Domagoj Bradarić je poskrbel za veliko veselje Hrvatov na Bonifiki. Odigral je že štiri tekme za člansko izbrano vrsto, pred mesecem dni pa je dosegel tudi prvi zadetek za Lille, ki se bori za naslov francoskega prvaka. Foto: EPA
Domagoj Bradarić je poskrbel za veliko veselje Hrvatov na Bonifiki. Odigral je že štiri tekme za člansko izbrano vrsto, pred mesecem dni pa je dosegel tudi prvi zadetek za Lille, ki se bori za naslov francoskega prvaka. Foto: EPA

Zmaga z dvema goloma razlike bi bila za Angleže dovolj, da bi se varovanci Aidyja Boothroyda uvrstili v četrtfinale, a Bradarić je imel v 91. minuti drugačne načrte. Z izjemnim strelom z levico je poslal žogo pod prečko in strl angleška srca.

Eze natančen z bele točke
Angleži so po bledem začetku zagospodarili na igrišču. V 9. minuti je Curtis Jones od daleč stresel prečko, minuto pozneje pa si je isti igralec slabo ustavil žogo in ni mogel zaključiti v prazno mrežo. V 12. minuti je Bartol Franjić v kazenskem prostoru pohodil Eddieja Nketiaha in sodnik Harm Osmers je takoj pokazal na belo točko. Eberechi Eze je zanesljivo zadel z enajstih metrov.

Angleži si v nadaljevanju prvega polčasa niso priigrali ugodnih položajev za strel, sta pa iz odličnih položajev izenačenje zamudila Dario Špikić in Luka Ivanušec. Prvi je v 32. minuti zgrešil z okoli sedmih metrov, drugi pa je pet minut pozneje v boju mož na moža klonil pred vratarjem Aaronom Ramsdalom.

Eberechi Eze je z bele točke vlil upanje Angležem. Foto: EPA
Eberechi Eze je z bele točke vlil upanje Angležem. Foto: EPA

Angleži so odločno krenili v drugi polčas, da bi prišli do drugega zadetka, ki bi jim zaradi izida drugega obračuna skupine omogočil nenadejano napredovanje v izločilne boje. Eze je bil po prostem strelu blizu v 50. minuti, a je bil Dominik Kotarski na pravem mestu, štiri minute pozneje pa je ustavil še strel Eddieja Nketiaha.

Po golu Jonesa Angleži blizu četrtfinala
S prostega strela je v 63. minuti poskusil tudi Dwight McNeil, a je stresel le vratnico, Hrvati pa so vse bolj viseli in se povlekli v obrambo. V 74. minuti je sledila kazen za neaktivno igro, ko je po dolgi akciji in neodločnosti Hrvatov v kazenskem prostoru natančno zadel Curtis Jones. Vezist Liverpoola je z desnico poslal žogo s 15 metrov v malo mrežico.

Bradarić junak na Bonifiki
Hrvati niso imeli veliko od igre po drugem zadetku Angležev in bili so tik pred izpadom. Bradarić je v sodnikovem dodatku z dobrih 20 metrov sprožil z levico in neubranljivo zadel levi zgornji kot Ramsdala za nov preobrat v skupini D.

Bradarić v 92. minuti osrečil Hrvate

Portugalska s popolnim izkupičkom do četrtfinala z Italijo
Portugalska je v Stožicah odpravila Švico s 3:0. Portugalci prav ničesar niso prepustili naključju. Tudi na tretji tekmi so osvojili tri točke in poleg Danske brez izgubljene točke končali skupinski del. Švicarji se poslavljajo predvsem zaradi poraza proti Hrvaški v drugem krogu.

Portugalci so povedli že v 3. minuti, ko je podajo Vitinhe z desne strani z glavo mimo vratarja Racioppija preusmeril branilec Diogo Queiros. Varovanci Ruija Jorgeja so bili znova zelo prepričljivi, v prvem polčasu pa so si pripravili nekaj lepih priložnosti, a jim ni uspelo povišati prednosti.

Francisco Trincao je blestel v Stožicah. Foto: EPA
Francisco Trincao je blestel v Stožicah. Foto: EPA

Švicarji so si najlepšo priložnost v prvem delu priigrali v 32. minuti, a je iz ugodnega položaja Toni Domgjoni zgrešil. V drugem delu so imeli Švicarji sprva žogo več v svojih nogah. Prizadevali so si priti do izenačenja in s tem napredovanja med najboljših osem, a so med 60. in 65. minuto doživeli dvojno hladno prho.

Po lepi akciji je za 2:0 drugič na prvenstvu zadel nogometaš Barcelone Trincao, pet minut pozneje pa je po napaki branilca Jasperja Van Der Werffa iznajdljivo zadel še rezervist Francisco Conceicao.

V četrtfinalu morda celo najbolj prepričljivo ekipo skupinskega dela prvenstva 31. maja čaka obračun z Italijo, ki je v torek zvečer visoko s 4:0 ugnala slovensko reprezentanco.

Danci gladko odpravili Ruse
Nogometaši Danske so premagali Rusijo s 3:0. V četrtfinalu bodo izzvali Nemce. Jacob Bruun Larsen in Anders Dreyer sta hitro pokvarila vse načrte Rusov. Oba gola je pripravil Jesper Lindstroem. Prvemu je lepo podal v prostor, strelec pa je preigral vratarja in zaključil v prazno mrežo. Minuto zatem je z odličnim preigravanjem in lepo odloženo podajo zaposlil še Dreyerja za 2:0.

