Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je zavzel tudi za klube iz manjših držav, ki bodo že v naslednji sezoni odigrali več tekem v evropskih tekmovanjih. Foto: EPA
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je zavzel tudi za klube iz manjših držav, ki bodo že v naslednji sezoni odigrali več tekem v evropskih tekmovanjih. Foto: EPA

Uefa bo s konferenčno ligo, v katero bo vključenih skupno kar 184 klubov iz vseh 55 članic Uefe, uvedla tretje tekmovanje prvič po letu 1999, ko je ukinila Pokal pokalnih zmagovalcev, in tako več državam omogočila daljše sodelovanje v evropskih tekmah.

Pred skupinskim delom, v katerem bo osem skupin s po štirimi ekipami, bodo še trije kvalifikacijski krogi in tako imenovani "play-off". Slovenski klubi, trije – razen prvaka, ki bo v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, bodo kvalifikacije začeli v 1. krogu.

Po skupinskem delu bo osem zmagovalcev napredovalo v osmino finala, drugouvrščeni iz skupin konferenčne lige ter tretjeuvrščeni iz skupin Evropske lige pa bodo igrali dodaten krog za določitev preostale osmerice osmine finala konferenčne lige.

Prvi kvalifikacijski krog bo 8. in 15. julija, skupinski del se bo začel 16. septembra, končal pa 9. decembra 2021. Zmagovalec finala bo dobil pravico igranja v skupinskem delu Evropske lige v naslednji sezoni, če si ne bo priigral kvalifikacij Lige prvakov skozi domače prvenstvo.

"Novo tekmovanje pomeni, da bodo Uefina klubska tekmovanja najbolj vključujoča do zdaj. Več bo tekem za več klubov, več nacionalnih zvez bo zastopanih v skupinskem delu tekmovanj," je dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

V Evropski ligi bo le še 32 klubov
Liga prvakov bo zadržala 32 klubov v skupinskem delu, toliko pa jih bo po novem imel tudi skupinski del Evropske lige, ki jih ima zdaj 48. Tekme konferenčne lige bodo ob četrtkih, tako kot Evropska liga.

Finalni turnir Lige narodov bosta gostila Milano in Torino
Zaključni turnir Lige narodov bo potekal oktobra v Milanu in Torinu. V Nyonu so izžrebali tudi polfinalna para. To sta Italija – Španija in Belgija – Francija. Tekme bodo med 6. in 10. oktobrom 2021.

Na zasedanju so določili tudi to, da bo evropsko prvenstvo do 21 let leta 2023 v Romuniji in Gruziji.