Marouane Fellaini je v eni od akcij takole napravil prekršek nad Boštjanom Cesarjem. Foto: Reuters
Marouane Fellaini je v eni od akcij takole napravil prekršek nad Boštjanom Cesarjem. Foto: Reuters
Samir Handanovič
Samir Handanović je bil igralec tekme v slovenski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andraž Kirm
Andraž Kirm v boju s Tobyjem Alderweireldom. Foto: Reuters
Aleksander Radosavljević
Najnovejša okrepitev Chelseaja, 18-letni Romelu Lukaku, in Aleksander Radosavljević. Foto: Reuters
Dries Maertens
Spretni Dries Maertens je slovenski obrambi povzročal kar nekaj težav. Foto: Reuters
Robert Koren in Valter Birsa
Tako Robert Koren kot tudi Valter Birsa še nista v vrhunski formi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Očitno je, da večina slovenskih reprezentantov na začetku sezone - na začetku dopustniškega avgusta - še ni v pravi formi. Nekateri, denimo Valter Birsa, prvenstva niso še niti začeli. Belgija je varovance Matjaža Keka zasenčila predvsem v 2. polčasu. Björn Vleminckx in Igor De Camargo sta imela "smrtni" priložnosti, ki pa ju je izničil sijajni Handanović.

Slovenija je imela sicer rahlo terensko premoč (posest žoge - 56:44), a so bili nasprotniki precej nevarnejši, saj so v okvir vrat sprožili šest strelov, medtem ko Slovenci le enega. In to v 87. minuti, ko je rezervist Dare Vršič, ki odlično formo kaže v Olimpiji, silovito streljal pod prečko, vendar mu je veselje preprečil Simon Mignolet. Kek je v prvi izjavi po tekmi za TV Slovenijo obljubil, da bo Slovenija septembra, ko bo šlo proti Estoniji in Srbiji "zares" oziroma za točke, precej boljša. Slovencem v tolažbo: tako Estonci kot Srbi so izgubili. Prvi s Turki (3:0), drugi z Rusi (1:0).

Strahonja upravičeno razveljavil gol Lukakuja
Po začetnem otipavanju so prvi zapretili Slovenci. V 8. minuti je Branko Ilić z dolgo podajo v kazenskem prostoru našel Milivoja Novakovića, ki je nato z glavo streljal kakšen meter mimo leve vratnice Simona Mignoleta. Sledile so dinamične minute in obetavne akcije na obeh straneh. V 15. minuti so se Belgijci že veselili zadetka, a je bila pred odločilno podajo Marouana Fellainija žoga že zunaj igrišča, tako da je hrvaški sodnik Mario Strahonja zadetek Lukakuja upravičeno razveljavil.

Prvi polčas minil brez strela v okvir vrat
V 27. minuti je Josip Iličić z levico sprožil z okoli 20 metrov, a bil za kakšen meter nenatančen. Na drugi strani je 10 minut pozneje najnižji mož na igrišču, 169 centimetrov visoki Dries Maertens, po podaji Nicolasa Lombaertsa z glavo streljal čez prečko. Statistika prvega polčasa je govorila o rahli terenski premoči Slovencev (posest žoge - 56:44), čeprav nobena od ekip ni ustrelila v okvir vrat. Obe sta po štirikrat sprožili mimo vrat.

Handanović popravil napako Ilića
V 50. minuti je Iličić po predložku Kirma zgrešil okvir vrat, malo pozneje pa so Belgijci v eni akciji sprožili tri strele proti Samirju Handanoviću, vendar "Sarma" ni imel težav. V 60. minuti pa najlepša priložnost na tekmi. Rezervist Björn Vleminckx je po podaji z leve strani neoviran streljal z 10 metrov, a je Handanović z izjemnim refleksom preprečil vodstvo. "Sarma" se je izkazal tudi malo pozneje, ko je ustavil strel Maertensa z leve strani. Belgijci so bili v teh trenutkih precej nevarnejši od Slovencev, ki niso imeli ideje, kako resneje ogroziti Mignoleta. V 70. minuti je Ilić kot zadnji mož obrambe preigraval (!) in poceni izgubil žogo, tako da je Igor De Camargo sam stekel proti Handanoviću, ki pa se je še enkrat izkazal.

Vršičev strel ustavil Mignolet
Ob očitni nemoči zvezne vrste in posledično napada je selektor Matjaž Kek v 77. minuti napravil dvojno menjavo, po kateri sta namesto nerazpoloženih Andraža Kirma in kapetana Roberta Korena v igro prišla Dare Vršič in Nejc Pečnik. Novinca sta poživila slovensko igro. V 84. minuti je z okoli 25 metrov najprej dobro streljal Radosavljević , a meril premalo natančno. Malo pozneje je po najlepši slovenski akciji na tekmi Vršič - z leve strani mu je podal Jokić - z roba kazenskega prostora silovito "iz prve" sprožil pod prečko, vendar se je Mignolet izkazal, tako da je do konca ostalo pri 0:0.

SLOVENIJA - BELGIJA 0:0
12.230 gledalcev

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilič, Jokić; Iličić (57. Ljubijankić), Radosavljević, Koren (77. Pečnik), Kirm (77. Vršič), Birsa (64. Bačinović ); Novaković (84. Dedić).

Belgija: Mignolet; Alderweireld, Van Buyten, Kompany , Lombaerts (75. Pocognoli); Simons, Fellaini (46. De Camargo), Witsel (59. Hubert); Mertens, El Ghanassy (86. Tshimanga), Lukaku (58. Vleminckx).

Sodnik: Mario STRAHONJA (Hrvaška)

Severna Irska gladko opravila s Ferci
Medtem ko so Slovenci igrali prijateljsko srečanje, je v "slovenski" kvalifikacijski skupini C Severna Irska s 4:0 premagala Ferske otoke in se zavihtela na 3. mesto.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012
SKUPINA C

SEVERNA IRSKA - FERSKI OTOKI 4:0 (1:0)
Hughes 5., Davis 66., McCourt 71., 88.

Lestvica:                          
ITALIJA            6  5 1 0 14:1 16
SLOVENIJA          7  3 2 2  9:4 11
SEVERNA IRSKA      6  2 3 1  7:3  9
SRBIJA             6  2 2 2  8:9  8
ESTONIJA           7  2 1 4  7:11 7
FERSKI OTOKI       8  1 1 6  5:22 4