Žan Vipotnik je marca ob reprezentančnem debiju zadel za zmago v Astani z 1:2. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik je marca ob reprezentančnem debiju zadel za zmago v Astani z 1:2. Foto: www.alesfevzer.com

"Že prvi dan sva se 'začutila', čeprav se prej osebno nisva poznala. Če ocenim dozdajšnje sodelovanje z njim, mislim, da nama gre zelo dobro. Vidi se napredek, vse je pozitivno," je "na papirju" tretji napadalec slovenske nogometne reprezentance opisal nekdanjega znanca s slovenskih zelenic, ki se je pred dobrim mesecem iz Celja preselil na jugozahod Francije.

Mu je lažje, ker je trener nekdo, ki ga dobro pozna? "Ne bi rekel, da je lažje, a čutim malo domačnosti. V Sloveniji je bil več kot eno leto, čuti se malo pridiha Slovenije. Prvi teden sva se pogovarjala tudi o slovenskih derbijih, Mariboru, Olimpiji in Celju, potem pa ne več. Zdaj sva v istem klubu in oba 'plava'. Pred odhodom na reprezentančni zbor mi je rekel, naj samo uživam na igrišču, pa bo prišlo tudi vse drugo," odgovarja "Vipi", ki se od ponedeljka na Brdu pri Kranju s soigralci pripravlja na kvalifikacijski tekmi v boju za evropsko prvenstvo proti Danski in Kazahstanu. Danes popoldne bo izbrana vrsta poletela v København.

Najlepši konec tedna v Bordeauxu

V soboto je imel 21-letni Konjičan sijajno popoldne v francoski drugi ligi. Na tekmi proti Annecyju je dosegel dva zadetka in dodal še podajo.

"Za mano je najlepši konec tedna v Bordeauxu, saj smo odigrali res dobro tekmo, tako sam kot celotna ekipa. Potrebovali smo to zmago, tako da mi je bilo lažje priti v reprezentanco po dveh doseženih golih," je dejal nekdanji napadalec Dravinje, Gorice, Triglava in Maribora.

Bordeaux je še vedno na skromnem 16. mestu Ligue 2, a Vipotnik verjame, da bo zadnja zmaga pomenila nov zagon za žirondince, ki se želijo čim prej vrniti med elito.

"Začetek prvenstva ni potekal po naših željah, uvod je bil slab. Z novim trenerjem so se stvari spremenile, a prve tri tekme pod njegovim vodstvom tega še niso pokazale in smo osvojili samo eno točko. Na vseh smo bili dominantni na igrišču, vendar so nas na žalost tudi naše napake stale zmag oziroma neodločenih izidov. Sobotna zmaga nam lahko da dodatno motivacijo in samozavest za naprej. Mislim, da bo šlo samo še navzgor."

Sorodna novica Sijajno popoldne Vipotnika: dva gola in podaja za prvo zmago Riere

Prilagajanje vedno lažje

V francoskem okolju se Štajerec na splošno počuti vse bolj domače: "Imam same pozitivne besede za mesto in klub. Tudi jezika se vse bolj navajam in mi je vse bolj pri srcu. Na začetku je bilo zelo težko, ko si nekje tri, štiri mesece, pa razumeš že veliko stvari. Tudi sam bom počasi govoril. Francoska druga liga je res močna liga, stopnička višje v moji karieri. Tudi na igrišču je bilo na začetku težko, zdaj pa je vsak trening boljši, saj se vedno bolje prilagajam."

In kaj zanj pomeni petkova tekma na stadionu Parken proti Danski? "Čaka nas pomemben dvoboj, na katerem bomo morali biti osredotočeni. Danci imajo zelo kakovostno ekipo in kljub odsotnosti nekaterih igralcev težko rečem, da so oslabljeni. Svojo kakovost nenehno potrjujejo na velikih tekmovanjih, prejemajo malo zadetkov, kar pa je po drugi strani tudi dodatna motivacija za nas, napadalce nasprotne ekipe. Pričakujem dinamičnega tekmeca s trdo obrambo. A če bomo mi pravi, jim lahko prekrižamo načrte. Do zdaj smo oddelali dobre kvalifikacije, toda ni še konec. Selektor mi sicer ne nalaga dodatnega pritiska. Vemo, da smo napadalci tu, da dosegamo zadetke. Pomembno je, da odigramo dobro tekmo in da bomo po srečanju vsi zadovoljni."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Kurtić: Ko sem bil v klubu, sem razmišljal le o teh dveh tekmah, saj smo res blizu
Pavlin: Pred štirimi leti nihče ni verjel v te fante