Predsednik Fife Gianni Infantino je zadovoljen, da bodo v Katarju v naslednjih dveh letih preizkusili stadione pred svetovnim prvenstvom leta 2002. Foto: EPA
Predsednik Fife Gianni Infantino je zadovoljen, da bodo v Katarju v naslednjih dveh letih preizkusili stadione pred svetovnim prvenstvom leta 2002. Foto: EPA

"To je odličen test za nas. Poskusili bomo klubski SP uporabiti kot vajo v največ vidikih," je dejal šef lokalnega organizacijskega odbora za SP 2022 Hassan al Tavadi.

Podrobnosti stadionov, na katerih bodo tekme klubskega SP-ja, bodo razkrili v kratkem, pravi al Tavadi. Na turnirju bodo tudi navijaške cone, prav tako pa bo v določenih območjih na voljo alkohol.

Katarce so ob gradnji stadionov kritizirale različne skupine za pravice delavcev zaradi razmer, v katerih so delali.

Nazadnje je bil klubski SP na Japonskem in v Združenih arabskih emiratih, kjer je igralo po sedem ekip – šest celinskih prvakov in ekipa iz gostiteljice.

Leta 2021 se bo klubski SP v pilotni izvedbi razširil na 24 klubov in bo nadomestil Pokal konfederacij kot glavno generalko pred SP-jem.

"To je velika priložnost, čas v letu je tudi pravi, da preizkusimo vse objekte. Mislim, da bo to koristno za Katar, da gosti naslednja dva klubska SP-ja," je dejal kanadski podpredsednik Fife Victor Montagliani.

Spremenjen klubski SP je projekt predsednika Fife Giannija Infantina, ki ga v veliki meri kritizirajo najboljši evropski klubi.

Fifa je za SP 2022 spremenila igralni termin, ki bo namesto junijsko-julijskega leta 2002 novembrsko-decembrski (od 21. novembra do 18. decembra). Vzrok so previsoke temperature v Katarju v poletnih mesecih.

Odločitev o dodelitvi klubskih SP-jev Katarju prihaja dva tedna po tem, ko je Fifa dokončno odločila, da na SP 2022 ne bo 48, ampak zdajšnjih 32 ekip.