Odprtje koprskega stadiona Bonifika je že tretja slovesnost ob novem objektu v letošnji sezoni, predtem so nova stadiona predali v uporabo v Ljubljani in Ajdovščini. Foto: Ervin Čurlič Foto:
Odprtje koprskega stadiona Bonifika je že tretja slovesnost ob novem objektu v letošnji sezoni, predtem so nova stadiona predali v uporabo v Ljubljani in Ajdovščini. Foto: Ervin Čurlič Foto:
Primož Gliha
Primož Gliha verjame, da se bodo z novim objektom na tribune vrnili tudi gledalci. Foto: Drago Perko
Stara Bonifika
Stara Bonifika je bila kot zakleta za Olimpijo, ki je ni mogla osvojiti niti ob pokalnih gostovanjih v času nekdanje Jugoslavije. Foto: www.fc.koper.si
Sebastjan Cimerotič
Sebastjan Cimerotič, ki je v 14. krogu ob vrnitvi po poškodbi z uspešno izvedeno enajstmetrovko priigral "zmajem" tri točke proti Celju, je javno izrazil dvom, da gre klub v pravo smer. Foto: MMC RTV SLO
Alen Čoralič in Domen Božjak
Ali bo Primorje šlo po stopinjah ptujske Drave? Hrvaška igralca Graf in Čuturilo sta že vložila tožbo in zahtevo po prekinitvi pogodbe zaradi neizplačevanja plač. Foto: Sandi Fišer
Domžale
Domžalčani so na zadnjih štirih srečanjih trikrat premagali Rudar, enkrat pa so remizirali. Foto: www.domzale.si
V Kopru odprli obnovljeni stadion

uradna tekma na novem stadionu Bonifika.

Prvaki se po več kot polletnem gostovanju v Novi Gorici le vračajo domov. Čeprav je vmes Koper osvojil prvi naslov državnega prvaka, nekoč eno najbolj nogometnih mest v državi ni pretirano slavilo tega dosežka. Številni pretresi in netransparentno delovanje zadnjega desetletja so razredčili navijaške vrste nekoč zvestih gledalcev. Pri oživljanju nogometnega Kopra nista pomagala niti letošnja dva preobrata, skoncentrirana okoli Mirana Pavlina. Zdaj koprski klub in mesto dobivata novo priložnost.

Nova Bonifika stala le 9 milijonov
Stadion Bonifika sprejme 4.190 gledalcev na štirih sektorjih, od tega je na dveh pokritih tribunah 3.000 sedišč. Na tribuni za posebne goste je okoli 300 sedežev, v loži pa še 91. Igrišče meri 105 x 68 metrov, igralna površina pa je za 165 centimetrov dvignjena nad prejšnjo ravnjo. Zelenico osvetljujejo žarometi na štirih 43 metrov visokih stebrih s svetilnostjo 1.200 luksov.

Stadion ima osem sodobnih garderob, od tega dve nadstandardni. Poleg novega stadiona je zrasel nov atletski objekt, sredi katerega je osvetljeno pomožno igrišče z umetno travo. Gradnja je trajala 8 mesecev, projekt pa je Mestno občino Koper stal 9 milijonov evrov.

Brezplačne vstopnice za premiero
Da bi se zgodba z novo Bonifiko začela čim lepše, je mesto Koper, ki je imelo tudi nekako srečo, da zaradi odpovedanih lokalnih volitev ni bilo hitenja pri končevanju objekta, odprlo vrata stadiona in omogočilo brezplačen ogled premierne tekem. Vstopnice je mogoče prevzeti na blagajni stadiona v petek od 17. do 21. ure, v soboto pa bo prav tako mogoče dobiti vstopnico že od 17. ure naprej. Uradna slovesnost ob odprtju stadiona bo v petek ob 19. uri, medtem ko bodo vhodna vrata odprta že uro pred tem.

15. KROG

Sobota ob 18.00:
CM CELJE (10.) - MARIBOR (1.) * 0:2
"Vijoličasti" so po bledem večnem derbiju odigrali trilogijo z Nafto in izšli iz nje kot veliki zmagovalec. Na račun Lendavčanov so utrdili vodstvo na lestvici in se prebili v polfinale Pokala Hervis. Celjani so medtem zdrsnili na zadnje, 10. mesto, v tolažbo po sedmem porazu v sezoni pa je "grofom" le to, da za petim Rudarjem zaostajajo samo za tri točke. Neporaženi Maribor prihaja v Areno Petrol kot veliki favorit, na strani gostov je tudi statistika, saj so na 30 prvenstvenih tekmah v Celju doživeli le pet porazov.

