Samirja Handanoviča v četrtek čaka najpomembnejša tekma sezone - Udinese bo na svojem Friuliju na povratni tekmi četrtfinala pokala Uefe lovil zaostanek iz Bremna z 1:3. Foto: EPA
Samirja Handanoviča v četrtek čaka najpomembnejša tekma sezone - Udinese bo na svojem Friuliju na povratni tekmi četrtfinala pokala Uefe lovil zaostanek iz Bremna z 1:3. Foto: EPA
Andrej Komac
Andrej Komac bo jeseni lahko zapustil Djurgarden kot prosti igralec, kar pa ni všeč vodstvu kluba. 29-letni Šempetrčan je v treh letih za Drjugarden zbral 77 nastopov in 5 golov. Foto: MMC RTV SLO

Vrhunec slovenskih podvigov na tujem tako upravičeno pripada vratarju Udineseja, ki se je po operaciji kolena ekspresno vrnil na nogometne zelenice. Da je njegova vrnitev mogoče celo prezgodnja, je v četrtek na prvi tekmi četrtfinala Pokala Uefe nakazal Werderjev zvezdnik Diego, ki je dvakrat lepo ukanil slovenskega vratarja, a je slednji z nedeljsko predstavo v Reggini to ovrgel. 24-letni Ljubljančan je bil v Kalabriji na težkih preizkušnjah, saj je zadnja Reggina ravno proti močno spremenjeni postavi Videmčanov lovila prepotrebne točke v boju za obstanek.

Ubranil izid 0:0
V 22. minuti je Samir mojstrsko reagiral ob strelu Ceravola iz bližine, nakar je zbral še nekaj dobrih posredovanj. V zadnjih 20 minutah je sledil obračun Brienza - Handanovič: po neposrečem izletu iz gola, je domači napadalec streljal na prazna vrata, a je žogo na golovi črti izbil Domizzi. Pet minut kasneje je branilec gostov izpadel iz igre, Brienza pa je sprožil topovski udarec, a tokrat je zablestela Udinesejeva št. 22. V 81. minuti je Reggina prišla do sumljivo dosojene 11-m, žogo je na belo točko postavil Franco Brienza, a je Handanovič njegov strel v desno "prebral" in zanesljivo odbil. V zaključnih minutah so Furlani, ki so imeli kar dva igralca več, prišli do desete prvenstvene zmage (2:0).

"Novagol" opozarja na kakovost moštva
Zadnji "slovenski" gol na tujem zdaj sega še v čas pred reprezentančnim odmorom. Najboljši strelec Milivoje Novakovič je v Dortmundu hitro zapravil priložnost za svoj 15. zadetek, nato pa skupaj z Mišom Brečkom doživel boleč poraz z Borussio (1:3). "Obstanka si še nismo zagotovili. Sedaj je na vrsti odločilna serija tekem, ko se bomo borili za obstanek. Pričakoval sem, da nam ne bo potrebno trepetati do konca, a sedaj smo v položaju, ko moramo misliti na to. Glede na naš igralski kader, bo boj za obstanek težak. Število točk, ki smo jih doslej osvojili, ni sorazmerno s kakovostjo ekipe, zato sem presenečen, da smo bili tako uspešni," pred zadnjimi sedmimi tekmami v Bundesligi opozarja kapetan Kölna.

Upor zaključil s podajo s peto
Za Mirnesom Šišičem je buren teden, najprej je s Crveno zvezdo v sredo izgubil večni derbi proti Partizanu (0:2), nakar je izbruhnil upor "zvezdašev", ki ga je v medijih predstavil ravno slovenski reprezentant. "To sploh ni več klub. Morda se bo komu zdelo smešno, toda nekaj nas, ki smo igrali v tujini, z denarjem zalaga mlajše igralce, da gredo lahko na kavo oziroma na kosilo," je globoki propad evropskega prvaka iz leta 1991 ponazoril 27-letni Velenjčan. Pogovor z vodstvom je očitno obrodil sadove, saj je Crvena zvezda v nedeljo s 3:0 odpravila Banat, Šišič pa je že dve minuti po vstopu v igro atraktivno s peto podal Koromanu za drugi gol na tekmi.

