Navdihnjena sobotna predstava proti Romi, ki se bori za Ligo prvakov, je okrepila tudi prestopne govorice: zdaj si Josipa Iličića silno želi Sampdoria. Foto: EPA
Navdihnjena sobotna predstava proti Romi, ki se bori za Ligo prvakov, je okrepila tudi prestopne govorice: zdaj si Josipa Iličića silno želi Sampdoria. Foto: EPA
Josip Iličić
Palermo je na zmago čakal kar dobre štiri mesece, ko je Iličić na sicilijanskem derbiju s Catanio zadel dvakrat za zmago s 3:1. Foto: EPA

Slišala sva se in dejal sem mu, da bi ga v tem trenutku potrebovali, da mi starejši mlajše nogometaše pripeljemo na pravo pot. Žal mi je, da ga ni, ampak to je njegova odločitev.

Novaković o prepričevanju Korena, naj se še on vrne v reprezentanco.
Jan Oblak (Rio Ave) na tekmi proti matičnem klubu Benfici
Jan Oblak ima na mizi novo izboljšano pogodbo, po kateri bi sodelovanje z Benfico podaljšal do poletja 2016. Foto: Reuters

Najboljše volje po novem slovenskem porazu v Stožicah je bil povratnik Milivoje Novaković, ki si je v daljšem druženju z novinarji vzel tudi čas za razpredanje o bolj vedrih stvareh, kot je reprezentanca - torej o igranju na Japonskem, kjer gre Omiji Ardidži odlično. Optimizem "Nove" se je izkazal za upravičenega, saj so "veverice" v 4. krogu lige J1 premagale Kašimo s 3:1, pri čemer je slovenski napadalec s prvim golom v sezoni dosegel zmagoviti zadetek.

"Odkar sem prišel na Japonsko, še nismo izgubili. Imamo dobro ekipo. Upam, da se ne bomo borili za obstanek. Na Japonskem sem pod manjšim pritiskom in pri mojih letih je to najbrž dobro. Je pač daleč, ampak to je življenje. V tem trenutku sem vesel,"
nam je po tekmi proti Islandiji o japonskih izkušnjah povedal Novaković. Japonščine še ne obvlada, se jo pa počasi uči, čeprav se zaveda, da bo težko, ker je zelo zahtevna.

"Jet-lag"? Vse je v glavi.
33-letni Ljubljančan bo v Omiji Ardidži kot posojeni nogometaš Kölna ostal do konca letošnjega leta, kot kaže, pa se v nemški klub, kjer je preživel najboljša leta, ne bo vrnil. "Svojo srečo sem našel na Japonskem. To sta neki nov izziv in doživetje v življenju. Takšna je usoda," je dejal. Zanimivo je, da je ob polčasu tekme v Stožicah zamenjal nogometne čevlje. Kot je pojasnil, je imel nekaj težav, ker so na Japonskem malo trša igrišča.

"Če pristaneš, je dobro," se je pošalil, ko smo ga povprašali, kako obremenjujoča je zanj pot iz Saitame in nazaj. "Zame je to določena sprememba, ampak se ne obremenjujem s tem. Ni tako moteče, mogoče se malo pozna utrujenost, a vajeni smo vsega. Vse je odvisno, kako se pripraviš v glavi," je še dodal.

Če bo vpoklican, bo gotovo še prišel
Kako njegove in selitve Zlatana Ljubijankića v domovino sprejema trener Zdenko Verdenik? "Ravno lepo ne gleda, ampak to je šport. Tako sem se odločil in spoštuje mojo odločitev. Oba sva profesionalca," pravi Novaković in zatrjuje, da tudi v prihodnje njegova pripadnost izbrani vrsti ni vprašljiva: "V čast mi je igrati za reprezentanco. Zanjo bom vedno dal maksimum. Če bom vpoklican, bom gotovo prišel."

O vrnitvi v reprezentanco, ki jo je podrobno spremljal tudi v času "upokojitve", je želel prepričati tudi Roberta Korena: "Slišala sva se in dejal sem mu, da bi ga v tem trenutku potrebovali, da mi starejši mlajše nogometaše pripeljemo na pravo pot. Žal mi je, da ga ni, ampak to je njegova odločitev."

Zadela kaznovani in poškodovani
Ob strelcu edinega gola proti Islandcem sta za veliko noč zablestela dva igralca, ki zaradi kartonov in poškodbe sicer nista bila na voljo selektorju Srečku Katancu - Josip Iličić in Kevin Kampl. Na Siciliji, kjer so se številni navijači že napol sprijaznili z izpadom v 2. ligo, so dočakali prebujenega Josipa Iličića, ki je v navezi s kapetanom Fabriziom Miccolijem pokopal Tottijevo Romo.

