Keka in njegove izbrance za slovo od kvalifikacij naslednji četrtek čaka gostovanje v Trnavi, nato pa tri dni pozneje, na martinovo nadeljo, še tekma v Stožicah v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Keka in njegove izbrance za slovo od kvalifikacij naslednji četrtek čaka gostovanje v Trnavi, nato pa tri dni pozneje, na martinovo nadeljo, še tekma v Stožicah v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

Med 25 vpoklicanimi trenutno najboljšimi slovenskimi nogometaši je tudi načeti napadalec Benjamin Šeško, ki je v ponedeljek prvič po poškodbi oddelal celoten trening pri Salzburgu in tudi kandidira za nocojšnjo tekmo Lige prvakov proti Wolfsburgu.

V primerjavi z zadnjim oktobrskim sklicom se vrača vezist Miha Zajc. V obrambi je mesto bočnega branilca Žana Kolmaniča prevzel branilec Domžal Sven Šoštarič Karić.

Ni časa za eksperimentiranje

"Ne glede nato, da smo izgubili možnosti za SP, je pomembnost vsake tekme v reprezentanci vedno na najvišji ravni. Ni časa za eksperimentiranje ali kaj drugega. Le osredotočenost in priprava, da bomo nadaljevali nekaj dobrih stvari z zadnjega zbora," je uvodoma povedal selektor Matjaž Kek in nadaljeval, da na spisku ni velikih sprememb, "ker ni potrebe za to in niti ni pravi čas za to". Zadnji tekmi proti Malti in Rusiji sta po njegovem pokazali neko pravo smer, zdaj je to treba nadgraditi.

"Upam, da bodo vsi prišli na zbor in da bomo pred gostovanjem v Trnavi naredili tri kakovostne treninge in se predstavili v najboljši možni luči," je še povedal selektor.

Drugačna postavitev, da bi izgledali bolje

"Izid je vedno najpomembnejši, sem pa že omenil, da so trije 'pod kartoni', in sicer Jaka Bijol, Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin, tako da že to zahteva nekaj sprememb predvsem v zvezni vrsti, kar bo priložnost za določene druge igralce. Kurtića smo na prvi tekmi proti Slovakom dobro zamenjali, Bijola tudi lahko, tu je prvi kandidat Miha Blažič ... Na spisku je spet Miha Zajc, ki se je vrnil po poškodbi. Razmišljam pa tudi o kaki drugi postavitvi, ne zato, da bi eksperimentirali, ampak da bi na igrišču izgledali bolje," je pojasnil 60-letnik iz Maribora, ki se je spet pojavil v špekulacijah za prevzem hrvaškega prvoligaša Hajduka.

Pogovori z NZS-jem praktično zaključeni

"Poklic, ki ga opravljam je takšen, da dovoljuje tudi določene medijske špekulacije. Mene osebno ne moti, to je del del našega poklica. Sem pa že povedal, da si sam ne bom dovolil mešanja jabolk in hrušk. Moja osredotočenost je na ta cikel in prihajajoči tekmi. Vse ostalo je nekorektno. Imam veljavno pogodbo, ki poteče po tem ciklu. Pogovori z zvezo o podaljšanju pa so praktično že zaključeni z NZS. Ne dopuščam špekulacije, da se odločam med enim in drugim. Skratka, moje razmišljanje je na pripravo ekipe za naslednji tekmi in pogled v naslednji cikel, naslednja tekmovanja, ki sledijo. Vse ostalo me ne zanima," je odgovoril Kek, ki bo očitno še vsaj en ciklus vodil slovensko nogometno reprezentanco.

Kek ne dopušča špekulacij: Imam veljavno pogodbo

Katar zapravljen že prej

Razplet oktobrskih tekem je uradno potrdil, da je Slovenija ostala še brez zadnjih teoretičnih možnosti tako za morebitno 2. mesto v skupini H kot prek rezervne poti kot zmagovalka skupine v Ligi narodov.

V četrtek, 11. novembra, Slovenija ob 20.45 gostuje pri Slovaški, nato pa v zadnjem, 10., krogu kvalifikacij v nedeljo, 14. novembra, ob 15.00 v Ljubljani gosti Ciper.

Sorodna novica Konec zadnje bilke upanja: Avstrija in ne Slovenija v dodatne kvalifikacije

Tekmovalno tekmi ne bosta veliko šteli, saj sta prvi dve mesti (Rusija in Hrvaška) nedosegljivi. Vseeno pa je v igri še osvojitev 3. mesta v skupini in s tem nekaj točk za Fifino lestvico.

