Veličasten pogled na stadion Stožice, s katerim je Ljubljana postala ena zadnjih evropskih prestolnic z modernim nogometnim stadionom. Foto: MMC RTV SLO
Veličasten pogled na stadion Stožice, s katerim je Ljubljana postala ena zadnjih evropskih prestolnic z modernim nogometnim stadionom. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Slovenije
"Od zmage do zmage" bi lahko bilo geslo torkovega in sredinega večera v Stožicah. Zdaj je nujna temeljita prenova in nadgradnja tako košarkarske kot nogometne Olimpije. Foto: Sandi Fišer
Združeni navijači v Stožicah
Tri osnovna varnostna vprašanja: Ali je angleški sistem primeren za slovenske navijače? Kaj bo na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom 29. septembra? Ali je ograja edina možna rešitev? Foto: Reuters
Bergantov komentar: Stožice prestale krst
Navijači v Stožicah po tekmi vdrli na igrišče

"Ko grem na košarko, sem gospod, ki ga varnostnik lepo pozdravi, mu odtrga karto in ga lepo ter predvsem hitro spusti v dvorano. Zdaj, ko sem bil pa z isto družbo na nogometu, sem pa kar naenkrat postal sumljiv osebek, ki skuša noter pritihotapiti vraga in pol. Za noter sem čakal pol ure, pretipali so me povsod, pa še vodo so mi vzeli," so besede Dolenjca, ki ne more verjeti, da je prijateljska nogometna tekma z Avstralijo predstavlja toliko večje varnostno tveganje kot prav tako prijateljsko košarkarsko srečanje s Španijo.

"Nas 'šlatajo', njih pa pustijo na igrišče"
"Saj ne rečem, varnost je varnost, ampak ko bi bil vsaj "pir" notri, bi vse to še imelo en smisel. No, potem pa vidiš, da pri vseh teh "jopičih" še treh "dragonsov" ne znajo ustaviti, da ne bi po koncu letali po igrišču," je ogorčeno izpostavil neljubi dogodek ob koncu tekme, ko je skupinica navijačev, ki je sicer dobro vodila navijanje, preskočila ograjo, nato pa se ob pozdravih pomešala med reprezentante.

Krivec - varnostniki ali navijači?
Vzrokov za poostreno varnost ob odprtju stadiona Stožice je več. Obiskovalcev je bilo za tretjino več kot v dvorani, objekt je po obsegu veliko večji kot dvorana, prisotne so bile organizirane navijaške skupine, ki so že po naravi priročen vzrok za dodatne varnostne sile. Odločilno pa je predvsem to, da ima naveza NZS/Fifa veliko ostrejša in natančnejša varnostna pravila kot KZS/Fiba. Vseeno pa pretirana varnostna vnema zbledi ob neuspelem poskusu zaustavitve vdora navijačev, ki je bil daleč od kakšne množičnosti in tudi kakšne zlonamernosti.

"Ajde, med rajo"
Povsod drugod je bila varnost stroga in neizprosna. "Ni prehoda, ker nimaš kaj delati tukaj. Tukaj je za VIP, drugi okoli," je bil kratek in oster varnostnik ob garažnem vhodu s Titove, ki ga je novinarska izkaznica naravnost "navdušila". "Kaj jaz vem, kdo si? Ajde, med rajo," se je končal katastrofalen poskus, da bi si skozi podzemne garaže skrajšal pot do novinarskega središča. Pozneje se je izkazalo, da ob neizprosnih varnostnikih tudi ne bo nič s sprehajanjem in raziskovanjem po stadionu, s tem pa je v vodo padla tudi pestrejša in zabavnejša reportaža.

Trobila posameznikov proti petju množice
Za nameček je drugače izvrstno vzdušje malce pokvarilo tudi NZS-jevo nenavodilo. Vnos pijače je bil prepovedan, medtem ko so bile vuvuzele in "planiške" hupe, ki so se vneto prodajale pred stadionom, očitno dobrodošle oz. tolerirane. Pred odgovornimi je odločitev, ali si želijo južnoafriške kulise ali si želijo navijanja celotnega stadiona? "Smrt vuvuzelam, svoboda glasilkam," je bil pozdrav znanca iz prekratkega izleta v Južno Afriko, ki pa je hitro dodal: "Vuvuzele so nemogoče, a hupe so pa naravnost grozne."

Ste bili na tekmi? Kakšen vtis sta na Vas pustila stadion in tekma? Svoje misli zapišite v komentarjih uporabnikov.

Pet velikih plusov
Pa prestopimo od redkih minusov h glavnim plusom sredinega večera:
1. Padel je rekord obiskanosti nogometne tekme v samostojni državi Sloveniji. 16.155 ljudi se je zbralo na obračunu Slovenije z Avstralijo!
2. Prva gola na novem objektu sta zabila igralca z zlatima imenoma: Zlatko in Zlatan.
3. Navijanje v "krožniku" je bilo za prijateljsko tekmo navdušejoče. Veliko k temu prispeva dobra akustika stadiona, ki je dosežena z monumentalno streho.
4. Lep simpatičen objekt, pravi butični stadion, ki hitro prepriča tudi poklicnega skeptika.
5. Glavno mesto Slovenije ima končno moderen nogometni stadion in to je bistvo!

Olimpijin krst sledi naslednjo soboto
Zdaj sledi Olimpijina premiera v novem domovanju - obračun s Koprom v soboto, 21. avgusta, ob 20.15 - nogometna reprezentanca pa se bo v "zmajevo gnezdo" vrnila 8. oktobra, ko bo gostovala simpatična reprezentanca "električarjev in ribičev" s Ferskih otokov.

V priloženi videonovici si oglejte komentar Igorja E. Berganta po prestanem krstu dvorane in stadiona v Stožicah.

Za končni vtis otvoritvenih večerov v Stožicah si sposodimo komentar Igorja E. Berganta v ponedeljkovem TV Športu: "Embalaža zdaj je, zdaj gre za vsebino."







Bergantov komentar: Stožice prestale krst
Navijači v Stožicah po tekmi vdrli na igrišče