Slovenija je proti Romuniji odigrala 180. tekmo po osamosvojitvi. 36 srečanj je bilo v Ljubljani. Najmanj gledalcev za Bežigradom se je zbralo na prijateljski tekmi 21. maja 1996 proti Združenim arabskim emiratom. V arhivu Slovenske tiskovne agencije je pri poročilu o tem srečanju navedenih 1.200 obiskovalcev, na spletni strani Nogometne zveze Slovenije pa 2.500. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija je proti Romuniji odigrala 180. tekmo po osamosvojitvi. 36 srečanj je bilo v Ljubljani. Najmanj gledalcev za Bežigradom se je zbralo na prijateljski tekmi 21. maja 1996 proti Združenim arabskim emiratom. V arhivu Slovenske tiskovne agencije je pri poročilu o tem srečanju navedenih 1.200 obiskovalcev, na spletni strani Nogometne zveze Slovenije pa 2.500. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Dedić
Zlatko Dedić je na reprezentančni zadetek čakal leto in pol. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Samir Handanović
Samir Handanović je lažje poškodovan prišel že na zbor reprezentance. Po tekmi je mimo novinarjev v mešani coni odkorakal objet z donedavno soigralcem pri Udineseju Gabrielom Torjejem, ki je bil med najbolj razpoloženimi posamezniki v romunski izbrani vrsti. Ta je konec maja v Luzernu premagala Švico z 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andraž Kirm
Andraž Kirm je v prvem polčasu zapravil dve lepi priložnosti, v drugem delu pa mu je v tretjem poskusu le uspelo doseči zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović
Slaviša Stojanović je četrtič vodil slovensko reprezentanco in se veselil prve zmage. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija
Slovenski selektor je proti Romuniji priložnost za igro ponudil 17 nogometašem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Test z Romuni hkrati spodbuda in opozorilo
Slovenci dobili goleado v Stožicah

Izjema je bilo samo prijateljsko srečanje konec aprila 1999 proti Finski, ki pa je bilo odigrano na veliko manjšem stadionu v Spodnji Šiški. Kakor koli že, vsaj kar se tiče gledalcev na tribunah, slovenski nogometaši v kvalifikacijski ciklus za SP 2014 ne vstopajo ravno z najlepšo popotnico, bodo pa tekmo proti Švici 7. septembra dočakali z zmago na generalki. Pred kvalifikacijami za SP 2010 je bilo ravno nasprotno: avgusta 2008 je Slovence proti Vroclavu ponesel do zadnjega kotička napolnjen Ljudski vrt, ki pa je videl poraz na prijateljskem obračunu s Hrvati z 2:3.
Dedić na večni lestvici ujel Osterca
Stojanovićevi varovanci so bili nekoliko začudeni, ker jih je sinoči tudi zaradi precej zasoljenih cen vstopnic, praznika in nič kaj prijetnih nogometnih "prepirov" na relaciji Ljubljana-Maribor prišlo spremljat samo 4.000 ljudi, a morajo se zavedati, da lahko gledalce na tribune vrnejo le sami s svojimi dobrimi predstavami in izidi.
"Upam, da je ta zmaga dala tudi navijačem pozitivno energijo in da nam bodo po njej bolj zaupali. Z navijači bo naša naloga v kvalifikacijah veliko lažja. Čeprav se kot profesionalci vedno trudimo po najboljših močeh, je seveda veliko lepše igrati pred polnimi tribunami. Gledalce moramo pridobiti nazaj. Upamo, da bo že od naslednje tekme naprej drugače," je razmišljal Zlatko Dedić, strelec dveh zadetkov. Dvakrat na eni tekmi v majici z državnim grbom do včeraj še ni zatresel mreže, skupno pa je na svoji 41. tekmi zadel osmič, s čimer je na sedmem mestu večne lestvice ujel Milana Osterca. Izkazal se je še s sijajno podajo Andražu Kirmu, ko je ta povišal na 4:2.

Brečko: Švice se ne bojimo
Slovenija je resda zmagala, a napak je bilo vendarle preveč za povsem mirno pričakovanje kvalifikacijskih bojev. Skromni Romuni so se prevečkrat "sprehodili" pred slovenska vrata, nezbranost v obrambi je bila vzrok za tri prejete zadetke. "Morali bomo biti malo bolj kompaktni in ne bomo smeli delati napak," je dejal Mišo Brečko, čigar nesporazum z vratarjem Jasminom Handanovićem je privedel do 11-metrovke, s katero je Romunija znižala na 2:3. Trboveljčan je kljub vsemu optimist in odločno napoveduje: "Ustvarili smo dobro moštvo in dobro vzdušje. Švica je po imenih najmočnejša ekipa naše skupine, toda mi smo doma močni in se ne bojimo ne Švice ne nikogar drugega."

Matavž: Iz tekme v tekmo smo boljši
"Mislim, da bo na kvalifikacijskih tekmah v naši ekipi večja zbranost. Igralci bomo imeli tedaj tudi že več tekem v nogah, saj se zdaj šele začenjajo prvenstva. Zmaga je super za našo samozavest, dosegli smo tudi štiri zadetke. Vidi se, da smo iz tekme v tekmo boljši, želimo pa še napredovati," je dodal Tim Matavž, ki ima vsekakor kar veliko rezerv. V reprezentančnem dresu je zadnjič zadel novembra lani proti ZDA, zagotavlja pa, da v klubu s trenerjem Dickom Advocaatom nima nobenih težav in da dela po svojih najboljših močeh.

