Andraž Šporar je v petek dosegel najlepši zadetek na tekmi Malta – Slovenija. Foto: Reuters
Andraž Šporar je v petek dosegel najlepši zadetek na tekmi Malta – Slovenija. Foto: Reuters

27-letni napadalec je v petek na sredozemskem otoku dosegel zadetek, na katerega bi bila lahko ponosna tudi Lewandowski ali Benzema, kot je opisal komentator TV Slovenija Urban Laurenčič. V 32. nastopu se je petič vpisal med strelce v reprezentančnem dresu, prvič v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V 50. minuti je po sijajni akciji, v kateri sta sodelovala še Jaka Bijol in s podajo s peto Sandi Lovrić, zadel za vodstvo z 2:0.

Pogovor z Andražem Šporarjem po Malti in pred Rusijo

"Večer je bil res lep za slovensko reprezentanco in zame. Vsi štirje zadetki so imeli smisel, bili so plod izdelane akcije. To je treba ponavljati iz treninga v trening in iz tekme v tekmo, da pride v našo podzavest. Seveda to tudi vadimo na treningih. Pri mojem zadetku ni šlo samo za zaključek, ampak celotno akcijo, žoga se sploh ni dotaknila tal. Najpomembnejše pa so bile tri točke. Igrali smo gledljiv nogomet, to je lepa spodbuda za tekmo proti Rusiji, kjer moramo seveda predstavo še nadgraditi. Nasproti nam bo stala več kot solidna reprezentanca. Pričakujem, da bo stadion poln. Vem, da nas bodo gledalci spodbujali od prve do zadnje minute, mi pa bomo to vrnili na igrišču," je povedal v pogovoru z Boštjanom Janežičem za Val 202.

Na Šporarjev gol bi bila lahko ponosna tudi Lewandowski ali Benzema

"Moja želja je devet točk in uvrstitev na SP"

Zmaga s 4:0 je nekoliko pomirila strasti po bledi predstavi in visokem porazu s 3:0 pred mesecem dni v Splitu proti Hrvaški. Slovenci so bili lahko zadovoljni predvsem z učinkovitostjo proti tekmecu, ki nikakor ni naiven, kar je dokazal na prejšnjih tekmah v teh kvalifikacijah. "Nobena reprezentanca ni premagala Malte s takšno razliko, niti Hrvaška niti Rusija. Maltežani so vzeli točko na Slovaškem, zato ne smemo podcenjevati tega uspeha. Je pa dejstvo, da s tem nismo naredili še ničesar," je poudaril Šporar.

Manj zadovoljni so bili varovanci Matjaža Keka ob novicah iz Rusije, kjer je domača reprezentanca z 1:0 porazila Slovaško. "Škoda, da Slovaki niso vsaj remizirali v Kazanu, seveda bi si želel, da bi bilo 1:1 in bi šlo to nam na roko. Pomeni pa to za nas še večji izziv. Za cilj smo si postavili, da na zadnjih štirih tekmah osvojimo 12 točk. Prvo nalogo smo opravili, na voljo je še devet točk. Preprosto moramo zmagati na vseh tekmah do konca in upati na najboljše. Tudi če bo to na koncu premalo, bo to dobro izhodišče za naprej. Moja želja je devet točk in uvrstitev na SP. Bomo videli, kako bo."

Več zmag zapored so slovenski nogometaši nazadnje nanizali septembra in oktobra lani, ko so po vrsti premagali Moldavijo (1:0), San Marino (4:0), Kosovo (0:1) in še enkrat Moldavijo (0:3). "Vsi se zavedamo, da imamo kakovost, težava je bolj kontinuiteta, ker eno tekmo odigramo dobro, drugo pa, kot da smo prvič skupaj. Treba se je truditi, v ponedeljek je idealna priložnost, da končno povežemo dve zmagi."

Sorodna novica Kek prepričan, da bodo s pomočjo gledalcev dosegli želen izid

"V Angliji je res fantastično"

Šporar je konec avgusta kot posojeni nogometaš Sportinga odšel v Middlesbrough, igra v Championshipu oziroma angleški drugi ligi. "Znašel sem se odlično, za zdaj je vse v redu. Izidi sicer niso najboljši, ampak liga je res zahtevna in vsak lahko premaga vsakogar. Naše pripravljalno središče, igrišča, stadioni, da ne govorim o navijačih, res je fantastično," je sklenil pogovor za Val 202.

Middlesbrough je po 11 krogih na 15. mestu v 24-članski ligi, Ljubljančan pa je na šestih tekmah, od katerih je pet začel v prvi enajsterici, do zdaj dosegel en zadetek.

Iličića v Ljudskem vrtu pričakalo sporočilo dobrodošlice

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H

Danes ob 18.00:
CIPER – MALTA

Ob 20.45:
SLOVENIJA – RUSIJA (Maribor)

HRVAŠKA – SLOVAŠKA

Lestvica:                            
HRVAŠKA         7  5 1 1 11:1 16 točk
RUSIJA          7  5 1 1 11:4 16     
SLOVENIJA       7  3 1 3  8:6 10     
SLOVAŠKA        7  2 3 2  7:6  9     
MALTA           7  1 1 5  6:15 4     
CIPER           7  1 1 5  1:11 4