Gianluigi Buffon se je pred dobrimi 15 leti spopadal z depresijo in paničnimi napadi. Foto: Reuters
Gianluigi Buffon se je pred dobrimi 15 leti spopadal z depresijo in paničnimi napadi. Foto: Reuters
Stiska, tesnoba in depresija v nogometu

Izsledki študije, ki so jo objavili na spletni strani FIFPro ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, lahko v vsaki 25-članski nogometni ekipi od 3 do 9 nogometašev tekom sezone kaže simptome pogostih duševnih motenj, kot so stiska, tesnoba ali depresija.

Eden najboljših vratarjev vseh časov, ki je profesionalno nogometno pot začel pri Parmi, je leta 2001 prvič oblekel dres Juventusa in ga nato nosil 17 sezon. S črno-belimi je postal serijski zmagovalec v italijanskem prvenstvu, v klubu je ostal tudi v težkih časih po aferi Calciopoli, z italijansko reprezentanco je postal svetovni prvak. Toda vse vendarle ni bilo tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled.

Vrhunec Buffonove kariere: osvojitev naslova svetovnega prvaka leta 2006 v Berlinu, potem ko je italijanska reprezentanca po izvajanju 11-metrovk v finalu ugnala Francijo. Foto: Reuters
Vrhunec Buffonove kariere: osvojitev naslova svetovnega prvaka leta 2006 v Berlinu, potem ko je italijanska reprezentanca po izvajanju 11-metrovk v finalu ugnala Francijo. Foto: Reuters

Počutil se je osamljenega
V ekskluzivnem intervjuju za Vanity Fair je spregovoril tudi o osebnih težavah. "Kot mladenič sem imel ves čas občutek neuničljivosti. Menil sem, da me nihče ne more premagati, da lahko osvojim vse, kar se da osvojiti," je povedal nogometaš, ki bo 28. tega meseca dopolnil 41 let in dodal, da so se po prestopu iz Parme k Juventusu začeli pojavljati dvomi. Ne nazadnje so imeli pri stari dami po rekordni odškodnini velika pričakovanja. Buffon jih ni razočaral, a vse to je zahtevalo tudi davek: "Počutil sem se osamljenega. Za nekaj mesecev je vse izgubilo smisel. Vsi so povpraševali le po Buffonu, nihče po Gigiju. Zanimal jih je le nogometni lik, ne jaz. Bilo je temno obdobje."

Od tedaj ga ni sram pokazati svojih čustev
Star je bil 25 let. "Nekega dne sem pred prvenstveno tekmo stopil do Ivana Bordona (trener vratarjev pri Juventusu, op. a.) in mu dejal, naj na ogrevanje pošlje rezervnega vratarja Antonia Chimentija, saj mi ni bilo do igranja. Doživel sem panični napad in nikakor nisem bil pripravljen za igro," je pojasnil in dodal: "To je bil zame prelomen trenutek v karieri. Če ne bi svojih težav zaupal ljudem, tega najbrž ne bi nikoli premagal. Tako se mi je uspelo spopasti s pomanjkljivostmi, ki jim imamo prav vsi. Od tedaj me nikoli ni bilo sram pokazati svojih čustev."

Bil je zagret navijač Carrareseja

Gianluigi Buffon je med drugim v intervjuju razkril svoje prvo srečanje z mamili še v času, ko je z navijaško skupino nogometnega kluba Carrarese iz Carrare v živo spremljal tekme na italijanskih stadionih. "Samo enkrat sem poskusil. Spomnim se samo gostega dima, ki je zadimil vse navijače. Megla, ki jo je povzročilo 200 navijačev naenkrat. Tega prizora se spomnim, kot bi se zgodil včeraj," je dejal.

Pri PSG-ju želi nadaljevati kariero
Juventusova ikona je po koncu prejšnje sezone prvič v karieri zapustila Italijo in se preselila v Pariz, kjer je podpisala pogodbo s PSG-jem. Tam želi tudi ostati. "Star sem 40 let, a na zelenici še vedno mislim, da jih štejem 20. Imam več motivacije, želje in sanj, kot sem jih imel kot najstnik," je še povedal.