Atletico Madrid je bil največje presenečenje lanske sezone v Evropi. Foto: EPA
Atletico Madrid je bil največje presenečenje lanske sezone v Evropi. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je prišel v špansko prestolnico kot menjava odličnega Belgijca Thibauta Courtoisa. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je najbolj zveneča okrepitev Atletica. Prišel je kot zamenjava za Diega Costo. Foto: EPA
James Rodriguez
James Rodriguez je blestel na preteklem svetovnem prvenstvu, ko je bil najboljši strelec turnirja. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo ima za sabo odlično sezono, slabše je igral le na svetovnem prvenstvu, kjer je imel nekaj težav s poškodbo. Foto: EPA
Neymar, Lionel Messi
Barca veliko pričakuje od Lionela Messija in Neymarja, ki sta se izkazala na svetovnem prvenstvu. Messi je bil tudi izbran za najboljšega posameznika SP-ja. Foto: EPA
Luis Suarez
Luis Suarez se seli v Barcelono, kjer prebiva ženina družina. Zaradi ugriza na svetovnem prvenstvu Urugvajec ne sme igrati do konca oktobra, a so kazen omilili in lahko trenira z ekipo. Foto: EPA
Iker Munian
Athletic Bilbao, ki se bori za Ligo prvakov, je prvi favorit za četrto mesto. Foto: EPA
Bojan Jokić
Bojan Jokić ostaja v Španiji. Foto: EPA
Ivan Rakitić
Sevilla je lani osvojila Evropsko ligo. Foto: Reuters

l Madrid napadata z izjemno močnima, še okrepljenima zasedbama.

Že dolgo ni bila La Liga tako zanimiva in razburljiva kot lani. Do praktično zadnjega kroga so bile tri ekipe v igri za naslov prvaka, ki ga je presenetljivo osvojil Atletico. Colchonerosi so desetič postali državni prvaki, prvič po letu 1996, ter prekinili desetletno vladavino Barcelone in Reala (leta 2004 je naslov osvojila Valencia). Atletico ima za sabo eno najboljših sezon v zgodovini kluba. Pred začetkom lanske sezone je malokdo verjel, da lahko drži korak z na papirju bistveno močnejšima Barco in Realom, toda uspelo mu je in v zadnjem krogu je z remijem na Camp Nouu osvojil naslov. Poleg tega je zaigral še v finalu Lige prvakov, kjer pa je bil močnejši kraljevi klub.

Atletico Madrid in Real Madrid bosta nocoj ob 22.30 odigrala povratno tekmo španskega superpokala. Prva tekma na Santiago Bernabeuu se je končala z neodločenim izidom 1:1. Tudi nocoj naj bi pred Janom Oblakom prednost v vratih Atletica dobil Moya.

Po izjemno uspešni sezoni je sledilo veliko sprememb. Odšli so nekateri ključni možje, toda rojiblancosi so bili tudi na nogometni tržnici precej dejavni in so dobro zapolnili vrzeli po odhodih nekaterih nosilcev igre. V Chelsea sta se preselila prvi strelec Diego Costa in levi bočni branilec Filipe Luis, k modrim iz Londona se je po posodi vrnil izvrstni vratar Thibaut Courtois, v New York se je preselil David Villa, joker s klopi Adrian Lopez je odšel v Porto, drugi člani prve enajsterice pa so ostali.

Oblak najdražji vratar v španskem prvenstvu
Pri vseh odhodih so v klubu z Vicente Calderona poskrbeli za menjavo. Napad je okrepil Mario Mandžukić, ki se pri Bayernu ni ujel s Pepom G, konkurenco v "špici" je zaostril še Mehičan Raul Jimenez. Prišel je tudi izjemni krilni napadalec Antoine Griezmann. Francoz je v lanski sezoni blestel pri Real Sociedadu. Na drugem krilu bo verjetno igral turški nogometaš Arda Turan, ki je trenutno poškodovan, v vezni liniji pa sta glavna kapetan Gabi in Koke, ki ostaja v klubu, čeprav je bil velika želja Barcelone. V osrčju obrambe ostajata zanesljiva Miranda in Diego Godin, ki je lani z glavo zadel za remi na Camp Nouu in naslov prvaka, strelec pa je bil tudi v finalu Lige prvakov. Na desnem boku prav tako ostaja Juanfr, na levega pa je iz Benfice prišel Guilherme Siqueira.

