V predmestju Moskve Aleksander Radosavljevič (na tleh) ni zmogel zaustaviti Nastje Čeha na poti k njegovemu tretjemu letošnjemu zadetku. Foto: EPA
V predmestju Moskve Aleksander Radosavljevič (na tleh) ni zmogel zaustaviti Nastje Čeha na poti k njegovemu tretjemu letošnjemu zadetku. Foto: EPA
Po japonskem Cesarjevem pokalu je Klemen Lavrič z golom odločil drugo tekmo zapored. Foto: Reuters
Mile Ačimovič
Dunajska Austria izgublja zalet, za vodilnim Salzburgom zdaj zaostaja že za osem točk. Foto: Reuters
Sarma je ukrotil nekaj nevarnih strelov napadalecev Interja, nato pa mu je v zadnji minuti nedeljsko popoldne pokvaril Julio Cruz. Foto: Reuters

Četverico prekaljenih legionarjev druži dejstvo, da so prav vsi že nosili kapetanski trak slovenske izbrane vrste, katere je trenutno član samo še Žlogar. Ačimovič, ki se je pred 15 meseci poslovil od reprezentance, je v derbiju avstrijskega prvenstva v dresu dunajske Austrie doživel pravi polom. Bogati Salzburg je s 5:1 razbil vijoličaste, za katero je Mile dosegel zadetek v 41. minuti, sicer njegov šesti letos.

Čeh priboril obstanek?
Ob izteku ruskega prvenstva je prišlo v 28. krogu do obračuna med Himkijem Nastje Čeha in Tom Tomskom Aleksandra Radosavljeviča. Oba Slovenca sta odigrala vso tekmo in si prijateljsko razdelila točko. Za to je v 85. minuti poskrbel ravno 30-letni Ptujčan, ki je lepo končal protinapad gostiteljev. "O izpadu nočem niti razmišljati. Ob polčasu je bilo zelo burno v slačilnici, Sergej Juran je bil jezen," je Čeh razkril dogajanje v Himkiju, ki pa se bo, kot kaže, le obdržal v ruski elitni ligi, saj ima dva kroga pred koncem pred 15. Luč Energijo štiri točke naskoka (24:20). Tomsk je z 29 točkami na 13. mestu.

Lavrič zablestel v pravem trenutku
V krčevitem boju za obstanek se je znašla tudi Omija Ardija Klemna Lavriča. Napadalec, ki je zaradi igranja na Japonskem izpadel iz kombinacij Matjaža Keka, je s četrtim prvenstvenim golom prinesel zmago "vevericam" in pobeg iz območja izpada. V 77. minuti srečanja proti Kawasakiju je Trbovljčan pri izidu 1:1 sprejel podajo Cukamote, z desno je privzdignil žogo, obrnil branilca, nato pa z volejem poslal žogo v levi zgornji kot. Veliko bolje gre Tončiju Žlogarju in njegovi Omonii, ki je proti Doxi prek Izolana povedla v 50. minuti, na koncu je bilo 2:0 za vodilno moštvo ciprskega prvenstva.

Podaji Jokiča in Brečka
Bojan Jokič
in Valter Birsa sta v dresu Sochauxa končno dočakala prvo letošnjo zmago, "levčki" so z 2:1 ugnali Le Mans. Dobro razploženi Birsa, v 20. minuti je njegov strel z razdalje zletel tik nad prečko, je ob polčasu zaradi poškodbe aduktorja (nožne mišice odmikalke) ostal v slačilnici. V 68. minuti je Jokič (igral vso tekmo) s podajo našel rezervista Boudebouza, ki je zadel za deveto točko Sochauxa letos.

So Praletu šteti dnevi?
Köln je z 2:1 ugnal Hannover, Mišo Brečko in Milivoje Novakovič pa sta srečanje končala z rumenima kartonoma. Mišo je pri prvem zadektu prispeval podajo iz kota, "Novo" pa so tokrat nasprotni branilci učinkovito pokrivali, tako da je Jaršan ostal brez konkretnega strela na gol. V hudih škripcih je Bojan Prašnikar, Wolfsburgov Grafite je Cottbusu natresel tri gole (3:0). "Prale" se spopada z nemirom v slačilnici in vse glasnejšimi govoricami o odpustu. Matej Mavrič (igral vso tekmo) je v 2. Bundesligi s Koblenzom izgubil v Aachnu z Allemanio (2:0).

Gent lovi Ljubijankičevega krvnika
Liverpool, vodilno moštvo Premier lige, je suvereno s 3:0 odpravil zadnji West Bromwich, pri katerem je Robi Koren odigral vso tekmo in bil v skromni vrsti gostov med najboljšimi. Marko Šuler je z Gentom proti Denderju doma iztržil le točko (1:1). Zaradi poškodbe gležnja še vedno ne igra Zlatan Ljubijankič, zaradi česar je belgijski klub celo vložil pritožbo proti branilcu Manchester Uniteda Jonnyju Evansu, ki je na tekmi Slovenija - Severna Irska grobo štartal na "Zlajota".

Konec sezone na Švedskem
Samir Handanovič je po nekaj dobrih obrambah na San Siru v sodnikovem podaljšku moral priznati poraz Interju. Za Udinese je bil po kotu v 92. minuti usoden Julio Cruz. Furlani so v Serii A izgubili prvič po 12 tekmah in zdrsnili na peto mesto. Zlatko Dedič je doma klonil z Empolijem (0:1), Koprčan pa je igral do 84. minute. Na Švedskem je Andrej Komac od 63. minute dalje sodeloval pri polomu Djurgardna s Trelleborgom (1:3). Djurgarden je prvenstvo končal na skromnem 12. mestu, AIK Solna Mirana Burgiča pa je končala kot peta.

Brez igralnih minut so od reprezentantov kot že običajno ostali Branko Ilič (Betis), Mirnes Šišič (Olympiacos), Boštjan Cesar (Marseille) in Mitja Mörec (CSKA Sofija).

Toni Gruden