Marcos Tavares se je po uri igre odlično znašel v gneči pred vrati Nafte. Foto: MMC RTV SLO
Marcos Tavares se je po uri igre odlično znašel v gneči pred vrati Nafte. Foto: MMC RTV SLO
Darko Milanič
Darko Milanič je bil lahko zelo zadovoljen s svojimi varovanci. Vijoličasti hitijo k jesenskemu naslovu. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Cimerotič
Sebastjan Cimerotič se je na najboljši mogoči način vrnil po poškodbi. Foto: MMC RTV SLO
Tavares dvakrat za zmago Maribora
Primorski derbi brez zmagovalca
Cimerotič v polno z bele točke

Po sredini pokalni tekmi, ko je Lendavčane zanesljivega poraza rešil vratar Tomaž Murko (1:1), so bili tokrat Mariborčani precej boljši tekmec.
Prvi polčas je minil v rahli premoči gostov. Murko je imel znova veliko dela. Že v tretji minuti je Marcos Tavares po kotu streljal z glavo z vsega šestih metrov, Murko pa je z izjemno posredoval. Šest minut pozneje je svojo kakovost potrdil estonski reprezentant Konstantin Vasiljev, njegov lob udarec s 35 metrov je le za las zgrešil cilj.

Benko prek vrat, Tavares v polno
V uvodnih minutah drugega dela so imeli pobudo Lendavčani. Najprej je zapretil Vasiljev z udarcem s precejšnje razdalje, v 53. minuti pa je Nafta zapravila še stoodstotno priložnost za vodstvo. Najboljši strelec lige Jože Benko je bil hitrejši od mariborske obrambe, žogo je spretno dvignil prek vratarja, a hkrati tudi prek vrat Maribora. V 59. minuti je bil po kotu z desne strani najvišji Aleksander Rajčevič, ki je močno streljal z glavo, Murko je žogo odbil. Rajčevič jo je znova podal pred vrata, kjer se je v gneči najbolje znašel Tavares, ki jo je z bližine potisnil v mrežo.
V sredo še srečanje v Ljudskem vrtu
Trener Lendavčanov Damir Rob je nato vse stavil v napad, toda gostje so še naprej prihajali do priložnosti. V 75. minuti je Ivan Filipovič rešil zanesljivi zadetek po silovitem strelu Vita Pluta. Osem minut pred koncem srečanja je nezbrana domača obramba ponudila priložnost Tavaresu, ki je darilo sprejel in povišal na 0:2. Pet minut pred koncem je dišalo po enajstmetrovki, ko je bil na nepravilen način zaustavljen mladi Simon Pavel, toda sodnik Damir Skomina ni dosodil ničesar in Mariborčani so se veselili zaslužene zmage. Tretji del trilogije Nafta - Maribor sledi v sredo, ko bo v Ljudskem vrtu povratna tekma četrtfinala Pokala Hervis.
"Cime" zagotovil prvo zmago v Stožicah
Olimpija je končno zmagala v Stožicah tudi v prvenstvu. V osmini finala pokala Hervis je doma že premagala Celjane z 2:0, tokrat pa je prišla še do treh prvenstvenih točk. Začetek je pripadel gostom. V prvih desetih minutah sta vratarja Damirja Botonjiča preizkusila Marijo Močić in Dominik Beršnjak, vendar njuna poskusa nista bila dovolj natančna. V 13. minuti je po strelu Davorja Škerjanca žogo izpred gola izbila celjska obramba. Tudi ob koncu polčasa so zapretili zmaji, po podaji razpoloženega Škerjanca pa je strel Stefana Smiljaniča ustavila vratnica.

Olimpija je nekoliko aktivneje začela tudi drugi polčas. V 50. minuti se je po večmesečni odsotnosti zaradi poškodbe na igrišče vrnil Sebastijan Cimerotič. Čeprav je bil "Cime" že nekaj minut zatem prvič na tleh, je v 59. minuti sodeloval v ključni akciji. Anej Lovrečič je podal v kazenski prostor gostov, sodnik Peter Šart pa je zaradi igre z roko dosodil najstrožjo kazen. Odgovornost je prevzel Cimerotič in s strelom v desni spodnji kot Olimpijo popeljal v vodstvo.

Celjani so se po zaostanku prebudili. Sebastjan Gobec je v 66. minuti nevarno streljal, a je Botonjiča rešilo posredovanje obrambe in izbijanje žoge v kot. Dragan Čadikovski bi v 79. minuti lahko izenačil, a se je izkazal vratar zeleno-belih. Zadnjo priložnost za goste je pet minut pred koncem zapravil Gobec in tri točke so prvič v novi sezoni ostale na Stožicah.
Osterc priigral točko Kopru
Nogometaši Hita Gorice so remizirali s prvaki iz Kopra (2:2). Nekoliko aktivnejši so bili na začetku gostitelji, a prvi gol so dosegli Koprčani. Nekdanji reprezentančni napadalec Milan Osterc je v 17. minuti izkoristil lepo podajo Aleša Strune in na drugi vratnici poslal žogo v mrežo. Tudi v nadaljevanju so bili Novogoričani več pri žogi, Koprčani pa predvsem po zaslugi Osterca bolj nevarni, a se izid do menjave strani ni spremenil.