Izvrstnega Courtoisa bo v vratih zamenjal Jan Oblak. Slovenski reprezentant se je izkazal pri Benfici in si priigral prestop k španskemu prvaku, ki je zanj odštel kar 16 milijonov evrov, kar je največ za vratarja v zgodovini španskega nogometa. 21-letni Škofjeločan je trenutno poškodovan, tako da je na prvi tekmi superpokala proti Realu na Santiago Bernabeuu branil Miguel Angel Moya, ki je prestopil iz Getafeja. Zanimivo, vse tri najmočnejše klube so zapustili vratarji, ki so bili številka ena v Primeri. Na prvi tekmi španskega superpokala sta se Real in Atletico razšla z 1:1, povratna tema bo v petek ob 22.30.

Lani posebna sezona
"Atletico je prvak, a igralci niso isti. Smo v drugi ligi kot Real in Barca. Težko se bomo merili z njima. Razumem ljudi, da se sprašujejo, ali lahko ponovimo lansko sezono. Moramo se zavedati, da je od zadnjega naslova minilo kar 18 let. To, kar nam je uspelo lani, je bilo nekaj posebnega," je pred sezono dejal tvorec izjemnih uspehov Atletica Diego Simeone. Cholo se je dotaknil še glavnih tekmecev za naslov: "Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar so trije od petih najboljših nogometašev na svetu. Barcelona je podpisala S in Ivana Rakitića, odšla pa sta Alexis Sanchez in Cesc Fabregas, tako da je močnejša. Real je podpisal Tonija Kroosa in Jamesa Rodrigueza, Gareth Bale pa bo letos še boljši. Tudi Real je letos še močnejši."

Real je v državnem prvenstvu osvojil tretje mesto, a je za kraljevim klubom zelo uspešna sezona. Po osvojenem kraljevem pokalu – v finalu je ugnal gorečega tekmeca Barcelono – je osvojil jubilejno 'La Decimo', deseti naslov evropskega prvaka, v finalu v Lizboni pa so Madridčani na kolena spravili še drugega največjega tekmeca, Atletico, ki je sicer v četrtfinalu izločil Barco. Španski nogomet si je povsem pokoril Evropo, saj je Evropsko ligo osvojila Sevilla.

Kroos in James okrepila sredino Reala
Kljub izjemno uspešni sezoni pa je tudi ekipa Reala doživela nekaj sprememb in se še okrepila. V vratih bo konkurenco Ikerju Casillasu, ki je trenutno znova številka ena, delal izjemni Keylor Navas. Diego Lopez, ki je začenjal tekme v La ligi, je odšel v Milan. Kostaričan, ki je odlično igral na svetovnem prvenstvu, je prišel iz Levanteja. Obramba ostaja nespremenjena, z Danijem Carvajalom in Marcelom na bokih ter Sergiem Ramosom ter Pepejem v osrednji vrsti. V vezni vrsti so glavne spremembe. Angel di Maria in Sami Khedira želita zamenjati klub, saj v prvi enajsterici zanju ni več mesta. Za tri pozicije se bodo borili Xabi Alonso, Luka Modrić in glavni okrepitvi - Kolumbijec James Rodriguez, ki je po uspešnem svetovnem prvenstvu iz Monaca prišel za okoli 80 milijonov evrov, in Nemec Toni Kroos, ki je za 30 milijonov evrov zapustil Bayern. V vezni liniji bo znova le drobtinice pobiral Isco.

"Moramo razmišljati o sedanjosti in ne prihodnosti. Moramo iti cilj za ciljem. Osvojili smo evropski superpokal. To je bil en cilj in smo ga izpolnili, a moramo trdo delati še naprej. Sezono smo začeli dobro, prišli smo v pravi ritem, kar nas veseli," je povedal lani najboljši strelec Reala in prvi zvezdnik madridskega velikana Cristiano Ronaldo, ki je dvakrat zadel za zmago Reala v evropskem superpokalu. Ob Ronaldu bosta udarno napadalno navezo sestavljala Gareth Bale in Karim Benzema.

Sanjski napad Messi-Neymar-Suarez
Največ sprememb je doživela Barcelona, ki je lani osvojila le španski superpokal na začetku sezone, a se pod taktirko Tate Martina ni znašla in ostala brez glavnih lovorik. Med sezono je Katalonce prizadela še smrt Tita Vilanove, ki bi sicer moral voditi ekipo. Po neprepričljivih predstavah so pri Barci zavihali rokave in močno spremenili ekipo. Nazadnje, ko je Barcina ekipa doživela toliko sprememb, je bilo pred legendarno sezono 2008/09, ko je kot prva španska ekipa osvojila trojček, naslednje koledarsko leto pa vseh šest mogočih lovorik.

