Prvič v zgodovini Serie A se je zgodilo, da je Slovenec premagal Slovenca - Iličić je ukanil Handanovića, kar je bil tudi edini gol na tekmi Palermo - Inter. Foto: EPA
Prvič v zgodovini Serie A se je zgodilo, da je Slovenec premagal Slovenca - Iličić je ukanil Handanovića, kar je bil tudi edini gol na tekmi Palermo - Inter. Foto: EPA
Amir Ružnić je za Mediagol.it zanikal, da bi govoril, da je Iličić blizu prestopa v Romo, kot so poročali nekateri italijanski portali.
Tim Matavž
Tim Matavž kljub dolgemu postu ostaja z naskokom najučinkovitejši slovenski reprezentant sezone - 22 Matavževim golom zdaj z 11 sledi Josip Iličić. Foto: EPA
Andraž Kirm
Andraž Kirm je po selitvi iz Poljske na Nizozemsko že takoj postal nosilec igre Groningena, a vseh pet podaj za gole je zbral šele v zadnjih treh krogih. Ob tem ima krilni vezist še en gol iz 21. kroga, ko je prav njegov zadetek odločil gostovanje pri AZ Alkmaarju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novaković
Novaković in Ljubijankić sta postala v slabem letu gonilna sila Omije Ardidže, ki senzacionalno zaseda vrh japonske lige, ob tem pa že 19 tekem v prvenstvu ni doživela poraza. Foto: Aleš Fevžer

"Jojo" je zadel na peti tekmi zapored, in to proti "Sarmi", tako kot si je želel, s čimer ostaja junak Zahodne Sicilije. Z edinim golom, že v 10. minuti, je Josip Iličić priigral Palermu novo veliko zmago in tri ključne točke v boju za obstanek v Serii A. Kranjčan je kljub trajajoči poškodbi trebušne prepone v dobri strelski formi in dosega gole v ključnih trenutkih - tokrat je kaznoval grobo napako obrambe Interja, pri čemer je ob strelu rojaka vkopano obstal Samir Handanović, ki je po komentarjih iz Palerma predvideval, da bo dosojena 11-m zaradi prekrška nad Miccolijem.

Bo "Jojo" pripravljen za gostovanje pri Juventusu?
Iličić, ki je dosegel rekordni deseti gol sezone, kar mu prej v članski konkurenci ni uspelo niti v času igranja v Sloveniji, tekme ni dokončal zaradi poškodbe: dodatno si je nategnil mišico, zaradi česar je vprašljivo, ali bodo "rosoneri" tvegali in ga poslali v ogenj tudi na nedeljskem gostovanju pri Juventusu, ki za novi naslov italijanskega prvaka potrebuje le še točko.

Kurtić srce sredine igrišča v Palermu
Hvalnic na račun Iličića v italijanskih medijih tudi tokrat ni manjkalo - enotna ocena je, da je v nogah Iličića prvoligaška usoda Palerma, ki je že prišel na prvo varno mesto Serie A. A ob izredno učinkoviti igri Iličića je bil novih pohval deležen tudi Jasmin Kurtić, ki ostaja stalnica Palermove vezne linije.

"Na to tekmo smo že pozabili in že razmišljamo o Juventusu, kjer se moramo boriti tako kot proti Interju. Moja vloga? Srce nogometne igre je na sredini in če tam nisi zbran, se slabo konča. Imamo dobro zgoščeno sredino, ki zna ustvariti priložnosti za gol," je po tekmi razmišljal Kurtić, ki še čaka na prvi letošnji gol, čeprav redno in veliko strelja. Zanimivo pri tem pa je, da je ravno na obeh letošnjih tekmah z Interjem edinkrat v prvenstvu ostal brez strela proti nasprotnim vratom.

"Sarmi" v tolažbo nov naziv najboljšega
Tudi na poraženi strani je bil najboljši Slovenec - Samir Handanović se je v preostanku tekme odkupil za medlo reakcijo ob Iličićevem golu, saj je s parado za kamere najprej preprečil gol Miccolija, nato pa je s konicami prstov še preprečil zadetek Hernandeza.

Na eni strani Kampl, na drugi pa Kirm
Podajalski niz sta nadaljevala Kevin Kampl in Andraž Kirm, ki sta v zadnjem mesecu vsak zbrala po pet podaj, mlajši Kampl na štirih zaporednih tekmah, starejši Kirm pa v nizu treh tekem. Kampl se je izkazal z "no-look" podajo za gol, s katerim je Salzburg na Dunaju potrdil zmago nad Rapidom (1:3). Kirm je prispeval dve podaji, s katerima je Groningen omilil visok poraz pri PSV-ju, za katerega pa je že po treh minutah zadel Tim Matavž.

Tri mesece in en dan oz. natanko 813 minut je trajal strelski post najučinkovitejšega Slovenca na tujem, ki je proti svojemu prvemu klubu na tujem dosegel 11. gol v Eredivisie in skupno 22 zadetkov na 44 tekmah.

Lazio najnovejši snubec Tima Matavža
In že prvi gol po januarju je bil dovolj, da so oživele prestopne govorice o 24-letnemu Šempetrcu. Zdaj naj bi trnek vrgel Lazio, katerega predsednik Claudio Lotito se je v Monte Carlu konec tedna sestal s Federicom Passtorellom, ki na Apeninskem polotoku išče klub za Matavža. "Nekega dne bi ga bilo lepo videti v Italiji," je bil komentar menedžerja, ki se je pred dvema letoma že vse dogovoril za prestop v Napoli, a je zmanjkalo časa za izvedbo posla, potem pa si je Slovenčev tabor premislil in raje ostal na Nizozemskem.

