197 cm visoki ruski kapetan Artjom Dzjuba je slovenskim branilcem (ob njem Miha Mevlja) povzročal veliko težav. V 35. minuti je takole zadel za 2:0. Na 49 tekmah za Rusijo je dosegel že 29 golov. Dva je nazadnje zabil septembra proti Srbiji v Ligi narodov ob zmagi s 3:1. Foto: Reuters
197 cm visoki ruski kapetan Artjom Dzjuba je slovenskim branilcem (ob njem Miha Mevlja) povzročal veliko težav. V 35. minuti je takole zadel za 2:0. Na 49 tekmah za Rusijo je dosegel že 29 golov. Dva je nazadnje zabil septembra proti Srbiji v Ligi narodov ob zmagi s 3:1. Foto: Reuters

Slovenci so se v Sočiju predstavili s solidno igro, žogo so imeli več v nogah (54:46), streli v okvir vrat 4:3 za Ruse, a so dvakrat slabo posredovali v kazenskem prostoru, kar je kaznoval Artjom Dzjuba, ki je dosegel oba gola (26., 35.) za domače.

V primerjavi s prvo tekmo kvalifikacij proti Hrvaški (zmaga 1:0) je selektor Matjaž Kek opravil eno samo spremembo v začetni postavi: namesto Damjana Boharja je na slovenskem levem krilu obračun na stadionu Fišt začel Miha Zajc.

Miha Blažič je v eni od akcij takole skušal ustaviti Georgija Džikijo. Foto: Reuters
Miha Blažič je v eni od akcij takole skušal ustaviti Georgija Džikijo. Foto: Reuters

Oblak ustavil "bombo" Džikije
Rusija je (pričakovano) takoj na začetku pritisnila. V 7. minuti je Artjom Dzjuba po podaji Jurija Žirkova poskusil z glavo, a je meril mimo vrat. Jan Oblak je bil prvič resno na preizkušnji v deveti minuti, ko je po akciji iz kota nekoliko z leve strani kazenskega prostora močno udaril Georgij Džikija, Oblak pa se je izkazal.

Fernandes meril čez vrata
Na drugi strani je v 16. minuti obetavno akcijo spletla tudi Slovenija. Petar Stojanović je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je žogo za las zgrešil Miha Zajc. A nevarnejša je bila Rusija. Po še eni akciji iz kota je Dzjuba dobil skok in žogo podaljšal na drugo vratnico, kjer je do strela z glavo prišel Mario Fernandes, a na slovensko srečo meril čez vrata.

Dzjuba popeljal Rusijo v vodstvo
Rusi so v 26. minuti kronali pobudo. Slovencem po predložku z leve strani ni uspelo izbiti žoge, tako da je ta prišla do Dzjube, ki je s kakšnih desetih metrov po podaji Dalerija Kuzjajeva s strelom po tleh za desno vratnico matiral Oblaka. Nekoliko nesrečno, a tudi poceni prejet zadetek Slovencev.

Slovenski branilec Miha Mevlja je kot član ruskega prvoligaša Sočija igral na
Slovenski branilec Miha Mevlja je kot član ruskega prvoligaša Sočija igral na "domačem" stadionu Fišt. Foto: Reuters

Stojanović za las mimo desne vratnice
Ti so takoj v naslednji akciji nevarno zapretili, ko je Josip Iličić mojstrsko podal Stojanoviću, čigar strel je za las zletel mimo desne vratnice. Malo pozneje sta s strelom z roba kazenskega prostora poskusila še Iličić in Lovrić, a sta zgrešila okvir vrat.

Dzjuba znova premočan za slovenske branilce
Natančnejši je bil v 35. minuti Dzjuba, ki je povišal vodstvo Rusov. Aleksander Golovin je najprej zadel prečko, a je do odbite žoge prišel robustni Dzjuba in na podoben način kot prvič – s strelom po tleh – še drugič matiral Oblaka. Slovenska obramba je znova nekoliko zaspala oziroma Mevlji in Juretu Balkovcu ni uspelo ustaviti Dzjube.

Iličić vrnil Slovence v igro
Toda Slovenija je le minuto pozneje odgovorila na najboljši mogoči način. Zajc je v hitrem napadu po levi strani v ogenj poslal Iličića, ki je nato s kakšnih 20 metrov z levico "s prve" z diagonalnim strelom premagal Antona Šunina. Slovenci so se vrnili v igro. Statistika prvega polčasa govori o izenačeni tekmi. Posest žoge 51:49 za Slovenijo, streli 6:6, v okvir vrat pa 3:2 za Ruse.

