Boštjan Cesar si je  zlomil nos prejšnjo nedeljo na tekmi  Chieva proti Fiorentini  (0:1). En teden po operaciji je  reprezentančni zdravnik Marko Vogrin njegovo stanje opisal z jasno besedo - super. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Boštjan Cesar si je zlomil nos prejšnjo nedeljo na tekmi Chieva proti Fiorentini (0:1). En teden po operaciji je reprezentančni zdravnik Marko Vogrin njegovo stanje opisal z jasno besedo - super. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Boštjan Cesar
Maska bo še nekaj časa Cesarjeva spremljevalka. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Boštjan Cesar in Wayne Rooney
Spomin na 5. september 2009, ko je na prijateljski tekmi med Anglijo in Slovenijo v Londonu po tem prekršku Wayna Rooneyja nad Boštjanom Cesarjem švedski sodnik Jonas Eriksson na začudenje vseh dosodil 11-metrovko v korist Angležev! Foto: Reuters

... in bil za to še "nagrajen" z 11-metrovko! Če ne bo kakšnega nepričakovanega zasuka, mu nedavna "nezgoda", v kateri mu je Valon Behrami z zamahom roke zlomil nos, ne bo "ukradla" novega nastopa za izbrano vrsto, že 17. po vrsti in skupaj 53. Proti Italiji v petek ob 20.45 v Stožicah.

Bolečine ni več
Navijači so si ob ponedeljkovih novicah s Ptuja oddahnili, tudi postavni branilec lahko lažje diha. In to dobesedno. "Prve tri dni je bilo kar malo borbe. Nekaj "železja" je sicer še ostalo noter, a pomembno je, da so mi vzeli ven tampone. Imam le še malo težav z dihanjem in mislim, da se bo v naslednjih dneh umirilo. Bolečine ni več, zdravnikom v Italiji je operacija res dobro uspela," je svoje okrevanje pokomentiral član Chieva.

Na treningu se je predstavil z masko, na kateri sta tako slovenska zastava kot grb njegovega kluba. "Vsake stvari se moraš navaditi, tako tudi maske. Normalno, da je ena majhna ovira, ker tega nisem navajen, a mislim, da je tako narejena, da bom lahko igral," je dodal Cesar, ki bo na treningih še kakšen dan varčeval z dvoboji, v četrtek opravil "generalko" in v petek poskušal odigrati tekmo na najvišji ravni: "Vemo, da igramo proti eni najboljših ekip na svetu. Gotovo so Italijani kakovostni igralci in imajo širok izbor napadalcev. Ne vem, kdo bo igral v "špici", pričakujemo Pazzinija, ki je trenutno še najbolj vroč. Gotovo bo velik "fajt" 90 minut."

Selektor Matjaž Kek je odpovedal torkov dopoldanski trening, reprezentanca bo v Kidričevem trenirala le popoldne ob 16.30.

Cesar, strelec edinega zadetka na tekmi proti Italiji leta 2004 v Celju, se lepih dogodkov na Areni Petrol spominja, kot da bi se zgodili včeraj, vendar raje gleda v prihodnost. In kakšna se mu zdi italijanska? "Gotovo gradijo ekipo za prihodnost in na plan šele prihajajo njihovi novi zvezdniki. So precej mlada ekipa, a so vsi vrhunski igralci, ki v svojih klubih igrajo vidno vlogo. Selektor je vpoklical najboljše v tem trenutku in gotovo se bomo morali dobro pripraviti, ker imajo res odlično ekipo, čeprav so imena morda manj zveneča. Vsak igralec ve, kaj je njegova naloga na igrišču, obramba in napad sta dobro usklajena."

Zakaj ne bi še enkrat zmagali?
28-letni preizkušeni legionar v letošnji sezoni igra v Italiji in je že dobro spoznal njihov način razmišljanja. "Bojijo se nas ne, ker so vsi vrhunski športniki. Takih tekem so odigrali že veliko, zanje je to le ena izmed tekem na poti do evropskega prvenstva. Kljub temu mislim, da nas ne bodo nič kaj preveč podcenjevali."

V kvalifikacijah za SP 2006 so Slovenci "azzurrom" zadali edini poraz, naši zahodni sosedje pa so nato v Nemčiji postali svetovni prvaki. "Če so bili svetovni prvaki, pomeni, da so bili tedaj vrhunski, boljši niso mogli biti. Toda tisto reprezentanco smo mi premagali z 1:0, zakaj ne bi še te?" o neuspehu niti malo ne razmišlja Cesar.