"Jojo" je pokazal najboljšo predstavo sezone ter s 6. golom in šele 2. podajo zrežiral oba gola Palerma, ki zdaj znova verjame v obstanek v Serii A. Ob obeh strelcih in podajalcih je bil najvidnejši igralec "rosanerov" Jasmin Kurtić, ki je med drugim zadel tudi vratnico.

Tretji gol reprezentantov je bil delo Kevina Kampla, ki je na derbiju avstrijskega prvenstva na Dunaju zadel iz mrtvega kota in svojemu Salzburgu prinesel remi z vodilno Austrio (1:1).

Boleča poraza za vratarja
Najzahtevnejši tekmi sta sicer odigrala vratarja: Samir Handanović je brez svoje krivde z Interjem izgubil "Derby d'Italia" proti novemu prvaku Juventusu (1:2), medtem ko je Jan Oblak ob soočenju s svojim matičnim klubom Benfico doživel hudo lekcijo. Nedisciplinirani Rio Ave je izgubil kar s 6:1, pri čemer je Oblak preprečil še višji poraz.

Ali je velika noč napovedala prebujenje slovenskih nogometnih reprezentantov? Pomlad prinaša še veliko nogometa in morebiti bomo do junija le dočakali konkurenčnejšo izbrano vrsto, ki jo za slovo od neposrečene sezone 2012/13 čaka še "povratna tekma" na Islandiji.

Novakovićev prvenec v sezoni 2013 (od 1:35)


Iličićev gol in podaja ter vratnica Kurtića


Kamplov gol iz mrtvega kota (od 1:44)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Rudar 3:1
vso tekmo
/
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Juventus 1:2vso tekmo/
Jan OblakRio Ave (POR)Benfica - Rio Ave 6:1
vso tekmo/
BRANILCI (8)
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Köln - Regensburg 2:1
vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Milan 0:1

vso tekmo

/
Branko IlićAnorthosis (CIP)Anorthosis - APOEL 0:2
vso tekmo/
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Milan 0:1/

na klopi

Dominic MarohKöln (NEM II)Köln - Regensburg 2:1
vso tekmo/
Aleksander RajčevićMariborMaribor - Rudar 3:133' (1:0) poškodba kolena
Andraž StrunaCracovia (POL II)Stomil Olsztyn - Cracovia 3:0
vso tekmo/
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Polonia - Legia 1:2

/

izven postave
VEZISTI (7+2)
Armin BačinovićHellas Verona (ITA II)Sassuolo - Verona 1:1/izven postave

Goran Cvijanović

MariborMaribor - Rudar 3:1vso tekmo
podal za 3:0 - 8. podaja
* Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Roma 2:0
vso tekmo v 21' 1:0 - 6. gol, podaja za 2:0 - 2. podaja
Kevin Kampl *Salzburg (AVT)

Austria Dunaj - Salzburg 1:1

vso tekmo
v 61' za 1:1 - 2. gol sezone
* Andraž KirmGroningen (NIZ)Willeim II - Groningen 1:2
vso tekmo/
Rene KrhinBologna (ITA)Udinese - Bologna 0:0
55' (0:0)/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Roma 2:0vso tekmozadel prečko
Aleš MerteljMariborMaribor - Rudar 3:1vso tekmo/
Aleksandar RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)Utrecht - VVV 2:1
vso tekmo v 51' - 4. karton
NAPADALCI (6)
Valter BirsaTorino (ITA)Torino - Napoli 3:5
/

poškodovan

Zlatko DedićBochum (NEM II)Ingolstadt - Bochum 2:0vso tekmo/
Dejan LazarevićModena (ITA II)Juve Stabia - Modena 1:070' (1:0) /
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Omija - Kašima Antlers 3:1/izven postave
Tim MatavžPSV (NIZ)Roda Kerkrade - PSV 2:2
75' (1:2)/
Milivoje NovakovićOmija Ardidža (JAP)Omija - Kašima Antlers 3:189' (3:1) v 53' za 2:1 - 1. gol; v 53' - 1. karton

* - Iličić in Kirm nista bila vpoklicana zaradi kartonov, Kampl se je poškodoval pred zborom

Slišala sva se in dejal sem mu, da bi ga v tem trenutku potrebovali, da mi starejši mlajše nogometaše pripeljemo na pravo pot. Žal mi je, da ga ni, ampak to je njegova odločitev.

Novaković o prepričevanju Korena, naj se še on vrne v reprezentanco.