Kljub neuspehu v boju za svetovno prvenstvo v nogometu je Nogometna zveza Slovenije ponudila selektorju Matjažu Keku podaljšanje pogodbe, a do uradnega dogovora in podpisa ni prišlo, saj želi Mariborčan najprej dokončati kvalifikacije in narediti analizo leta 2021.

Decembra žreb nove Lige narodov

Naslednji tekmovalni izziv Slovenije bo Liga narodov 2022, ki bo odigrana že pred naslednjim SP-jem. Žreb skupin bo na sedežu Uefe 16. decembra, Slovenija pa bo igrala v drugi ligi. Štirje krogi bodo odigrani junija, zadnja dva pa septembra.

Zatem novembra in decembra šele pride Katar 2022, nato pa žreb in začetek kvalifikacij za Euro 2024 kot naslednji veliki izziv moške članske nogometne reprezentance pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

Saj bodo prišli boljši časi ...

"Pred nami je nova izvedba Lige narodov. Uspelo nam je priiti v B ligo, to je raven ali dve višje, kar smo zelo uspešno odigrali v C ligi. Vsekakor priprava za naslednji kvalifikacijski ciklus evropskega prvenstva. Vsekakor dovolj ciljev in motivov za naprej. Želja je vedno uvrstitev na veliko tekmovanje, v prvem trenutku pa obstati v drugi ligi LN-ja, kar tudi ni nepomembno," je na MMC-jevo vprašanje naslednji tekmovalni cilj predstavil selektor Kek, ki je med konferenco po zavrnitvi možnosti prevzema Hajduka tudi vmes dodal: "Saj bodo prišli boljši časi. To sem prepričan. Tudi nam v Sloveniji."


Benjamin Šeško si je po zadnji reprezentančni akciji poškodoval mišico na nogi, zaradi katere bi sprva moral počivati tri tedne, a 18-letnik iz Radeč je že nazaj v polnem pogonu in v postavi Salzburga, zaradi česar bo tudi v reprezentanci, za katero je nazadnje dosegel svoj prvi gol in postal tudi najmlajši strelec v zgodovini članske moške nogometne reprezentance.  Foto: Reuters
Benjamin Šeško si je po zadnji reprezentančni akciji poškodoval mišico na nogi, zaradi katere bi sprva moral počivati tri tedne, a 18-letnik iz Radeč je že nazaj v polnem pogonu in v postavi Salzburga, zaradi česar bo tudi v reprezentanci, za katero je nazadnje dosegel svoj prvi gol in postal tudi najmlajši strelec v zgodovini članske moške nogometne reprezentance. Foto: Reuters

Seznam reprezentantov za Slovaško in Ciper

Vratarji (3):
Jan Oblak (Atletico Madrid/ŠPA)
Vid Belec (Salernitana/ITA)
Igor Vekić (Bravo/SLO)

Branilci (8):
Jure Balkovec (Karagümrük/TUR)
Jaka Bijol (CSKA Moskva/RUS)
Miha Blažič (Ferencvaros/MAD)
Žan Karničnik (Mura)
Miha Mevlja (Alanyaspor/TUR)
Žan Rogelj (Tirol/AVT)
Petar Stojanović (Empoli/ITA)
Sven Šoštarič Karić (Domžale)

Vezisti (8):
Domen Črnigoj (Venezia/ITA)
Timi Max Elšnik (Olimpija)
Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec/AVT)
Adam Gnezda Čerin (Rijeka/HRV)
Jasmin Kurtić (PAOK/GRČ)
Sandi Lovrić (Lugano/ŠVI)
Leo Štulac (Empoli/ITA)
Miha Zajc (Fenerbahce/TUR)

Napadalci (6):
Josip Iličić (Atalanta/ITA)
Benjamin Šeško (Salzburg/AVT)
Andraž Šporar (Sporting/POR)
David Tijanić (Göztepe/TUR)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev/UKR)
Luka Zahović (Pogon Szczecin/POL)


NOGOMET ‒ KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

SKUPINA H

Četrtek, 11. novembra, ob 18.00:
RUSIJA ‒ CIPER
Ob 20.45:
SLOVAŠKA ‒ SLOVENIJA (Trnava)
MALTA ‒ HRVAŠKA

Nedelja, 14. novembra, ob 15.00:
SLOVENIJA ‒ CIPER (Ljubljana)
HRVAŠKA ‒ RUSIJA
MALTA ‒ SLOVAŠKA

Lestvica:

RUSIJA          8  6 1 1 13:5 19 točk
HRVAŠKA         8  5 2 1 13:3 17     
--------------------------------     
SLOVAŠKA        8  2 4 2  9:8 10     
SLOVENIJA       8  3 1 4  9:9 10     
MALTA           8  1 2 5  8:17 5     
CIPER           8  1 2 5  3:13 5