Zlatko Dedič je dosegel prvi gol za slovensko reprezentanco in bil stalna nevarnost za poljska vrata. Foto: Reuters
Zlatko Dedič je dosegel prvi gol za slovensko reprezentanco in bil stalna nevarnost za poljska vrata. Foto: Reuters
Branko Ilič in Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič (v ozadju) se je v napadu odlično dopolnjeval z Zlatkom Dedičem. Foto: EPA
Bojan Jokič
Slovenija bo v sredo močnejša za Bojana Jokiča, še večja spodbuda pa bo poln Ljudski vrt. Foto: Reuters
Uspešen začetek kvalifikacij
Slovenci se iz Poljske vračajo s točko

Remi je povsem zaslužen in tako lahko govorimo o uspešnem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki.

Pozitivni občutki
Že med pripravami, ki jih je izbrana vrsta ta teden imela na Ptuju in v Kidričevem, je bilo čutiti neko novo pozitivno energijo. Pravzaprav ne znam napisati, kaj je bilo drugače v primerjavi s prejšnjimi reprezentančnimi akcijami. Morda so nogometaši starejši in izkušenejši, posledično pa samozavestnejši. Nogometaši in tudi vsi, ki smo spremljali priprave, smo bili nekako prepričani, da ni nujno, da bo Slovenija na Poljskem izgubila. A na koncu vsi ti občutki ne pomenijo nič. Treba je 90 minut garati na igrišču.

Visoka stopnja samozavesti
Slovenci so v Vroclav prispeli prepričani vase in o svojih sposobnostih. Selektor Kek je fantom ves čas ponavljal, da se ne smejo bati nasprotnika: "Zdrava mera spoštovanja je seveda nujna, toda strahu ne sme biti. Sicer nimamo nobenih možnosti." Moštvo ga je poslušalo in mu verjelo. Ekipa je zdaj že nekaj časa skupaj. Gre za kolektiv, ki se dobro razume, nesoglasij ni. Povedano drugače, Keku je uspelo ustvariti dobro ozračje znotraj reprezentance, s tem pa je sčasoma prišla tudi potrebna samozavest.

Povrnjen ponos
Toda brez pozitivnega rezultata, vse kar je bilo zgoraj napisano, ne pomeni nič. Ti fantje so to točko potrebovali bolj kot kdaj koli. Preprosto zato, da tudi na semaforju vidijo, da so na pravi poti. Zdaj bo vse lažje. Tudi Slovenija se bo spet nogometno zbudila. V prenovljenem Ljudskem vrtu bo vsako reprezentanco čakal pekel. Pretirano bi bilo reči, da je Slovenija že sposobna uvrstitve na novo veliko tekmovanje, a nekaj je jasno. To moštvo se bo borilo in napredovalo iz tekme v tekmo. Točke se bodo seštevale na koncu. Ne glede na njihovo vsoto, pa mislim, da bomo na reprezentanco po dolgem času spet ponosni.

Nervozen začetek
Slovenci včerajšnjega dvoboja s Poljaki niso začeli dobro. V zraku se je dalo čutiti, kako velik je vložek. Obe moštvi sta kvalifikacije hoteli začeti uspešno. Poljaki so tovrstnih tekem igrali več kot naši fantje in to se je v prvih minutah zalo poznalo. Slovencem se je žoga odbijala od nog, Orli pa so začeli prebijati slovensko obrambo predvsem po njeni levi strani. Mišo Brečko, ki v reprezentanci običajno igra na desnem boku, je imel ogromno težav. Poljaki so pritiskali in prišli do enajstmetrovke.

Velika sodniška napaka
Boštjan Cesar je poskušal blokirati strel Jaceka Krzynoweka. Vrgel se je na žogo in se tako rekoč usedel nanjo. Izkušeni Poljak je padel prek slovenskega branilca in islandski sodnik Jakobsson je dosodil najstrožjo kazen. Slovenci so protestirali, a dobili le rumeni karton za kapetana Roberta Korena. Enajstmetrovko je izvedel Michal Zewlakow in v 17. minuti povedel Poljsko v vodstvo z 1:0. Analiza je potrdila, da prekrška za enajstmetrovko ni bilo.

Slovenija pokazala karakter
Izkazalo se je, da je bil to ključni trenutek na tekmi. Morda se je kdo ustrašil in pomislil, da je bilo spet vse zaman - da se bo zdaj slovenska ekipa spet razsula in da bo šlo preteklo delo v nič. A tokrat se to ni zgodilo in tudi to govori o dozorevanju tega moštva. Fantje so se prebudili, kot da jih je vse skupaj razjezilo. Stopili so skupaj in se do konca srečanja borili kot levi.

Akcija za učbenike
Slovenski napadi so se začeli vrstiti. Novakovič in Dedič sta odlično kombinirala, čeprav sta doslej le na enem treningu igrala skupaj. V 35. minuti je sledila izjemna akcija, v kateri je po odlični podaji Novakoviča Slovenijo v igro vrnil Dedič. Selektorju Keku se je tako obrestovalo tveganje. Srečanje je, v nasprotju z običajem, začel z dvema napadalcema. Delovala sta enkratno, pa še nasprotnik je bil presenečen.

Realen remi
Do zadnjega sodnikovega žvižga smo nato spremljali boj na vse ali nič. Priložnosti so imeli in eni in drugi, tako da bi Slovenija tekmo lahko dobila in tudi izgubila. Prav zato so si bili po koncu vsi enotni, da je delitev točk najbolj pravična. Dodatno samozavest pa vliva dejstvo, da je bila Slovenija blizu senzacionalnega uspeha. Vse skupaj je odlična napoved za obračun v sredo, ko v Ljudski vrt prihaja Slovaška.

Dodaten motiv, ne pritisk
Zdaj je glavnega pomena dobra regeneracija. Slovake, ki so doma z 2:1 premagali Severne Irce, je gledal Borut Jarc, ki bo naši ekipi prinesel vse sveže informacije. Vrnil se bo kaznovani Bojan Jokič, tako da bo Slovenija v polni postavi. Vzdušje je zdaj na vrhuncu. Nogometaši napovedujejo igro na zmago, saj sicer točka iz Vroclava ne bi imela pravega pomena. Poln Ljudski vrt pa ne pomeni dodatnega pritiska, temveč dodaten motiv, zatrjujejo vsi v en glas. Ali ni lepo, da lahko vsi skupaj spet sanjamo.

Urban Laurenčič

Uspešen začetek kvalifikacij
Slovenci se iz Poljske vračajo s točko