Tokrat "Zlatan" podajal, "Nova" pa zadeval
Fantastično formo na Japonskem še naprej kaže Omija Ardidža, ki je s slovenskim jedrom moštva postala prava nogometna senzacija države. Že v petek so "veverice" visoko z 0:4 v gosteh ugnale Kašivo Reysol, pri čemer je junak zadnjih tekem Zlatan Ljubijankić tokrat enkrat podal, drugič pa izsilil najstrožjo kazen, zato pa je dva gola zabil Milivoje Novaković.

"Oranžna četa" trenerja Zdenka Verdenika je s tem prevzela vodstvo v ligi J-1, kar sproža izjemno evforijo v Omiji, saj se njihovo moštvo običajno bori za obstanek, še nikoli pa ni sezone končalo višje kot na 12. mestu. Da je slovenski napadalni dvojec vroč, je med tednom dokazala tudi tekma ligaškega pokala, kjer sta "Nova" in "Zlatan" kot rezervista zrežirala izenačenje na 2:2, a je nato S-Pulse vseeno z 2:3 izločil Omijo.

Bačinović prišel s stranskega tira
Ob najbolj učinkovitih predstavah sezone Katančevih izbrancev velja izpostaviti tudi dejstvo, da so konec tedna zaigrali prav vsi napadalci in vezisti, z izjemo Reneja Krhina. Po dolgem hlajenju zaradi nespametne izključitve in neprepričljivih iger je novo priložnost dočakal celo Armin Bačinović, katerega Hellas Verona je na gostovanju pri Ascoliju slavila s kar 0:5. Prej je "Bačo" nazadnje igral pred 5 tedni, celotno tekmo v Serii B pa je zadnjič odigral konec januarja!

Dobrih znamenj za novega starega selektorja Srečka Katanca je tako čedalje več, tako da lahko slovenski navijači čez dobrih 5 tednov pričakujejo dostojno slovo od sicer reprezentančno in tudi klubsko skromne nogometne sezone 2012/13.

Iličić zabil še Handanoviću

Novaković zabijla, Ljubijankić podajal

Atraktivna podaja Kevina Kampla na Dunaju (od 5:05)

Matavž zadel (0:02), Kirm pa podajal (od 1:05)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

Jasmin Handanović
MariborMaribor - Mura 4:0
vso tekmo
10. nepremagan
Samir Handanović
Inter (ITA)Palermo - Inter 1:0
vso tekmo/
Jan Oblak
Rio Ave (POR)Rio Ave - Beira Mar 2:1
vso tekmo/

BRANILCI (8)

Mišo Brečko
Köln (NEM II)Köln - München 1860 1:1
vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)
Chievo (ITA)Chievo - Genoa 0:1

/

kartoni
Branko Ilić
Anorthosis (CIP)Omonia - Anorthosis 4:0
vso tekmo/
Bojan Jokić
Chievo (ITA)Chievo - Genoa 0:1/
na klopi
Dominic Maroh
Köln (NEM II)Köln - München 1860 1:1vso tekmo/
Aleksander Rajčević
MariborMaribor - Mura 4:0/poškodba kolena
Andraž Struna
Cracovia (POL II)Cracovia - Olimpia 0:0;
Bogdanka - Cracovia 0:2
/;
/
na klopi;
na klopi
Marko Šuler
Legia Varšava (POL)Piast Gliwice - Legia 0:0

/

izven postave

VEZISTI (7+2)

Armin Bačinović
Hellas Verona (ITA II)Ascoli - Verona 0:5
vso tekmozaigral po 1 mesecu

Goran Cvijanović

MariborMaribor - Mura 4:081' (3:0) v 52' za 3:0 - 10. gol; podaljšal pogodbo z MB
* Josip Iličić
Palermo (ITA)Palermo - Inter 1:072' (1:0) v 10' za 1:0 - 10. gol - zadel petič zapored
Kevin Kampl *
Salzburg (AVT)

Rapid Dunaj - Salzburg 1:3

vso tekmo
podaja za 1:3 - 7. podaja
* Andraž Kirm
Groningen (NIZ)PSV - Groningen 5:2
vso tekmopodaji za 5:1 in 5:2 - 5. podaja
Rene Krhin
Bologna (ITA)Atalanta - Bologna 1:1/na klopi
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)

Palermo - Inter 1:0

vso tekmo
/
Aleš Mertelj
MariborMaribor - Mura 4:0 81' (3:0)
/
Aleksandar Radosavljević
VVV Venlo (NIZ)ADO den Haag - VVV 1:1
vso tekmo
/

NAPADALCI (6)

Valter Birsa
Torino (ITA)Torino - Juventus 0:2
83' (0:2)

prvič zaigral po poškodbi

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)Sandhausen - Bochum 0:1
vso tekmo/
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)Modena - Sassuolo 2:1
vso tekmo
/
Zlatan Ljubijankić
Omija Ardidža (JAP)Omija - S-Pulse 2:3 (P);
Kašiva Reysol - Omija 0:4
60' (1:1)
80' (0:4)
podaja za 2:2;
podaji za 0:2 in 0:3 - 1. in 2. podaja
Tim Matavž
PSV (NIZ)PSV - Groningen 5:2vso tekmo v 3' za 1:0 - 11. gol
Milivoje Novaković
Omija Ardidža (JAP)Omija - S-Pulse 2:3 (P);
Kašiva Reysol - Omija 0:4
66' (1:2)
vso tekmo

v 80' za 2:2;
v 18' za 0:1 in v 54'/11-m za 0:3 - 2. in 3. gol



* - Iličić in Kirm za Islandijo nista bila vpoklicana zaradi kartonov, Kampl se je poškodoval pred zborom

Amir Ružnić je za Mediagol.it zanikal, da bi govoril, da je Iličić blizu prestopa v Romo, kot so poročali nekateri italijanski portali.