Njegov sokrajan Valter Birsa, ki se bo v kratkem najbrž poslovil od Genoe, meni, da je reprezentanca v boljšem položaju, kot je bila pred začetkom kvalifikacij za SP 2010: "Ne bom rekel, da nimamo pomanjkljivosti, a mislim, da se je pokazalo veliko več pozitivnih stvari kot negativnih. Zaradi tega se ne bojim. Ko bo še koncentracija na tisti pravi ravni, bomo slabosti odpravili."

J. Handanović: Zmagi se ne gleda v zobe
Kapetan Samir Handanović je v vlogi poveljnika obrambe tokrat manjkal. V ponedeljek je na novinarski konferenci poudaril, da je glavni cilj reprezentance, da ne dobi zadetka, vendar se njegove želje žal niso uresničile. Sam v sredo ni tvegal in ni stopil med vratnici. Rahlo poškodovan je prišel že na zbor, vnet notranji ligament v kolenu mu je povzročal bolečine pri udarcih z notranjim delom stopala, zato je izpustil tudi torkov trening. Priložnost je tako dobil njegov bratranec Jasmin in moral kar trikrat pobrati žogo iz mreže.

"To ni bil ravno moj dan, nisem bil najbolje razpoložen, ampak vseeno: zmagi se ne gleda v zobe. Dosegli smo lepe zadetke iz lepih akcij," je povedal vratar Maribora, ki ga niso pretirano vznemirile novice o zmagi Švice v Splitu s 4:2. "Ne skrbi me. Dobro jih bomo analizirali. Dobili smo že nekaj CD-jev, da si jih malo pogledamo v prostem času. Dobra predstava ne more izostati," tudi on z optimizmom gleda proti novemu reprezentančnemu izzivu čez tri tedne.

Dobrodošle tudi večje izkušnje
Dedić je bil kot običajno med najbolj zgovornimi pred kamerami in mikrofoni. "Vsakega tekmeca spoštujemo, a smo osredotočeni predvsem nase in se ukvarjamo s svojimi težavami. Tako bo tudi v prihodnje. Fizično moramo biti igralci veliko bolje pripravljeni, kot smo bili tokrat. Mislim, da s selektorjem zelo dobro delamo in smo na dobri poti, prisotna je zelo pozitivna energija. Tudi veliko bolj izkušeni smo kot v prejšnjih kvalifikacijah," je razlagal 27-letni Koprčan, ki je zadovoljen s sodelovanjem v napadu z Matavžem. Na reprezentančni zadetek je čakal leto in pol, od tekme proti Albaniji v Tirani, da bo on streljal 11-metrovko, pa je selektor določil že pred srečanjem.

Izplaval iz težkega položaja
Tudi v klubu mu cvetijo rožice. "Moj položaj v Bochumu je zelo dober. Po odhodu v Dresden sem marsikomu dokazal, da je bila napaka, da so me posodili tja. Uspelo mi je najti energijo in karakter, da sem izplaval iz težkega položaja in dokazal, da se je takratni trener Bochuma motil. Dosegel sem veliko zadetkov, in upam, da bom tudi tu pokazal svoje odlike in morda storil še korak naprej. Zelo sem zadovoljen, igram redno, trener mi zaupa, klub mi stoji ob strani, imam še enoletno pogodbo. Najpomembneje zame je, da igram. Ko je tako, lahko pokažem tudi svoje odlike. Slovo od Dresdna je bilo sicer težko, toda to je profesionalizem in z veseljem sem se vrnil nazaj. Prizadevam si, da bi bil vedno boljši. Dobro sem pripravljen, prihajam v najboljša leta in upam, da bom lahko pomagal po čim boljših močeh tudi reprezentanci."

In kakšni so cilji modro-belih v nemški drugoligaški druščini? "Imamo zelo mlado ekipo, zato nam bo zelo težko. Primanjkuje nam nekaj izkušenj, to se je videlo tudi v prvih dveh krogih. Na prvi tekmi smo zmagali, na drugi grdo izgubili. Niti sam ne vem, kje smo in kaj lahko pričakujemo od sezone. Upam, da se lahko uvrstimo čim višje. Že po prvih desetih krogih bomo lažje ocenjevali."
Izglede slovenske reprezentance v kvalifikacijah za mundial v Braziliji bomo prav tako lahko hitro ocenili. Prvi dve tekmi proti Švici in Norveški bosta v manj kot mesecu dni razkrili marsikaj.

Prijateljska tekma:
SLOVENIJA
- ROMUNIJA 4:3 (1:0)
4.000; Cesar 4., Dedić 50./11-m, 60., Kirm 70.; Papp 56., Torje 68./11-m, Grozav 79.

Slovenija: J. Handanović, Brečko, Šuler (90./Maroh), Cesar, Struna, Radosavljević, Kurtić (72./Mertelj), Kirm (88./Bačinović), Birsa (80./Šišić), Dedić (72./Iličić), Matavž (84./Velikonja).

Romunija: Lobont, Papp (74./Luchin), Rat (80./Latovlevici), Chiriches, Lazar (46./Bourecanu), Marica (65./Niculae), Tanase, Torje, Cocis, Gaman (46./Tamas), Stancu (46./Grozav).

Sodnik: Emir Alečković (BIH)

Test z Romuni hkrati spodbuda in opozorilo
Slovenci dobili goleado v Stožicah