Aleksander Čeferin je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da imajo prednost državna prvenstva in nato evropska tekmovanja. Uefa je evropsko prvenstvo preložila za leto dni. Foto: EPA
Aleksander Čeferin je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da imajo prednost državna prvenstva in nato evropska tekmovanja. Uefa je evropsko prvenstvo preložila za leto dni. Foto: EPA

V Odmevih se je s prvim človekom Evropske nogometne zveze pogovarjal Igor E. Bergant.

52-letni odvetnik, ki je na čelu Uefe vse od 14. septembra 2016, je prepričan, da so tekme brez gledalcev na tribunah boljša rešitev kot odpoved vseh prvenstev. Poudaril je, da se v evropskem nogometu vrti največ denarja in klubi s stare celine bodo tudi najbolj prizadeti.


Nogomet je najmočnejša panoga v globalni športni industriji. Se bo najlažje izvil iz te krize? Slišimo tudi, da je ogrožen obstoj številnih, tudi znamenitih klubov.
Po eni strani je nogomet ena redkih gospodarskih panog na svetu, kjer se je delo popolnoma ustavilo. Stroški seveda še naprej obstajajo. Po drugi strani je tudi res, da se bo nogomet rešil dokaj hitro. Težko je reči, ali bo to trajalo mesece ali leta. Vse je odvisno od tega, kdaj se bo kriza končala in bomo lahko znova začeli igrati.

Uefa je reprezentančne tekme in turnirje že premaknila na leto 2021 in s tem dodatno sprostila koledar za zaključek državnih prvenstev in evropskih klubskih tekmovanj. Kakšne so težave na drugih celinah?
Težave so dokaj podobne, razmerja pa so popolnoma drugačna. V evropskem nogometu se vrti največ denarja, ampak hkrati so stroški najvišji. Evropski klubi bodo verjetno najbolj prizadeti.

Predsednik Fife Gianni Infantino je napovedal milijardni načrt pomoči. Kaj bo storila Uefa?
Podpredsedniki smo dobili malce nenavaden predlog, da odobrimo Fifi porabo precej velikega zneska. Namenjen naj bi bil tistim, ki bodo to potrebovali, odločimo se pa sami, kdo bo to potreboval. To je bilo nenavadno zastavljeno, zato smo oblikovali delovno skupino, ki bo točno ugotovila vse posledice krize. Pri Uefi moramo videti, kako nam bo uspelo končati sezono. Počakati je treba, ali nam bo uspelo končati evropska tekmovanja in državna prvenstva, potem pa bomo videli, kje smo.

Ukvarjate se tudi s pravnimi težavami, ko gre za odnose z zvezami, klubi in igralci. Lahko Uefa uveljavi enotne rešitve za vso Evropo?
Uefa lahko v določeni meri uveljavi enotne rešitve, v določeni meri pa je naša pristojnost, da svetujemo. Lahko svetujemo nacionalnim zvezam, klubom in ligam. Načeloma naša navodila upoštevajo. Ogromno je izzivov. Vsak dan imam po tri ali štiri videokonference. Nogomet je velik posel in treba je reševati stvari. Priteka ogromno denarja in od tega posla je odvisen razvoj predvsem mladinskega in ženskega nogometa v Evropi.

Veliko je ugibanj o rešitvi za tekmovanja. Morda se bodo igrala poleti. V Belgiji so prvenstvo razglasili za zaključeno. Številni medicinski strokovnjaki menijo, da na stadionih še dolgo ne bo mogoče igrati pred gledalci na tribunah. Kaj bi to pomenilo za nogomet?
Lahko govorimo o materialni škodi za klube, ki so organizatorji nogometnih tekem. Nogomet brez gledalcev na stadionu ni več isti. Zavedati se moramo, da je ves svet v specifičnem položaju. Še vedno je bolje igrati tekme s televizijskimi prenosi, kot pa sploh ne igrati tekem. Tisti, ki se bodo samovoljno odločili zaključiti sezono, obstaja možnost, da ne bodo igrali v evropskih tekmovanjih naslednjo sezono.

Kakšen bo nogomet po koncu te krize in v kakšnem svetu ga bomo igrali?
Svet zagotovo ne bo popolnoma enak. To ni neka apokaliptična napoved, saj ne mislim nujno, da bo svet slabši. Morda bo boljši. Zavedati se moramo pomena solidarnosti in enotnosti. Morda smo začeli podcenjevati naravo. Marsikaj se bo zgodilo pozitivnega in tudi negativnega. Vsi bomo iz te krize izšli pametnejši, nekateri pa tudi močnejši.

Čeferin: Vsi bomo iz te krize odšli pametnejši, nekateri pa tudi močnejši