Zarifovič le v prečko
V drugem delu je najprej zagrozil Enej Jelenič, ki pa je streljal čez novogoriški gol. Nato pa so gostitelji vendarle kronali terensko premoč. Enes Demirovič je v 53. minuti s strelom z razdalje poskrbel za izenačenje. Osem minut pozneje je Kris Jogan gostitelje popeljal v vodstvo. Izkoristil je lepo podajo Jasmina Kurtiča in žogo poslal v daljši kot vrat vratarja Ermina Hasiča. Osterc in Struna pa sta bila glavna akterja za izenačenje, tokrat je Osterc ugnal vratarja Vasjo Simčiča z glavo. Domači so spet prevzeli pobudo, najlepšo priložnost za zmago pa je imel Aris Zarifovič, ki je tik pred koncem z glavo poslal žogo v prečko. V naslednjem krogu se bodo Koprčani prvič predstavili na novem stadionu, ko bodo gostili Olimpijo.
Gladka zmaga Velenjčanov
Rudar je s 3:1 odpravil Primorje. Velenjčani so že v prvem pravem napadu povedli. V 18. minuti je s prostega strela s 25 metrov zadel Rok Roj, potem ko je žoga presenetila vse obrambne igralce in tudi vratarja Dawida Pietrzkiewicza. Slednji bi skorajda moral še enkrat po žogo v mrežo, a ga je pet minut pozneje po strelu Dejana Djermanoviča rešil branilec Luka Škrbina, ki je žogo izbil z golove črte. Poskus Damjana Trifkoviča so gostje odbili v kot, nato je Roj zatresel še vratnico. Gostje bi lahko neučinkovitost domačih kaznovali ob koncu polčasa, vendar ne Tim Lo Duca ne Darko Kremenovič nista bila dovolj natančna. V 60. minuti je Aleš Jeseničnik z natančno podajo našel Trifkoviča, ki je povišal na 2:0. Pet minut pred koncem je zmago le še potrdil Djermanovič, ki se je poigral z obrambo gostov. Šele v sodnikovem podaljšku je častni zadetek za Ajdovce dosegel Željko Tomič.

14. krog:
NAFTA - MARIBOR 0:2 (0:0)
1.400; Tavares 59., 82.

Nafta: Murko, Matjašec, Lesjak (73./Pavel), Filipovič, Maruško, Bečiri (46./Vöröš), Caban, Buzeti, Vaš (55./Dvorančič), Vasiljev, Benko.
Maribor: Radan, Viler, Andželkovič, Cvijanovič, Rajčevič, Dodlek, Majer, Mertelj, Tavares (90./Rep), Plut (79./Pavličič), Volaš (69./Berič).

HIT GORICA - LUKA KOPER 2:2 (0:1)
550; Demirovič 53., Jogan 61.; Osterc 17., 77.

Hit Gorica: Simčič, Galešić, Balažic, Kršić (74./Zarifović), Velikonja, Kurtič, Mevlja, Arčon (81./Žigon), Širok, Demirović (88./Mevlja), Jogan.
Luka Koper: Hasič, Polovanec, Handanagič, Guberac, Struna, Karič (12./Grižonič), Tomič, Marčeta (62./ Brulc), Jelenič, Bubanja (od 83. Stančič), Osterc.

RUDAR - PRIMORJE 3:1 (1:0)
500; Roj 18., Trifkovič 60., Djermanovič 85.; Tomič 91.

Rudar Velenje: Jahić, Jeseničnik, Novakovič, Cipot, Korun, Trifkovič (83./Grbič), Mešić, Djermanovič (90./ Mujakovič), Roj (75./Metelka), Tolimir, Dedič.
Primorje: Pietrzkiewicz, Ostojič, Čoralič, Tanjič (71./Graf), Kremenovič, Tomič, Škrbina, Aleksander, Čuturilo (71./Marijanovič), Huskič, Lo Duca (45./Živec).

OLIMPIJA - CM CELJE 1:0 (0:0)
1.500; Cimerotič 59./11-m

Olimpija: Botonjič, Jovič, da Silva (83./Stojanovič), Škerjanc, Andjelković, Omladič, Smiljanič (50./Cimerotič), Cvijanovič, (45./Lovrečič), Božič, Salkič.
CM Celje: Mujčinovič, Klun, Brezič, Čadikovski, Bezjak, Bakarić, Mijatovič (89./Klebčar), Gobec, Beršnjak (81./Zajc), Medved, Močič (45./Štraus).

Nedelja ob 14.00:
TRIGLAV - DOMŽALE


Lestvica:
MARIBOR 14 10 4 0 26:6 34
DOMŽALE 13 8 2 3 17:8 26
NAFTA 14 7 2 5 27:23 23
LUKA KOPER 14 5 3 6 17:19 18
RUDAR 14 4 4 6 20:24 16
HIT GORICA 14 4 4 6 16:22 16
PRIMORJE 13 4 3 6 24:25 15
OLIMPIJA 14 3 5 6 16:19 14
CM CELJE 14 3 4 7 18:22 13
TRIGLAV 12 2 5 5 11:24 11




Tavares dvakrat za zmago Maribora
Primorski derbi brez zmagovalca
Cimerotič v polno z bele točke