Sobota ob 20.00:
LUKA KOPER (4.) - OLIMPIJA (8.) * 2:1
Prvaki pod vodstvom novega trenerja Primoža Glihe se počasi sestavljajo in so z 8 točkami na zadnjih 4 tekmah že skočili na vrh spodnjega doma, do tretje Nafte "kanarčke" loči še 5 točk. Olimpija je dobila na povratni pokalni tekmi bolečo zaušnico - na Stožicah so "zmaji" zapravili prednost dveh golov iz Domžal in izgubili s kar 0:4! Do zdaj (pre)optimistični trener Dušan Kosič je priznal, da je igra Olimpije "k'r neki". Pri gostiteljih bo zaradi kartonov manjkal branilec Polovanec, gostje imajo medtem pravo bolnišnico: Kašnik, Radujko, Ošlaj, Škerjanc, Rakovič, Šokota.

Statistika kroga: Olimpija v samostojni Sloveniji na Bonifiki še ni premagala Kopra. 18 tekem: 12 remijev in šest zmag Koprčanov. Tudi v prvih letih, ko so bili "zeleno-beli" vladarji slovenskega prostora in je Kopru grozila selitev v 2. ligo, so Primorci vedno našli način, da doma ohranijo vsaj točko.

Nedelja ob 14.00 (TVS 2 in MMC):
PRIMORJE (7.) - HIT GORICA (6.) * 2:3
Goričani v sredo niso znali nadoknaditi zaostanka proti drugoligašu Interblocku, katerega nadarjeni mladeniči so zasenčili nekoč vodilno nogometno šolo v Sloveniji. Napadi Etiena Velikonje in soigralcev so bili jalovi, ob tem pa kar 75 minut niso znali unovčiti niti številčne premoči. Na srečo "vrtnic", ki so v zadnjih 5 krogih ob dveh remijih doživele tri poraze, je na sporedu severnoprimorski derbi. Primorje je še v slabšem položaju, saj je zaradi zaostalih plač dokončno prekipelo igralcem. Zaostala tekma se je v sredo zaradi stavke nogometašev začela z 10-minutno zamudo, ti pa so nato doživeli še tretji zaporedni poraz. Obračun dveh moštev v krizi si boste lahko ogledali na TVS 2 in MMC-jevem portalu.

Nedelja ob 14.00:
TRIGLAV (9.) - NAFTA (3.) * 1:2
Kranjčani so po manjši krizi izidov hitro splezali nazaj na zeleno vejo. Najprej so na prvi pokalni tekmi ugnali prvake iz Kopra (povratna tekma bo v sredo 3. novembra), nato pa so na zaostali tekmi 13. kroga s 3:0 prizadejali Primorju prvi poraz na njihovem novem stadionu. Nafta je medtem izgubljala z Mariborom, še naprej pa kot Demoklejev meč nad klubom visi dolg do igralcev. "Orli", ki jih najbolj muči poškodba Krciča, imajo odlično izhodišče, da izkoristijo nakopičene težave Prekmurcev.

Nedelja ob 16.00:
DOMŽALE (2.) - RUDAR (5.) * 1:0
"Ravbarji" ostajajo edini resni tekmec Maribora, za katerim zaostajajo za pet točk. V sredo so varovanci Darka Birjukova ponižali Olimpijo na Stožicah in se prebili v polfinale pokala. Pri preobratu je z dvema prodoroma zablestel 21-letni branilec Jovan Vidovič, ki ga je Birjukov javno izpostavil kot igralca tekme. Rudar je medtem pozdravil poškodbe in popolna zasedba bi morala Bojanu Prašnikarju omogočiti, da resneje izzove gostitelje. Zmaga nad Primorjem (3:1) je nakazala, da se "knapi" le prebujajo.

Lestvica:  
MARIBOR 14 10 4 0 26:6 34
DOMŽALE 14 9 2 3 20:9 29
NAFTA 14 7 2 5 27:23 23
LUKA KOPER 14 5 3 6 17:19 18
RUDAR 14 4 4 6 20:24 16
HIT GORICA 14 4 4 6 16:22 16
PRIMORJE 14 4 3 7 24:28 15
OLIMPIJA 14 3 5 6 16:19 14
TRIGLAV 14 3 5 6 15:27 14
CM CELJE 14 3 4 7 18:22 13


* - izid prvega letošnjega srečanja

V Kopru odprli obnovljeni stadion