Bodo Ukrajinci za domačo sobotno tekmo proti Slovencem res ostali kar brez treh igralcev prve enajsterice? Kapetan Rotan (št. 14) je že odpadel, vprašljiva sta še vratar Pjatov (št. 12) in bočni branilec Fedecki (št. 17). Foto: Reuters
Bodo Ukrajinci za domačo sobotno tekmo proti Slovencem res ostali kar brez treh igralcev prve enajsterice? Kapetan Rotan (št. 14) je že odpadel, vprašljiva sta še vratar Pjatov (št. 12) in bočni branilec Fedecki (št. 17). Foto: Reuters
Ruslan Rotan, kapetan Ukrajine
34-letni Ruslan Rotan je bil sicer po tekmi s Španijo deležen kritik, saj je zapravil dve izredni priložnosti za preobrat - Ukrajina bi se namreč z zmago nad evropskimi prvaki neposredno uvrstila v Francijo 2016. Foto: Reuters
Tudi Ukrajinci imajo težave s poškodbami

Selektor Mihail Fomenko se je že prvi dan priprav na Slovenijo znašel v težavah, saj mu grozi, da bo ostal brez kar treh igralcev najmočnejše ukrajinske enajsterice.

Brez motorja na sredini igrišča
Vezist in ikona Dnipra Dnipropetrovska je še v četrtek v Evropski ligi igral ravno proti Berićevemu St. Etiennu, a s pomočjo injekcij. Zdravstvene težave so bile v nedeljo prehude, da bi sodeloval na tekmi ukrajinskega prvenstva Dnipro - Goverla (2:0). Po tekmi pa je priznani nogometni novinar Viktor Vacko sporočil, da Ruslan Rotan ne bo mogel pomagati reprezentanci v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2016 proti Sloveniji.

34-letni Rotan je že desetletje motor Ukrajine na sredini igrišča, v vlogi kapetana pa je nasledil dve leti starejšega Anatolija Timoščuka, ki je sicer še del zbirne, a pretežno v vlogi rezervista in motivatorja. Rotan je sicer za reprezentanco Ukrajine do zdaj zbral 84 nastopov in dosegel 7 golov, v skupinskem delu kvalifikacij pa je na 8 tekmah od 10 začel v udarni postavi.

Pjatov za soboto bije bitko s časom
Prvo tekmo v soboto ob 18. uri v Lvovu naj bi izpustil tudi prvi vratar Andrij Pjatov (58 nastopov za Ukrajino). 31-letni vratar Šahtar Donecka je obnovil poškodbo v torek tik pred tekmo Lige prvakov v Malmöju, zaradi česar je na domači tekmi v Areni Lviv lahko samo s klopi spremljal zmago rudarjev s 4:0. Konec tedna je izpustil še drugo zaporedno tekmo ukrajinskega prvenstva, v pregledu kroga pa je televizija Futbol 1 poročala, da Pjatov najbrž ne bo pripravljen za prvo tekmo s Slovenijo. Če se bo to uresničilo, bo priložnost v vratih dobil Denis Bojko, vratar Dnipra, podprvaka lanske Evropske lige.

Težave še na desni strani obrambe
Član Dnipra je tudi tretji ukrajinski poškodovanec - Artem Fedecki (41 nastopov in 2 gola za Ukrajino) je prva izbira na desnem boku reprezentančne obrambe, a je tudi on obnovil staro poškodbo. Četrtkovo tekmo s St. Etiennom je 30-letni branilec odigral v celoti, a zato na prvenstvu ni zaigral že na zadnjih treh tekmah in je prav tako vprašljiv za odločilni tekmi za preboj na evropsko prvenstvo v nogometu.

"Kono" v nedeljo povsem zasenčil Ronalda
A Ukrajinci se tolažijo z izjemno formo prvih dveh adutov zbirne. Levokrilni napadalni vezist Jevgen Konopljanka je bil v nedeljo zvečer prva zvezda dvoboja Sevilla - Real Madrid (3:1), pri čemer je s preigravanji in domiselnimi podajami smešil ter razbijal obrambo galaktikov, z dvema podajama pa tudi poskrbel za zmagoviti preobrat. Na desnem krilu ukrajinskega moštva pa bo Slovence strašil Andrij Jarmolenko, ki je v nedeljo zabil oba gola za novo zmago Dinamo Kijev.

Tudi Ukrajinci imajo težave s poškodbami