Slovenska nogometna reprezentanca resda ne bo igrala na EP-ju 2012, a si je pripravila dobro izhodišče za nov kvalifikacijski ciklus. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska nogometna reprezentanca resda ne bo igrala na EP-ju 2012, a si je pripravila dobro izhodišče za nov kvalifikacijski ciklus. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V drugem bobnu so Turčija, Bosna in Hercegovina, Estonija ter Črna gora. Žreb parov bo v Krakovu v četrtek ob 13.00. Prve tekme bodo na sporedu 11. in 12. novembra, povratne pa 15. novembra.

Udeležba skoraj polovična
Če v "slovenski" skupini ne bi vseh presenetila Estonija, bi se lahko pripetilo, da bi bilo med osmimi reprezentancami kar polovica z območja nekdanje Jugoslavije, saj sta bila v boju za drugo mesto dolgo Slovenija in Srbija. Zadnja si je možnost zapravila v torek, ko je v Ljudskem vrtu izgubila proti izbrancem Matjaža Keka z 1:0.

Stanković se bo po rekordu upokojil
Kapetan srbske izbrane vrste Dejan Stanković je že napovedal reprezentančno upokojitev. V Mariboru je že 102. branil barve svoje države, s čimer je izenačil rekord Sava Miloševića. Nogometaš Interja je napovedal: "To je bila moja zadnja kvalifikacijska tekma za reprezentanco. V dresu Srbije bom igral še na eni prijateljski tekmi, nato se bom dokončno poslovil."

"Izgubili veliko nepotrebnih točk"
"Slovenija je igrala le za čast, a je prikazala neverjetno igro. A za vse smo si krivi sami, saj smo v celotnem ciklusu zapravili veliko nepotrebnih točk. Vedeli smo, da bo v Mariboru težko. Boleče je, ko ostaneš brez velikega tekmovanja, a to je naša realnost," je še povedal 33-letnik.

Vidić ni ukanil Handanovića
Nekoliko presenetljivo je nekaj podobnega napovedal tudi tri leta mlajši Nemanja Vidić: "Čas je za zamenjavo generacij." Branilec Manchester Uniteda je v drugem polčasu zapravil strel z bele točke. Slovenski čuvaj mreže Samir Handanović je njegov medli strel odločno ustavil.

Huntelaar zabil ducat golov
V kvalifikacijah se je strelsko najbolj izkazal Nizozemec Klaas Jan Huntelaar, ki je zabil kar 12 zadetkov. Tri manj je dosegel Nemec Miroslav Klose, tretje mesto pa si s sedmimi goli delita Finec Mikael Forssell in Španec David Villa. Med slovenskimi napadalci se je najbolj izkazal Tim Matavž, ki je petkrat zatresel nasprotno mrežo (štirikrat je zadel proti Ferskim otokom), dveh zadetkov se je veselil Milivoje Novaković, po enega pa Zlatko Dedić in Dare Vršič. Preostala dva "slovenska" zadetka pa sta bila dosežena s pomočjo avtogola.