Barcelona je poleti zapravila več kot 150 milijonov evrov za nove igralce, precej denarja so Katalonci dobili tudi s prodajo. Največ so iztržili od Cesca Fabregasa in Alexisa Sancheza. Upokojil se je dolgoletni kapetan Carles Puyol, ki je vso kariero igral za Barco, odšla sta oba vratarja, Victor Valdes in Jose Manuel Pinto. Največ denarja so zapravili za Luisa Suareza, Liverpool je zanj dobil dobrih 80 milijonov evrov. Najboljši strelec Premier lige bo z Lionelom Messijem in Neymarjem sestavljal sanjski napad, navijači blaugrane pričakujejo, da bosta omenjena zvezdnika končno zaigrala kot udarni dvojec, saj sta imela lani ogromno težav s poškodbami, za sabo pa imata dobre igre na svetovnem prvenstvu. Suarez ne bo smel igrati do 24. oktobra, tako bo njegovo mesto verjetno zasedel Pedro Rodriguez.

Barca eno leto ne sme kupovati
Sprememba je tudi na trenerskem mestu. Priložnost je dobil nekdanji kapetan Barce in trener B-ekipe Luis Enrique, ki je lani vodil Celto. Skupaj z njim se je s posode vrnil Rafinha Alcantara. Za mesto prvega vratarja se bodo potegovali Jordi Masip, ki je prišel iz B-ekipe, Claudio Bravo, ki je nazadnje branil pri Real Sociedadu, in Marc-Andre ter Stegen. Prednost naj bi imel zadnji, a se je poškodoval. Končno so v Kataloniji kupili osrednja branilca, čeprav so navijači Barce pričakovali kakšno odmevnejšo okrepitev na tem mestu. Prišla sta Jeremy Mathieu iz Valencie in Thomas Vermaelen iz Arsenala, ki se bosta z Gerardom Piquejem in Marcom Bartro borila za mesti v prvi postavi. Na bokih ostajata prvi izbiri Jordi Alba in Dani Alves, čeprav njegova usoda dolgo ni bila jasna.

Končno se bo v vezno vrsto preselil Javier Mascherano, ki je bil odličen na svetovnem prvenstvu, a bo imel pred njim nedvomno prednost Sergio Busquets, ki je na željo Puyola vzel številko 5. Ivan Rakitić, ki je lani blestel pri Sevilli, je zamenjal Fabregasa. V prvi postavi je mesto rezervirano za Andresa Iniesto, ki je zdaj pomočnik kapetana, kapetanski trak pa je (pričakovano) po glasovanju soigralcev prevzel Xavi Hernandez, ki je bil pred odhodom, a je ostal. "Z igralci, ki so prišli v klub, imamo priložnost, da se borimo za vse naslove. Lani nam ni šlo, ekipa pa je lačna uspeha. Za nami je težko leto in želimo si, da bi znova osrečevali navijače. Ekipa mora rasti in iz dneva v dan napredovati, a v tako velikem klubu ljudje želijo rezultat takoj. Ni veliko potrpljenja," je pred začetkom nove sezone optimističen Iniesta. Barca v naslednjih dveh prestopnih rokih ne sme kupovati novih igralcev, zato še vedno išče okrepitve, ki bi jih za novo sezono posodila nazaj v stari klub. Prvi tak je Brazilec Douglas, glavni želji pa ostajata Juan Cuadrado in Koke.

Ob Oblaku v La Ligi tudi Jokić
V španskem prvenstvu ostaja tudi Bojan Jokić. Levi bočni branilec slovenske reprezentance bo še naprej nosil dres Villarreala. Rumena podmornica je lani polovico sezono celo držala četrto mesto, na koncu pa zasedla visoko šesto mesto. Jokić, ki je imel tudi nekaj težav s poškodbo, je dobil kar veliko priložnosti. Glavna letošnja okrepitev Villarreala je Jonathan dos Santos, brat najboljšega posameznika Giovanija, ki se je prav tako kalil v mlajših selekcijah Barcelone.

Drugi klubi so brez pravih možnosti, da bi se spustili v enakovreden boj z zgoraj omenjenimi najboljšimi tremi. Lani četrti Athletic Bilbao je ostal brez nosilca igre Anderja Herrere, ki je odšel v Manchester United, tako se več pričakuje od Benata, Sevilla je prav tako ostala brez glavnega motorja Rakitića, a je iz Barcelone dobila na posodo Denisa Suareza in Gerarda Deulofeuja, Valencia pa ima še naprej finančne težave.