali mi čakati nanj."

Srbija je v četrtek v Solni zmagala z zadetkom Luke Jovića v sodnikovem podaljšku prvega polčasa (0:1). Foto: EPA
Srbija je v četrtek v Solni zmagala z zadetkom Luke Jovića v sodnikovem podaljšku prvega polčasa (0:1). Foto: EPA

Navijačem se želi oddolžiti z zmago

Srbski navijači naj bi v Stožice prišli tudi iz Münchna, z Dunaja in iz Celovca. "Veseli smo, ker smo v Sloveniji. Verjamem, da bomo pokazali lepo igro in prejeli aplavz tako enih kot drugih navijačev. Vsaka nogometna predstava je veliko lepša in dinamičnejša, ko je na tribunah veliko gledalcev. Navijači igri dajejo dodaten impulz. Kot selektor nisem obremenjen s tem, igralcem pa to veliko pomeni. Verjetno bo veliko ljudi, ki bodo navijali za Srbijo, to pa pomeni za nas še dodatno obvezo, da bomo še bolj garali na igrišču in pokazali, da se nismo naključno uvrstili na svetovno prvenstvo in da gojimo dober slog nogometa, ki ga vsi želijo videti. Naredili bomo vse, da se bomo navijačem oddolžili z zmago," je še povedal Stojković.

Tudi srbski nogometaši že komaj čakajo na konec sezone. "Vzdušje v ekipi je od prvega dne na visoki ravni. Največja težava je utrujenost, poskušamo vse, da se igralci med tekmami čim prej in čim bolje spočijejo. Poškodb nimamo, a moramo biti zelo pozorni na to, kako se fantje počutijo."

V ekipi ni več branilcev Matije Nastasića in Erhana Mašovića, drugi pa so pripravljeni za nedeljsko srečanje, ki se bo začelo ob 20.45.

Cesar se veseli izziva proti Srbiji v Stožicah
Dragan
Dragan "Piksi" Stojković med tekmo Srbija - Slovenija v Beogradu pred tednom dni. Foto: Reuters

Liga narodov, liga B

Skupina 4, 4. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - SRBIJA

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Karničnik, Brekalo, Mevlja, Balkovec, Kurtić, Črnigoj, Zajc, Verbič, Lovrić, Šporar.

Srbija: Rajković, Veljković, Milenković, Pavlović, Živković, Lukić, Maksimović, Kostić, Milinković-Savić, Tadić, A. Mitrović.

Sodnik: Maurizio Mariani (Italija)

Ob 18.00:
NORVEŠKA - ŠVEDSKA


Lestvica:              
NORVEŠKA      3 2 1 0 3:1 7 
SRBIJA       3 2 0 1 5:2 6 
ŠVEDSKA      3 1 0 2 3:3 3 
SLOVENIJA     3 0 1 2 1:6 1