Denisa Makarova v ruski vrsti je v obup spravljal predvsem vratar Oliver Christensen, ki mu je dvakrat preprečil znižanje zaostanka. Rusi so več poskušali, razmerje v strelih na gol je bilo v prvem delu 8:3. Tudi v drugem delu se to ni spremenilo.

Rusi so še naprej več poskušali, a nikakor jim ni uspelo priti do zadetka proti zelo čvrstim Dancem. Upanje je bilo sicer zelo majhno, saj bi morali slaviti z dvema goloma razlike. V 90. minuti je zmago Dancev potrdil rezervist Carlo Holse.

Matteo Guendouzi je načel mrežo Islandcev. Foto: EPA
Matteo Guendouzi je načel mrežo Islandcev. Foto: EPA

Francozi že do odmora nadigrali Islandce
Nogometaši Francije so ugnali Islandijo z 2:0 in si zagotovili nastop v četrtfinalu. Islandci so za napredovanje potrebovali zmago za štiri gole in poraz Rusije, kar se proti tako kakovostni zasedbi Francije ni uresničilo.

Za prvi zadetek so Francozi potrebovali četrt ure, ko je podajo Alexisa Claude-Mauricea zlahka izkoristil kapetan Matteo Guendouzi. V 38. minuti je vodstvo z odlično spodkopanim udarcem povišal Odsonne Edouard, sicer napadalec Celtica in najboljši strelec v kvalifikacijah za ta turnir.

V drugem polčasu Francozi niso več pritiskali na vso moč, so pa bili precej boljši tekmec. Proti vratom Islandcev so sprožili 13 strelov.

V torek so predtekmovanje že končali v skupinah A in B. Iz prve sta se naprej uvrstili Nizozemska in Nemčija, iz druge, kjer je igrala tudi Slovenija, pa Španija in Italija.


Skupina C, 3. krog:
DANSKA – RUSIJA 3:0 (2:0)
Bruun Larsen 10., Dreyer 11., Holse 90.

Danska: Christensen, Poulsen, Bech Soerensen (78./Ibsen), Nelsson (61./Hausner), Carstensen, Kofod Andersen (61./Hjulmand), Lindstroem (57./Holse), Nartey, Isaksen (46./Daramy), Bruun Larsen, Dreyer.

Rusija: Maksimenko, Golubjev, Divejev, Evgenijev, Tiknizjan, Glebov (82./Kulikov), Obljakov (46./Umjarov), Makarov, Zaharjan (64./Lesovoj), Gruljev (74./Lomovickij), Čalov (46./Tjukavin).

Sodnik: Maurizio Mariani (Italija)


ISLANDIJA – FRANCIJA 0:2 (0:2)
Guendouzi 17., Edouard 38.

Islandija: Olafsson, Thorkelsson, Leifsson (86./Hauksson), Palmason, Fridriksson, Baldursson, K. Thordarson (74./Helgason), Willumsson, Ingimundarson (74./Bjarkason), Anderson (86./S. Thordarson), Finnsson (86./Gunnarsson).

Francija: Lafont, Dagba, Kounde, Badiashile, Maouassa, Claude-Maurice (74./Camavinga), Tchouameni (19./Soumare), Guendouzi, Ikone (61./Lauriente), Edouard (61./Muani), Gouiri (61./Faivre).

Sodnik: Lawrence Visser (Belgija)

Lestvica: Danska 9, Francija 6, in Rusija 3, Islandija brez točke.


Skupina D, 3. krog:
ŠVICA – PORTUGALSKA 0:3 (0:1)
Queiros 3., Trincao 60., Conceicao 65.
RK: Muheim 72./Švica

Švica: Racioppi, Van Der Werff, Bamert, Rüegg, Muheim, Imeri (67./Rieder), Domgjoni, Jankewitz (67./Guillemenot), Lotomba (61./Toma), Mambimbi (61./Zeqiri), Ndoye (74./ Stergiou).

Portugalska: Costa, Correia, Queiros, Leite, Dalot, Vitinha (73./Soares), Braganca, Pote (71./ Fernandes), Vieira (62./Mario), Trincao (62./Conceicao), Tomas (62./Ramos).

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)


HRVAŠKA – ANGLIJA 1:2 (0:1)
Bradarić 91.; Eze 12./11-m, Jones 74.
RK: Jones 98.

Hrvaška: Kotarski, Bradarić, Franjić, Vušković, Šverko (86./Musa), Bistrović (76./Majer), Babec (64./Zaper), Moro, Špikić (64./Colina), Vizinger (86./Divković), Ivanušec.

Anglija: Ramsdale, Aarons, Tanganga, Wilmot, Kelly, Gallagher (72./Cantwell), Skipp, Jones, Eze, Nketiah (71./Brewster), McNeil (89./Sessegnon).

Sodnik: Harm Osmers (Nemčija)

Lestvica: Portugalska 9, Hrvaška, Anglija in Švica po 3 točke.


Četrtfinale, ponedeljek, 31. maja:
NIZOZEMSKA – FRANCIJA
(Budimpešta)

DANSKA – NEMČIJA
(Szekesfehervar)

ŠPANIJA – HRVAŠKA
(Maribor)

PORTUGALSKA – ITALIJA
(Ljubljana)

Polfinale bo 3. junija, finale pa 6. junija v Ljubljani.