Liverpoolovi navijači so se skupaj s svojci umrlih v tragediji na stadionu Hillsborough leta 1989 za pravico borili 23 let, boj pa se bo nedvomno nadaljeval tudi v prihodnje. Foto: EPA
Liverpoolovi navijači so se skupaj s svojci umrlih v tragediji na stadionu Hillsborough leta 1989 za pravico borili 23 let, boj pa se bo nedvomno nadaljeval tudi v prihodnje. Foto: EPA

V imenu vlade in celotne države bi se rad opravičil vsem družinam in sorodnikom umrlih v tej tragediji za več kot dve desetletji bolečin, ki so jih prestali, predvsem pa za dve nepravičnosti: dejstva, da je policija priredila dokaze in se je na ta način izognila odgovornosti, ter dejstva, da so mediji za tragedijo brez kakršnih koli dokazov obtožili Liverpoolove navijače.

David Cameron, predsednik britanske vlade
Hillsborough
Liverpoolovi navijači že več kot dve desetletji bojkotirajo dnevni tabloid The Sun, ki je takoj po tragediji pod naslovom "The Truth" (ang.: resnica) obtožil navijače, da so v času tragedije motili policijsko delo, urinirali po policistih in kradli umrlim navijačem. Naslov in obtožbe je v tabloidu tedaj zapisal kontroverzni glavni urednik Calvin McKenzie, zagotovo najbolj osovražena oseba na Merseysidu. Lastniku tabloida, finančnemu guruju Rupertu Murdochu, naj bi bojkot v zadnjih 20 letih navrgel že več kot 100 milijonov funtov izgube. Foto: EPA

V telovadnici so ležala trupla navijačev, med katerimi sem prepoznala svojega sina. Zlomila sem se, hotela sem ga poljubiti, a so me policisti nasilno odstranili in mi dejali, da moj sin zdaj pripada mrliškemu ogledniku.

Margaret Aspinall, mama umrlega 17-letnega Jamesa
Hillsborough
Liverpoolčani (boju za pravice umrlih so se takoj po tragediji pridružili tudi navijači Evertona) so v zadnjih letih upali, da bodo neresnice prišle na dan še pred smrtjo Margaret Thatcher, takratne predsednice vlade, ki je bila velik sovražnik nogometa in je želela nesposobnost policije pomesti pod preprogo. Foto: Reuters

Zaradi tragedije na Hillsboroughu v najelitnejših angleških nogometnih ligah ne smejo igrati na stadionih, kjer so stojišča. Ta so na večini stadionov sredi 90. let podrli, namesto njih pa zgradili sedišča. To so bili nujno potrebni ukrepi, prek katerih želijo na Otoku podobne tragedije v prihodnje preprečiti.

Steven Gerrard
Tragedija ni prizanesla niti zdajšnjemu kapetanu Liverpoola, ki je bil takrat star osem let. Eden izmed 96 umrlih navijačev je bil tudi njegov bratranec, komaj 10-letni Jon-Paul Gilhooley, s katerim je želel oditi na tekmo, a ni imel vstopnice. Foto: EPA
Hillsborough
Pred Anfieldom so po tragediji postavili spomenik v čast umrlih navijačev, sredi katerega gori večni plamen. Ob obletnicah tragedije sta spomenik in njegova okolica prekrita s cvetjem, šali različnih ekip in sporočili. Foto: EPA

15. aprila 1989 se je med polfinalnim obračunom FA-pokala med Liverpoolom in Nottingham Forestom na stadionu Hillsborough v Sheffieldu zgodila največja športna tragedija na Otoku. Zaradi prenatrpanosti v "kletkah", ki so bile tedaj postavljene na stojišča zaradi težav s huliganstvom, je umrlo 95 navijačev, eden pa je po globoki komi umrl štiri leta pozneje.

Ste vedeli?
Po tragediji na Hillsborough so na San Siru z minuto molka in prepevanjem himne You'll never walk alone Milanovi navijači počastili spomin na umrle Liverpoolove navijače.


