Predsednika Uefe Aleksandra Čeferina moti, da je Fifa najavila pomoč, a pri tem ni bila konkretna pri številkah in načinu pomoči. Foto: EPA
Predsednika Uefe Aleksandra Čeferina moti, da je Fifa najavila pomoč, a pri tem ni bila konkretna pri številkah in načinu pomoči. Foto: EPA

Obrazložitev Fife je bila, da bodo pomoč razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Mi pa bi se morali strinjati s tem, da bi lahko Fifa odločila, kdo bo dobil denar in koliko. To je po mojem mnenju malce čudno.

Aleksander Čeferin

Mednarodno nogometno zvezo je kritiziral, ker med drugim ne navaja nobenih konkretnih zneskov ali načina razdelitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Obrazložitev Fife je bila, da bodo pomoč razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Mi pa bi se morali strinjati s tem, da bi lahko Fifa odločila, kdo bo dobil denar in koliko. To je po mojem mnenju malce čudno," je v pogovoru za nemško televizijo dejal Čeferin.

Čeferina moti, da je Fifa najavila pomoč, a pri tem ni bila konkretna pri številkah in načinu pomoči. "S tem nihče ne more nadzorovati, kam gredo vsote denarja. Pri tem bi potrebovali stroga pravila. Ne bi smeli kar dovoliti Fifi, da sama razpolaga z vsotami," je še dodal Čeferin, ki se je dotaknil tudi nekaterih drugih tem.

Ob umiritvi novega koronavirusa se napoveduje vroče nogometno poletje

Uefa: Za konec sezone ni določenih datumov
Mediji so v soboto poročali, da je Čeferin v pogovoru za ZDF med drugim dejal tudi, da mora biti Liga prvakov končana do 3. avgusta, a je Uefa v nedeljo te navedbe zanikala. "Predsednik je bil zelo jasen, za konec sezone ni določenih datumov. Uefa še naprej preučuje vse mogoče scenarije," so zapisali pri Evropski nogometni zvezi.

Krovne zveze morajo biti bolj prilagodljive do klubov
Čeferina so vprašali tudi o začetku Bundeslige, ki bi se lahko začela v začetku maja brez gledalcev, kot so sporočili v zadnjih dneh. "Vsaka pot je prava, če v ospredju stoji skrb za zdravje nogometašev," je bil kratek Čeferin, ki se je nato strinjal še glede spremembe pravil finančnega ferpleja na daljši rok, saj morajo biti, kot pravi, krovne zveze bolj prilagodljive do klubov, ki se zaradi krize znajdejo v težavah. Poudaril pa je, da je v prvi vrsti pomembno, kako izpeljati klubsko sezono do konca, četudi nekatere zveze razmišljajo o predčasnem koncu.

Belgijci v pogovoru z Uefo

Belgijska nogometna zveza (URBSFA) je objavila, da se pogovarja z Evropsko nogometno zvezo, da bi našli konstruktivno rešitev po najavi belgijske strani, da namerava predčasno končati sezono, čemur Uefa nasprotuje. Vodstvo belgijske nogometne lige je v četrtek predlagalo, da sezono zaradi pandemije novega koronavirusa končajo predčasno in da se upošteva trenutni vrstni red na prvenstveni lestvici, kar bodo predvidoma uradno potrdili na skupščini 15. aprila. To pomeni, da bi naslov belgijskega prvaka osvojil Club Brugge, ki ima po 29 krogih 15 točk prednosti pred Gentom. V petek je vodstvo Uefe v skupni izjavi z združenjema evropskih klubov in lig posvarilo, "da bi bilo končanje domačih tekmovanj ta čas prehitro in nepravično". URBSFA je nato v soboto objavila sporočilo, da se njen predsednik Mehdi Bayat pogovarja s Čeferinom, da bi našli ustrezno rešitev, ki pa je niso podrobneje obrazložili.

Belgijci želijo končati sezono, Uefa nasprotuje