Komac ušel polomu
Če že ni učinkovitosti, izbranci Matjaža Keka vsaj igrajo. Tokrat sta brez igre ostala samo Branko Ilič (Betis) in Bojan Jokič (Sochaux), medtem ko Dalibor Stevanovič še ni okreval po poškodbi. Poseben primer je Andrej Komac, ki z Djurgardnom ne želi podaljšati pogodbe, zato je v nemilosti pri vodstvu kluba. A to mu je tokrat celo koristilo, saj ni sodeloval pri blamaži, ko je IFK Göteborg s kar 6:0 ponižal goste iz Stockholma. Najslabše se je velika noč končala za Mitja Möreca, ki si je na obračunu med njegovo Slavijo in Spartakom iz Varne do 65. minute prislužil rumena kartona. Branilec iz Apač je bil izključen le nekaj trenutkov potem, ko je Slavia znižala na 1:2, kar je bil na koncu tudi končni izid.

Ime Priimek Klub (država) Tekme Igralni èas Opombe
Vratarji:
Samir Handanovič Udinese (ITA) Werder - Udinese 3:1 (Uefa),
Reggina - Udinese 0:2
vso tekmo,
vso tekmo
/,
v 81' ubranil 11-m
Jasmin Handanovič Mantova (ITA) 21. 4.: Pisa - Mantova
Aleksander Šeliga Mik CM Celje Koper - Celje 3:2,
Rudar - Celje 0:1
vso tekmo,
vso tekmo
Branilci:
Mišo Brečko Köln (NEM) Borrusia (D) - Köln 3:1 vso tekmo

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA) Marseille - Grenoble 4:1 vso tekmo
Branko Ilič Betis (ŠPA) Racing Santander - Betis 2:3 na rezervni klopi
Dominic Maroh Nürnberg (NEM) Oberhausen - Nürnberg 0:3 vso tekmo

Matej Mavrič

Koblenz (NEM) Koblenz - München 1860 3:2 vso tekmo
Mitja Mörec Slavija Sofija (BOL) Slavija - Spartak Varna 1:2 do 65. minute v 25. minuti
v 65. minuti
Bojan Jokič Sochaux (FRA) Le Mans - Sochaux 2:0 izven kadra

Suad Filekovič

Maribor Interblock - Maribor 4:1,
Koper - Maribor 0:0
vso tekmo v 69. minuti;
počival zaradi kartonov

Marko Šuler

Gent (BEL) Gent - Westerlo 2:0 vso tekmo
Aleš Mejač Maribor Interblock - Maribor 4:1,
Koper - Maribor 0:0
vso tekmo,
vso tekmo
v 64. minuti,
/
Vezisti:

Andraž Kirm

Domžale Drava - Domžale 0:2,
Primorje - Domžale 0:0
vso tekmo,
vso tekmo
podal za 2. gol,
/

Robert Koren

West Bromwich (ANG) Portsmouth - WBA 2:2 vso tekmo

Mirnes Šišič

Crvena zvezda (SRB) Partizan - Crvena zvezda 2:0,
Crvena zvezda - Banat 3:0
od 59. minute,
od 46. minute
/,
podal za 2. gol

Anton Žlogar

Omonia (CIP) AEL Limassol - Omonia 2:3 vso tekmo

Valter Birsa

Auxerre (FRA) Auxerre - Bordeaux 0:2 vso tekmo
Andrej Komac Djurgarden (ŠVE) IFK Göteborg - Djurgarden 6:0 izven kadra
Dalibor Stevanovič Vitesse (NIZ) Groningen - Vitesse poškodovan
Dare Vršič Politehnica T. (ROM) Rapid - Politehnica 0:2,
Politehnica - Universitatea C. 1:0
od 84. minute,
od 83. minute
Aleksander Radosavljevič Tom Tomsk (RUS) Kuban - Tomsk 0:0 vso tekmo
Napadalci:
Milivoje Novakovič Köln (NEM) Borrusia (D) - Köln 3:1 vso tekmo
Zlatko Dedič Frosinone (ITA) 21. 4.: Frosinone - Modena
Zlatan Ljubijankič Gent (BEL) Gent - Westerlo vso tekmo
Nejc Pečnik Mik CM Celje Koper - Celje 3:2,
Rudar - Celje 0:1
vso tekmo,
vso tekmo
/,
v 45' in podal za gol
Nereprezentanti:
Milenko Ačimovič Austria D. (AVT) Ried - Austria D. 0:0 vso tekmo
Klemen Lavrič Omiya Ardija (JAP) Omiya A. - Gamba Osaka 3:2 na rezervni klopi
Jan Koprivec Udinese (ITA) Werder - Udinese 3:1 (Uefa),
Reggina - Udinese
izven kadra,
izven kadra

Toni Gruden