Komisija ovrgla obtožbe zoper navijače
Policija v grofiji South Yorkshire je sodelovala z novičarskimi agencijami, ki so v obtok nemudoma spravile subjektivno oziroma izmišljeno zgodbo, da so navijači sami krivi za tragedijo. Neodvisna komisija je vse obtožbe zoper navijače v poročilu ovrgla, za tragedijo pa je po 23 letih (toliko časa je namreč trajalo, da je britanska vlada dovolila razkritje dokumentov) obtožila policijo, ki je nekaj minut pred začetkom srečanja v že tako (pre)polne sektorje spustila še dodatnih dva tisoč navijačev.

Smrtnih žrtev bi lahko bilo še mnogo več
Že v uvodnih minutah derbija je Liverpoolov napadalec Peter Beardsley prodrl po desni strani in z razdalje zatresel prečko. Preživeli navijači, ki so se tisti čas bojevali za življenje na stojiščih za golom, so prepričani, da bi bilo žrtev na stotine več, če bi žoga končala v mreži. "Vsi vemo, kakšna je razlika med tem, ko žoga zadene okvir gola ali pa ko pristane v mreži. Na stojišču bi bil še večji pritisk, vsi bi hoteli videti, kaj se je zgodilo, in bojim se, da bi se število mrtvih podvojilo, če ne celo potrojilo," je dejal Neil Fitzmaurice, ki je bil le eden izmed več kot 3.000 navijačev na stojišču, katerega zmogljivost je bila okoli 1.600. Srečanje je po šestih minutah glavni sodnik prekinil.

23 let bojkota
Po tragediji so bili Liverpoolovi navijači napadeni z vseh strani. Tabloid The Sun je objavil laži o obnašanju navijačev, ki naj bi "okradli mrtve, urinirali po policistih in jim oteževali izvajanje umetnega dihanja". Za te obtožbe niso obstajali dokazi. Celo nasprotno, navijači so drug drugemu pomagali, z zgornjih etaž so dvigovali ljudi s prenatrpanih stojišč, na zelenici so razdirali oglasne table in jih uporabili za nosila, izvajali so tudi umetno dihanje. Za laži se tabloid nikoli ni ustrezno opravičil, zato ga na Merseysidu bojkotirajo že več kot dve desetletji, lastniku tabloida, finančnemu guruju Rupertu Murdochu, pa naj bi bojkot v zadnjih 20 letih navrgel že več kot 100 milijonov funtov izgube.

Predsednik vlade Cameron se je opravičil
Britanski predsednik vlade David Cameron je ob tem v parlamentu povedal: "V imenu vlade in celotne države bi se rad opravičil vsem družinam in sorodnikom umrlih v tej tragediji za več kot dve desetletji bolečin, ki so jih prestali, predvsem pa za dve nepravičnosti: dejstva, da je policija priredila dokaze in se je na ta način izognila odgovornosti, ter dejstva, da so mediji za tragedijo brez kakršnih koli dokazov obtožili Liverpoolove navijače. Družine so imele ves čas prav! 164 izjav policistov, ki so bili tisti usodni dan na stadionu Hillsborough, so nadrejeni popravili in priredili zato, da bi zatajili resnico."

Navijači niso bili vinjeni in brez vstopnic
"Policija je v sodelovanju z novičarskimi agencijami v obtok spravila izmišljeno zgodbo, da so za tragedijo krivi Liverpoolovi navijači, ki naj bi bili pod vplivom alkohola, na tekmo naj bi zamudili, za nameček pa naj bi še, potem ko naj ne bi imeli vstopnic, vdrli na stadion. To so vse neresnice, za katere se v imenu vlade in britanske policije opravičujem vsem prizadetim v tej tragediji," je še povedal Cameron.

Mislili so, da gre za obliko huliganstva
Navijači v prenatrpanih kletkah so izgubljali zavest, nekatere srečneže so drugi navijači dvignili na zgornje tribune, mnogo pa jih je visoko železno ograjo enostavno preplezalo in stopilo na zelenico. Policisti so, čeprav so navijači znotraj kletke obupano vpili, naj odprejo vrata, menili, da gre za obliko huliganstva, zato so dogajanje le nemo opazovali in bili pripravljeni na spopad. Čez čas je postalo jasno, da je nekaj hudo narobe, zato so se odločili odpreti železna vrata v osrednjih sektorjih, a žal prepozno. V vsej tej zmedi je na stadion prispelo le eno reševalno vozilo (?!), zaradi česar so navijači raztrgali oglasne table in ranjene navijače odnesli na prosto, kjer so jih oživljali.

