Rodolfo Vanoli je bil navdušen nad vzdušjem v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Rodolfo Vanoli je bil navdušen nad vzdušjem v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek
Aberdeen je bil pretrd oreh za Rijeko in njenega trenerja, nekdanjega selektorja slovenske reprezentance Matjaža Keka. Foto: EPA
Diego Poyet
West Ham United si je šele po izvajanju 11-metrovk proti Birkirkari zagotovil napredovanje v 3. predkrog Evropske lige. Takole je zmagoviti strel z bele točke izvedel Diego Poyet. Foto: Reuters

Koprčani so si pred gostovanjem na vročem Poljudu pripravili dobro popotnico, prvo tekmo so dobili s 3:2, na povratni pa so jim vsi načrti padli v vodo že v 2. minuti, ko je bil ob pravem času na pravem mestu Tomislav Kiš, ki je gostitelje povedel v vodstvo.

Do konca polčasa sta padla še dva zadetka, za evrogol je poskrbel Jefferson, zaostanek je tik pred odmorom z glavo prepolovil Matej Palčič. Na 3:1 je povišal Mijo Caktaš, zadnji žebelj v krsto zadnjega slovenskega predstavnika v evropskih tekmovanjih pa je s prvim dotikom žoge v 69. minuti zabil Anton Maglica.

Vanoli: Vsako leto napredujemo
"Čeprav smo izgubili, sem ponosen, da treniram svoje varovance. Moram biti iskren in odkrito priznati, da nam je prvi gol spodrezal krila. Vseeno smo se hitro pobrali in bili v igri vse do rezultata 3:1," je po tekmi priznal koprski trener Rodolfo Vanoli, ki se bo zdaj lahko osredotočil na domače prvenstvo, kjer ga v nedeljo popoldne čaka gostovanje v Krškem. "Zavedali smo se, da tekme v Splitu ob takšnem vzdušju vsekakor ne bo lahko odigrati. Navijači so bili izvrstni, vse skupaj me je spomnilo na čas, ko sem igral v Italiji. Vzdušje je bilo kot v Neaplju ali Rimu," je dodal.

Sklenil je: "Čestitke vsem Splitčanom. Dali smo vse od sebe. V Kopru sem štiri sezone in vsako leto napredujemo. Verjamem, da se bo to nadaljevalo."

Burić: Hajduk izkoristil priložnosti
Precej boljše volje je bil - razumljivo - trener Hajduka Damir Burić. "Prvi gol je odprl tekmo, saj so morali Koprčani zaigrati bolj napadalno. Odprl se nam je prostor, ki smo ga izkoristili. Svojim fantom bi rad čestital, saj igrajo izjemno dobro, ko se jim odpre nekaj več prostora," je nekdanji nogometaš, ki je večji del kariere igral v Nemčiji. 51-letnik je bil sicer navdušen nad vzdušjem, a je priznal, da je bil nekajkrat zaradi tega tudi jezen. "Jasno je bilo, da je izjemno vzdušje vplivalo tudi na igro mojih varovancev - nekajkrat so zaradi tega brezglavo krenili v napad," je poudaril.

Kekovo Rijeko izločil Aberdeen
Brez evropskih nastopov so ostali tudi nogometaši Rijeke. Ekipi Matjaža Keka ni uspelo izničiti visoke prednosti Aberdeena s prve tekme (0:3), čeprav ji je nekaj časa kazalo zelo dobro. Aktualni hrvaški podprvaki so po golih Marina Tomasova in Zorana Kvržića v 63. minuti povedli z 2:0, a je že naslednji hip njihove upe pokopal Niall McGinn. Dokončno je Hrvate 'pokopal' Jonathan Hayes, ki je postavil končnih 2:2.

Plut zadel z bele točke, vseeno izpadel
Zelo vroče je bilo sicer tudi na Malti, kjer se je West Ham United proti Birkirkari izvlekel šele po 11-metrovkah in se uvrstil v 3. predkrog. Edini zadetek v rednem delu srečanja je dosegel Fabrizio Miccoli, Angleži so nato zadeli vseh pet strelov z bele točke, Maltežani le tri. Med tistimi, ki jim je uspelo premagati vratarja Adriana, je bil tudi Vito Plut, ki je v 77. minuti zamenjal Miccolija.

Odmevi po slovesu Luke Kopra od Evrope
Odmevi po slovesu Luke Kopra od Evrope