Varovanci slovenskega selektorja Matjaža Keka so izgubili po devetih tekmah oziroma prvič po 19. novembru 2019, ko je bila s 3:2 boljša Poljska.
Varovanci slovenskega selektorja Matjaža Keka so izgubili po devetih tekmah oziroma prvič po 19. novembru 2019, ko je bila s 3:2 boljša Poljska. "Serija neporaženosti je končana, zdaj lahko začnemo na novo. Razočaranje je, ni pa časa za objokovanje. Velika želja je bila za izenačenje, ampak ni se izšlo in gremo dalje," je optimističen Kek. Foto: Reuters

Kek na zelenico hkrati poslal Skubica in Vetriha
Tudi uvod drugega polčasa je postregel s podobnim razmerjem moči na zelenici. Rusi so imeli nekoliko več pobude. Slovenski selektor Kek je v 61. minuti opravil dve menjavi hkrati. Nejc Skubic je zamenjal Stojanovića, Amedej Vetrih pa Jako Bijola. V 68. minuti je po napaki Skubica na levi strani do strela prišel rezervist Vjačeslav Karavajev, vendar je Oblak odbil njegov poskus in preprečil tretji ruski gol.

Jalovi napadi Slovencev
Kek je v 75. minuti opravil še eno dvojno menjavo. V igro sta namreč vstopila Haris Vučkić namesto Andraža Šporarja in Damjan Bohar namesto Zajca. In prav Bohar je v 78. minuti po podaji Sandija Lovrića prišel do strela s kakšnih desetih metrov, a so Rusi blokirali njegov poskus. Slovenci so v lovu za izenačenjem vse sile usmerili v napad, obetavne akcije so se vrstile, toda brez pravega zaključka. Rusija je vzdržala tudi v petminutnem sodnikovem podaljšku in se veselila druge zaporedne zmage, s katero je sama na vrhu skupine H. Še končna statistika: posest žoge 54:46 za Slovenijo, skupaj streli pa 9:7, v okvir vrat 4:3 – oboje za Rusijo.

Rusija se veseli druge zmage v kvalifikacijah. Foto: Reuters
Rusija se veseli druge zmage v kvalifikacijah. Foto: Reuters

Kek: Imam občutek, da bi lahko vzeli kaj več
"Rusi so izkoristili, kar smo jim ponudili. V prvem polčasu smo slabo reagirali pri dolgih žogah, slabše, kot je bil dogovor, pripravljali smo se na to. Igralec, kot je Dzjuba, je to kaznoval. Če smo samo za trenutek neodločni, se to na tej ravni takoj kaznuje. Veliko je pozitivnih zadev, a je treba kakovostneje, odločneje in hitreje reagirati na te dolge žoge. Razmišljati moramo, kako narediti manj napak ter igrati še odločneje in samozavestnejše. Treba je iti v duel, kontakt in prekršek. V določenih trenutkih kažemo malo preveč spoštovanja do reprezentanc tega kalibra. Ko smo odločni in vemo, kaj hočemo, takrat pa lahko tudi koga držimo v šahu, kot smo danes kar nekaj časa Ruse. Bila je prava kvalifikacijska tekma z veliko dvoboji, bolj ali manj takšna, kot sem pričakoval. Škoda, da velik voljni moment in želja po izenačenju na koncu nista prinesla rezultata. Imam občutek, da bi lahko vzeli tudi kaj več. A če smo pravi, nas poraz ne sme zamajati,"
je po tekmi dejal selektor Kek in se ozrl proti obračunu s Ciprom: "Čaka nas naslednja tekma, in sicer z določenimi problemi. Miha Mevlja ima kartone, Andraž Šporar pa se mora vrniti na Portugalsko zaradi zahtev kluba oziroma covid pravil."

Na stadionu Fišt se je zbralo 13.000 gledalcev, kar je približno ena tretjina kapacitete. Foto: Reuters
Na stadionu Fišt se je zbralo 13.000 gledalcev, kar je približno ena tretjina kapacitete. Foto: Reuters

Čerčesov: Igralce sem dal na položaje, na katerih igrajo v klubih
"Če je bila to naša najboljša tekma zadnjega časa? Večkrat bi lahko rekli tako v zadnjih tekmah. V takšnih obračunih se moramo učiti tudi od tekmecev. Igralce sem dal igrat na položaje, na katerih blestijo v klubih, to je bilo ključno. Josip Iličić? Vsi Slovenci igrajo na visoki ravni v močnih ligah. Mi nismo igrali individualno, pač pa kolektivno, tako sem tudi naročil fantom. Tudi Slovenci so igrali tako, Iličić pa je zabil gol zaradi odlične kakovosti,"
pa je ocenil selektor Rusije Stanislav Čerčesov.

