Zaščitni znak Dražana Jerkovića so bile škarjice, s katerimi je dosegel številne čudovite zadetke. Foto: www.hrt.hr
Zaščitni znak Dražana Jerkovića so bile škarjice, s katerimi je dosegel številne čudovite zadetke. Foto: www.hrt.hr

Jerković se je rodil 6. avgusta 1935 v Šibeniku. Med letoma 1954 in 1965 je za Dinamo odigral 315 tekem in dosegel kar 300 golov, zaradi česar je veljal za najboljšega hrvaškega napadalca vseh časov. Z zagrebškimi modrimi je leta 1958 osvojil naslov prvaka, v letih 1960 in 1965 pa pokal Jugoslavije.

V Čilu vštric z Garrincho
Vrhunec kariere je bil zanj nastop na SP-ju 1962 v Čilu, na katerem je bila Jugoslavija četrta, Jerković pa si je s štirimi zadetki skupaj z Garrincho, Vavo, Valentinom Ivanovim, Florianom Albertom in Leonelom Sanchezom razdelil nagrado za najboljšega strelca prvenstva. Na EP-ju 1964 je z dvema goloma odločil dramatični polfinale s Francijo (5:4). Po dopolnjenem 28. letu je zaigral za belgijski KAA Gent, a je moral zaradi težke poškodbe že leto pozneje končati kariero. Bil je tudi prvi selektor Hrvaške, s katero je leta 1991 premagal tudi Slovenijo (1:0).

Težave s srcem
Legenda Dinama je imela vrsto let težave s srcem, ki so se poslabšale preteklo nedeljo. Postoperativni postopek je minil brez težav, v noči s torka na sredo pa je Jerković dobil visoko temperaturo, ki se kljub velikim naporom zdravnikov ni znižala.

T. G.