Maribor nadaljuje zbiranje slovenskih lovorik. Foto: Aleš Fevžer
Maribor nadaljuje zbiranje slovenskih lovorik. Foto: Aleš Fevžer
Ante Čačić, Andrej Razdrh
Ante Čačić je na klopi Maribora začel z osvojitvijo superpokala. Foto: Aleš Fevžer
Maribor osvojil prvo letošnjo lovoriko

Vijoličasti nadaljujejo zbiranje lovorik, ta je že 22. Lani so bili najboljši tako v pokalu kot tudi v državnem prvenstvu, prav tako pa so sezono začeli z zmago v superpokalu. Lani so v Ljudskem vrtu Olimpijo ugnali z 2:1. Novi trener Maribora Ante Čačić je tako uspešno debitiral na vijoličasti klopi. Državni prvaki so prikazali všečno igro, razigran je bil predvsem Agim Ibraimi, razpoloženi pa so bili tudi vsi trije strelci Marcos Tavares, Dejan Mezga in Goran Cvijanović.

Olimpija je sicer na trenutke bila nevarna, toda na sredini Ljubljančani niso bili kos Mariboru. Manjkala je zadnja podaja, tako da sta bila napadalca praktično "odrezana" od igre, kar nekaj napak pa si je privoščila obramba zmajev. Po treh velikih napakah so tako Mariborčani zatresli mrežo.

Tavares izkoristil natančno podajo Ibraimija
Po uvodni manjši pobudi Maribora je prva zapretila Olimpija. S približno 20 metrov je v sedmi minuti nevarno streljal Nik Omladič, Jasmin Handanović je strel ubranil, a imel pri tem kar nekaj težav. Približno 15 minut pozneje je bilo nevarno pred ljubljanskimi vrati. Poskusila sta dva nekdanja nogometaša Olimpije. Najprej je v gneči pred vrati streljal Željko Filipović, nato pa je z desne še z zvitim strelom mojstrsko zapretil Ibraimi, vendar je oba strela ubranil Elvis Džafić.

Tri minute pozneje so državni prvaki povedli. Po hitrem protinapadu je zadel Tavares. Z desne je v kazenski prostor po tleh podal Ibraimi, Cvijanović je bil prekratek, obramba zmajev pa je "pozabila" na kapetana vijoličastih, ki je pospravil žogo za hrbet Džafića. V 39. minuti je izenačenje preprečil Handanović. Novinec v zelenem dresu Davor Bagarić je z leve podal v kazenski prostor, z glavo je udaril Andraž Šporar. Žoga bi končala pod prečko, a se je z obrambo izkazal vratar vijoličastih.

Ibraimi lepo podal tudi za drugi gol
Tik pred iztekom prvega dela je Maribor povečal prednost. Ob izteku minute sodnikovega dodatka se je z novo lepo podajo izkazal Ibraimi, ki je žogo poslal v prostor. Nepozorna sta bila osrednja branilca Olimpije Aris Zarifović in Antonio Delamea, tako da se je Dejan Mezga sam znašel pred Džafićem, vezist Maribora pa je brez težav zadel, žoga se je od vratnice odbila v gol.
Razigrani Ibraimi je na začetku drugega dela z novo lepo podajo zaposlil Tavaresa, ki je stekel proti vratom, a je v zadnjem trenutku posredoval Delamea, zatem pa je nevarno streljal še Cvijanović, a je žoga zletela mimo vrat. Primorec v dresu Maribora je povišal na 3:0. To mu je uspelo v 63. minuti, ko je po podaji Tavaresa izkoristil novo veliko napako Olimpijine obrambe. Cvijanović je ostal sam na levi strani in brez težav pospravil žogo za Džafićev hrbet. Po tretjem golu Maribora je pričakovano nekoliko pritisnila Olimpija, toda vse strele je Handanović zaustavil brez težav, vijoličasti pa so tekmo mirno pripeljali do konca.
Izjavi po tekmi
Andrej Razdrh, trener Olimpije: "Čestitke Mariboru, zaslužil si je zmago. Enostavno smo v prvem polčasu naredili dve ključni, individualni napaki pri prevzemanju, po katerih smo dobili zadetka. V drugem polčasu je Maribor stopil na žogo, se v obrambi organizirano postavil, mi pa smo stali predaleč, naredili preveč taktičnih napak, tako da je absolutno zasluženo 3:0 za Maribor. Čim prej moramo pozabiti na to tekmo, prihaja prvenstvo, prihaja evropska tekma. Upam, da bomo uspešnejši v teh dveh tekmovanjih."

Ante Čačić, trener Maribora: "To je bila naša prva uradna tekma in prva trofeja. Čestitke mojim igralcem in tudi Darku Milaniču, ki je do nedavnega vodil to ekipo. Ta pokal je, upam, znak, da bomo sezono tudi končali uspešno. To srečanje je bilo v malce nepravem času, delali smo na polno in po vsem tem moram biti res zadovoljen. Nadzorovali smo tekmo od začetka do konca. Prepričan sem, da bomo v prihodnje izgledali še bolje. Danes je Maribor pokazal, da je še vedno avtoriteta v slovenskem nogometu."

Navijaški skupini Viole in Green Dragons sta že pred dnevi napovedali, da ju na Areni Petrol ne bo. Navijači Maribora menijo, da tekma ni smiselna, ker so vijoličasti drugič zapored osvojili tako prvenstvo kot pokal, Dragonsi pa očitajo Nogometni zvezi Slovenije mačehovski odnos do klubskega nogometa in prepogoste derbije, prav tako pa niso zadovoljni s povečano represijo nad navijači ter poročanjem medijev o navijačih in tekmah v slovenski ligi.

MARIBOR - OLIMPIJA 3:0 (2:0)
1.500; Tavares 25., Mezga 45., Cvijanović 63.

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević ( 82./Potokar), Arghus, Mejač, Filipović, Mertelj, Mezga, Cvijanović, Ibraimi ( 64./Bohar), Tavares ( 86./Fajić).

Olimpija: Džafić, Jović, Zarifović, Delamea, Bagarić, Ivelja ( 84./Bajrić), Zeba ( 58./Zorc), Trifković, Omladič, Đurković ( 76./Valenčič), Šporar.

Sodnik: Darko Čeferin (Kranj)


Maribor osvojil prvo letošnjo lovoriko