Slovenija je v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo doživela že peti zaporedni poraz v gosteh. Na drugi strani je Ciper prišel komaj do druge zmage na zadnjih 14 tekmah. Foto: AP
Slovenija je v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo doživela že peti zaporedni poraz v gosteh. Na drugi strani je Ciper prišel komaj do druge zmage na zadnjih 14 tekmah. Foto: AP

Potem ko je Hrvaška v torek zvečer po uri mučenja le strla Malto (3:0) in se je Slovaška le prebudila ter doma premagala Rusijo (2:1) je znano stanje v slovansko-sredozemski kvalifikacijski skupini za SP 2022. Po treh od 10 krogov je Slovenija kljub skalpu svetovnih podprvakov zgolj predzadnja! Ne pozabimo ‒ v Katar 2022 gre le zmagovalec, drugouvrščenega pa čaka dodatni kvalifikacijski turnir.

Z mano na čelu smo pogoreli na celi črti. To so situacije, ki rušijo vse, kar gradiš nekaj časa. Imel sem občutek, da ne moremo dati gola, tudi če igramo tri dni.

Matjaž Kek

Prej 2:0 za Ciper kot 1:1
"To ni bilo videti dobro. Nikakor ne moremo biti zadovoljni, razočaranje je ogromno. Vse, kar smo pred tem dobrega naredili, smo danes porušili. Tako je to v nogometu. Več kot tega si nismo zaslužili,"
je bil poparjen selektor Slovenije Matjaž Kek po drugem zaporednem porazu, potem ko kar devet tekem ni poznal neuspeha. A če je v Sočiju Slovenija vsaj imela žogo in iskala način, kako do priložnosti za izenačenje, je bilo v Nikoziji jasno, da je bila tekma veliko bližje izidu 2:0 za Ciprčane kot izenačenju Slovencev. Višji poraz je preprečil kapetan Jan Oblak, ki je po zadnjem sodnikovem žvižgu vidno jezno zapustil igrišče.

Sorodna novica Slovenija na Cipru doživela hladno prho. Kek: Zaslužili smo si to klofuto.

Ne bi zadeli, pa če bi igrali tri dni ...
"Ko enkrat dvigneš letvico s pristopom in s kakovostno igro, je lahko tak padec tudi znak značaja. Z mano na čelu smo pogoreli na celi črti. To so situacije, ki rušijo vse, kar gradiš nekaj časa. Imel sem občutek, da ne moremo dati gola, tudi če igramo tri dni,"
je Kek priznal jalovost slovenske igre, ki jo potrjuje tako nenevarnost zaključnih strelov kot celotna statistika dvoboja 3. kroga.

Kar štirikrat je s streli poskusil Jasmin Kurtić, enkrat v 35. minuti v okvir vrat. Takoj po golu je medlo udaril Blaž Kramer, edini slovenski strel v okvir drugega polčasa pa je pripadel branilcu Juretu Balkovcu.

"Sporen tudi izbor igralcev z moje strani"
Na novinarski konferenci po porazu je 59-letni Mariborčan priznaval napake, zlasti, da bi moral za tretjo reprezentančno tekmo v tednu dni poseči po večjem številu rošad, ne pa samo po nujnih dveh: namesto kartoniranega branilca Mihe Mevlje je začel Kenan Bajrić, v špici napada pa je Andraža Šporarja nadomestil Blaž Kramer, ki je bil še najbolj viden v prvih minutah.

Za Kekom je 21 tekem v drugem selektorskem obdobju, skupno pa je bila tekma na Cipru točno 70. na klopi Slovenije. V zadnjih dveh letih je z izbrano vrsto 10-krat zmagal, 5-krat remiziral in 6-krat izgubil. Foto: AP
Za Kekom je 21 tekem v drugem selektorskem obdobju, skupno pa je bila tekma na Cipru točno 70. na klopi Slovenije. V zadnjih dveh letih je z izbrano vrsto 10-krat zmagal, 5-krat remiziral in 6-krat izgubil. Foto: AP

"Mogoče je sporen tudi izbor igralcev z moje strani po dveh tako težkih tekmah. A smo poskušali med tekmo tako z menjavo sistema kot s svežimi igralci. Preprosto smo samo tonili. Prvih 10 minut je še bilo OK. Potem ko smo začeli komunicirati s sodniki, vnašati nervozo v igro, pa smo popolnoma razpadli," je Kek razkril, da so se njegovi varovanci po nepotrebnem zapletli v besedne izmenjave s švedskimi sodniki na čelu z Andreasom Ekbergom.