V torek ob 18.00 gostovanje na Cipru
Slovenska reprezentanca se bo iz Rusije preselila na Ciper, kjer jo v torek ob 18.00 v Nikoziji čaka še tretji marčevski obračun v uvodu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bo novembra in decembra 2022 gostil Katar.

Slovenski nogometaši poraženi v Rusiji

Hrvaška se je mučila s Ciprom, točka Malte na Slovaškem!
Ciper je v soboto z 1:0 klonil proti Hrvaški v gosteh. Mož odločitve na Reki je bil Mario Pašalić, ki je zadel v 40. minuti. Neodločna obramba Cipra je praktično sama podala žogo na glavo nogometaša Atalante, ki jo je čez vratarja poslal v mrežo. Ciprski vratar Neofitos Mihail je gol prejel po le minuti na igrišču, malo prej je namreč zamenjal poškodovanega Demetrisa Demetriuja.

Tako kot v sredo v Stožicah so se tudi na Rujevici Hrvati mučili z obrambno postavitvijo tekmecev. Kljub veliki terenski premoči so sprožili le tri strele v okvir vrat. V drugem polčasu so nekaj več poguma pokazali tudi naslednji tekmeci Slovenije, nekajkrat so prišli pred vrata Dominika Livakovića, a nevarneje ga niso ogrozili.

Na zadnji tekmi dneva sta Slovaška in Malta remizirali (2:2). Gostje so po prvem polčasu v Trnavi senzacionalno vodili z 2:0, Slovaki so v 53. minuti izenačili, nato pa je gostujoča obramba zdržala do konca, tako da so Maltežani presenetljivo osvojili točko.


NOGOMET
KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

SKUPINA H, 2. krog

RUSIJA ‒ SLOVENIJA 2:1 (2:1)
Dzjuba 26., 35.; Iličić 36.

Rusija: Šunin; Fernandes, Semenov, Džikija, Kudrjašov; Golovin (49./Mirančuk), Ozdojev, Kuzjajev; Žemaletdinov (86./Muhin), Dzjuba (86./Zabolotni), Žirkov (68./Karavajev).

Slovenija: Oblak; Stojanović (61./Skubic), Blažič, Mevlja, Balkovec; Bijol (61./Vetrih), Lovrić (86./Zahović), Kurtić; Iličić, Zajc (75./Bohar); Šporar (75./Vučkić).

Sodnik: Marco di Bello (Italija)


HRVAŠKA ‒ CIPER 1:0 (1:0)
Pašalić 40.

SLOVAŠKA - MALTA 2:2 (0:2)
Strelec 49., Škriniar 53.; Gambin 16., Satariano 20.

Lestvica:                           
RUSIJA           2  2 0 0 5:2 6 točk
SLOVENIJA        2  1 0 1 2:2 3     
HRVAŠKA          2  1 0 1 1:1 3     
SLOVAŠKA         2  0 2 0 2:2 2     
CIPER            2  0 1 1 0:1 1     
MALTA            2  0 1 1 3:5 1     

3. KROG

Torek ob 18.00 (Nikozija):
CIPER ‒ SLOVENIJA

Ob 20.45:
HRVAŠKA ‒ MALTA
SLOVAŠKA ‒ RUSIJA


SKUPINA A

IRSKA - LUKSEMBURG 0:1 (0:0)
Rodrigues 85.

SRBIJA - PORTUGALSKA 2:2 (0:2)
Mitrović 46., Kostić 60.; Jota 11., 36.
RK: Milenković 92./Srbija

Lestvica: Srbija in Portugalska po 4, Luksemburg 3, Azerbajdžan in Irska brez točk.


SKUPINA E

BELORUSIJA - ESTONIJA 4:2 (1:1)
Lisakovič 45./11-m, 83., Kendiš 64., Savicki 81.; Anier 31., 55.
RK: Oigus 77./Estonija

ČEŠKA - BELGIJA 1:1 (0:0)
Provod 50.; Lukaku 60.

Lestvica: Češka in Belgija po 4, Belorusija 3, Wales in Estonija brez točk.


SKUPINA G

ČRNA GORA - GIBRALTAR 4:1 (2:1)
Bećiraj 25., Simić 43., Tomašević 53., Jovetić 80.; Styche 30./11-m

NIZOZEMSKA - LATVIJA 2:0 (1:0)
Berghuis 32., de Jong 69.

Malaga:
NORVEŠKA - TURČIJA 0:3 (0:2)
Tufan 4., 59., Soyuncu 28.
RK: Thorstvedt 80./Norveška

Lestvica: Turčija in Črna gora po 6, Nizozemska in Norveška po 3, Latvija in Gibraltar brez točk.