Predsednik PSG-ja s trenerjem francoskega nogometnega velikana Thomasom Tuchelom. Foto: Reuters
Predsednik PSG-ja s trenerjem francoskega nogometnega velikana Thomasom Tuchelom. Foto: Reuters

Al Helaifi, ki je tudi predsednik katarske medijske hiše beIN Media in član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze, je obtožen, da je Valckeja napeljeval h kriminalnemu dejanju.

Zahtevo po zaporni kazni na sojenju, ki prehaja v sklepno fazo, je objavila švicarska agencija Keystone ATS. Tožilci zahtevajo 28 mesecev zapora za Al Helaifija, tri leta pa za Valckeja.

20 sodnih procesov v povezavi s korupcijo v Fifi
Če bo prišlo do obsodb, bo to prvi končani primer v Švici, kjer imajo sedež številne mednarodne športne organizacije, v približno 20 sodnih procesih, ki so jih sprožili pred petimi leti v povezavi s korupcijo v Fifi.

Jerome Valcke. Foto: EPA
Jerome Valcke. Foto: EPA

Valcke, ki je bil do leta 2015 desna roka odstavljenega predsednika Fife Seppa Blatterja, se spoprijema z obtožbami, povezanimi z dvema različnima primeroma korupcije glede televizijskih pravic.

59-letni Francoz je obtožen, da naj bi za "protiuslugo" skušal narediti vse, da bi televizijske pravice za območje Bližnjega vzhoda in severne Afrike za SP 2026 in 2030 dobil beIN Media.

Sodeč po preiskavi se primer nanaša na sestanek 24. oktobra 2013 na francoskem sedežu beINa, ko naj bi Al Helaifi obljubil, da bo kupil vilo na Sardiniji za pet milijonov evrov in zanjo ekskluzivne pravice prepustil Valckeju. Al Helaifi je zanikal obtožbe.

Pravice pa je dejansko dobil beIN Media 29. aprila 2014 s sporazumom, ki ga Fifa odtlej ni izpodbijala.

Valcke, ki prav tako zanika obtožbe, pa je obtožen tudi tega, da je izkoristil svoj položaj v Fifi med letoma 2013 in 2015 za dodelitev medijskih pravic za Italijo in Grčijo za različna svetovna prvenstva in druga tekmovanja med letoma 2018 in 2030.