Slabša igra kot pod Kavčičem septembra 2018
Drugi zaporedni poraz v Nikoziji za Slovenijo, pri čemer je bil prvi pod Tomažem Kavčičem pred dvema letoma in pol veliko bolj splet nesrečnih okoliščin (neupravičeno razveljavljen vodilni gol v 88. minuti, minuto kasneje pa usodni avtogol). Tokratna predstava Slovencev je bila še občutno bolj bleda, niti zaostanek ni prebudil igralcev s Triglavom na prsih.

Slovenija (presenetljivo) poražena na Cipru

Bolj razočaran po Cipru kot vesel po Hrvaški
"Mislim, da nas domačini niti v enem trenutku niso presenetili. Tudi oni so odigrali tretjo tekmo v tednu dni. V vsem ‒ od želje, kakovosti ‒ so bili boljši od nas. Če je to to ..."
se je Kek nejeverno oziral na izgubljeno tekmo in predstavo ter se posul s pepelom: "Absolutno sem po današnjem porazu bolj razočaran, kot sem bil vesel zmage nad Hrvaško. Potem veste, kakšno je moje stanje duha. Res je, da je za nami zahtevnih in napornih deset dni, ampak tako je bilo za vse. A sam imam teh alibijev dovolj: to je moja odgovornost, ker jaz to vodim. Če sem imel kaj pri zmagi nad Hrvaško OK, a zdaj sem jaz najbolj odgovoren za ta izid in predvsem podobo Slovenije v Nikoziji."

Zaradi drugega rumenega kartona bo Jasmin Kurtić izpustil naslednjo kvalifikacijsko tekmo, ko bo Slovenija 1. septembra gostila Slovaško. Foto: AP
Zaradi drugega rumenega kartona bo Jasmin Kurtić izpustil naslednjo kvalifikacijsko tekmo, ko bo Slovenija 1. septembra gostila Slovaško. Foto: AP

Tri točke za predzadnje mesto skupine
Odličen začetek, slabše nadaljevanje, obupen konec. Tri različne podobe slovenske izbrane nogometne vrste, ki bo imela zdaj pet mesecev časa za premislek, kako se lotiti septembrskih treh tekem v tednu dni, ko bo najprej gostila Slovaško, nato Malto, za konec pa gostovala pri Hrvaški.

"Imamo tri točke, ki smo jih osvojili proti prvemu favoritu skupine, ampak manj kot sem pričakoval, zlasti po prvi tekmi. Kvalifikacije so se res komaj dobro začele, ampak mi smo že v zaostanku. Kje bomo točke lovili zdaj, ne vem. Do septembra je še veliko časa, zgodi se lahko še marsikaj," se Kek zaveda, da prostora za spodrsljaje kljub očitni nepredvidljivosti skupine ni več.

V prvem selektorskem obdobju je bil Kek po porazu v Belfastu 1. aprila 2009 na odstrelu, a nato je prišla serija štirih zmag, ki je prinesla dodatne kvalifikacije, v katere so se Slovenci uvrstili z izkupičkom 6 zmag, 2 remijev in 2 porazov.

Zadetek s tekme med Ciprom in Slovenijo

"Če gre za karakter, smo v težavah"
"Raven tekmovanja ne dopušča takšnega kontrasta. Lani v Ligi narodov nismo briljirali, a smo držali linijo, ker smo bili konstantni. Zdaj je razočaranje na celi črti, pa nočem zmanjševati zmage Ciprčanov. Po 10. minuti je bil vsak zase, mimo vseh dogovorov in principov. Imel sem občutek, kot da zadnji dve leti nisem čisto nič delal. To je moja odgovornost, a svojo odgovornost bodo morali prevzeti tudi igralci,"
je razočaran Kek, da je po dveh letih vodenja reprezentanca prikazala najslabšo igro na Cipru, ko bi morala postaviti trdne temelje za nadaljevanje kvalifikacij za uvrstitev na prihodnji mundial.

"Če pa gre za karakter, smo pa v velikih težavah. Izhajam iz tega, da smo na nekaterih tekmah pokazali veliko, veliko več. Ciper ni toliko kakovosten nasprotnik, da bi mi morali izgledati tako slabo. Morali bomo dobro razmisliti, kako naprej. Še vse je možno," je zamišljeno in potrto, a tudi jezno sklenil novinarsko konferenco slovenski selektor.

Kek: Razočaranje je večje kot je bilo veselje po zmagi nad Hrvaško

Algoritemske ocene tekme Rusija ‒ Slovenija 2:1

(SofaScore na podlagi podatkov Opte)