Vabljeni k branju
Celotno poročilo neodvisne komisije v povezavi s tragedijo na stadionu Hillsborough (389 strani) lahko preberete na spletni strani uradnih listin vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske:


Mati ni smela poljubiti sina
Margaret Aspinall
je v tragediji izgubila 17-letnega sina. "Pred odhodom v Sheffield sem mu zapela verižico in mu dejala, da si jo bo moral v prihodnje zapenjati sam, ker mu ne bom vedno na voljo. To je stavek, ki me žre zadnjih 23 let! Ko sem prispela v Sheffield, nisem bila pripravljena na grozoto, ki se je odvila pred mojimi očmi. V telovadnici so ležala trupla navijačev, med katerimi sem prepoznala svojega sina. Zlomila sem se, hotela sem ga poljubiti, a so me policisti nasilno odstranili in mi dejali, da moj sin zdaj pripada mrliškemu ogledniku," je dejala in na vprašanje, ali verjame v objektivnost neodvisne komisije, odgovorila: "V komisijo verjamem, ne verjamem pa, da je vlada razkrila vse dokumente. Po 23 letih sprenevedanja in borbe z oblastjo sem že zdavnaj izgubila zaupanje v pravico in pravosodni sistem."

Ignoranca Angleške nogometne zveze
Komisija, ki je temeljito raziskala ozadje tragedije, je spoznala, da se je podoben scenarij zgodil že leta 1981, prav tako med polfinalnim obračunom FA-pokala. Takrat je k sreči prišlo le do lažjih poškodb, težave pa so imeli navijači na stadionu Hillsborough tudi na polfinalnem obračunu leta 1987. Dokumenti razkrivajo, da je bila stopnja tveganosti pred polfinalnim obračunom leta 1989 policiji in Angleški nogometni zvezi znana, a je ta vseeno vztrajala pri Hillsboroughu in tekme ni preselila na drugi, varnejši in do navijačev prijaznejši stadion.

Kako naprej?
Po javnem opravičilu vlade bodo svojci žrtev zdaj zahtevali polno odgovornost policije v grofiji South Yorkshire. Tisti, ki so bili najodgovornejši za tragedijo, mednje spada tudi zloglasni David Duckenfield, so se po nekaj mesecih upokojili in že več kot dve desetletji prejemajo najvišje mogoče pokojnine. Skupine Hillsborough Family Support Group, Hope for Hillsborough in Hillsborough Justice Campaign si zdaj prizadevajo, da bi odgovorne spravili pred sodnika, kjer bi jim sodili za smrtne primere iz malomarnosti. V sredo so Liverpoolovi navijači po 23 letih končno dosegli neke vrste pravico za svoje ljubljene, a boj še zdaleč ni končan.


V imenu vlade in celotne države bi se rad opravičil vsem družinam in sorodnikom umrlih v tej tragediji za več kot dve desetletji bolečin, ki so jih prestali, predvsem pa za dve nepravičnosti: dejstva, da je policija priredila dokaze in se je na ta način izognila odgovornosti, ter dejstva, da so mediji za tragedijo brez kakršnih koli dokazov obtožili Liverpoolove navijače.

David Cameron, predsednik britanske vlade

V telovadnici so ležala trupla navijačev, med katerimi sem prepoznala svojega sina. Zlomila sem se, hotela sem ga poljubiti, a so me policisti nasilno odstranili in mi dejali, da moj sin zdaj pripada mrliškemu ogledniku.

Margaret Aspinall, mama umrlega 17-letnega Jamesa

Zaradi tragedije na Hillsboroughu v najelitnejših angleških nogometnih ligah ne smejo igrati na stadionih, kjer so stojišča. Ta so na večini stadionov sredi 90. let podrli, namesto njih pa zgradili sedišča. To so bili nujno potrebni ukrepi, prek katerih želijo na Otoku podobne tragedije v prihodnje preprečiti.