Henry je prepričljivo zabil 36. reprezentančni gol. Foto: Reuters
Henry je prepričljivo zabil 36. reprezentančni gol. Foto: Reuters
Zinedine Zidane (številka 10)
Zinedine Zidane je proti Brazilcem dokazal, da še ni za v staro šaro. Foto: EPA
Dida
Dida je v 57. minuti skupaj z žogo obležal v mreži. Foto: EPA
Ronaldinho
Brazilska desetica je bila na SP-ju le bleda senca šampionskega igralca katalonskega velikana Barcelone. Foto: EPA
Carlos Alberto Parreira
Carlos Alberto Parreira je bil brez rešitev na klopi. Foto: Reuters
Francoski navijači
Francoski navijači so v Parizu znali proslaviti uvrstitev v polfinale. Foto: EPA
Brazilski navijači
Brazilski navijači niso mogli verjeti, kako so jim jo zagodli Francozi. Foto: Reuters
Juan
Juan je podrl Vieiro najmanj za rumeni karton. Foto: Reuters
Brazilski navijač
Galski petelini so bili pretrd oreh za prve favorite turnirja. Foto: Reuters

To je bil večer, ko so ljubitelji nogometa končno upali na brazilske čarovnije, ki jih prikazujejo v oglasu za znanega proizvajalca športne opreme. A teh ob agresivni igri Francozov ni bilo. Je pa zato izziv sprejel 34-letni maestro trikolorov Zinedine Zidane. V 57. minuti je Zizou s prostega strela poiskal nepokritega Thierryja Henryja, ki je s prve odprl boleče rane carioc. Njihov odgovor je bil bled: Juan je z avtogolom skorajda povišal zaostanek.

Od takrat naprej so galski petelini s povezano igro navdušili gledalce in kljub poskusu Ronaldinha s prostega strela in Ronalda v sodniškem podaljšku, ko je Fabien Barthez sploh prvič na tekmi moral resneje posredovati, ubranili vodstvo.

Začeli zaspano, a so vse boljši
Imenitna postava igralcev, ki je s francoskim grbom na prsih trikolorom prinesla edini naslov svetovnih prvakov, je letošnji SP začela zaspano, a s predstavami v izločilnih bojih dokazala, da spada med najboljše. Prekinili so niz enajstih tekem brazilske neporaženosti na SP-jih, ki se je začel ravno po finalu leta 1998.

Domenech: Stari možje še vedno znajo igrati
To je potrdil tudi selektor Raymond Domenech: "Bilo je nenavadno. Včasih ni besed za opis svojih občutkov. Boril sem se z njimi. Stari možje še vedno znajo igrati."

Zizou hoče vse do finala
Zinedine Zidane tokrat ni prispeval golov kot v obračunu pred osmimi leti, je pa vendarle najbolj zaznamoval dvoboj v Stuttgartu, kar dokazuje tudi nagrada za igralca tekme: "Potrebovali smo sijajno tekmo in jo tudi odigrali. Vedeli smo, da moramo biti maksimalno pripravljeni in smo tudi bili. Zdaj se nočemo ustaviti v polfinalu, saj je vse skupaj prelepo."

Parreira ni opravil svojega dela
Carlos Alberto Parreira je po srečanju priznal lastni neuspeh: "Rad bi se zahvalil igralcem, ki mogoče za večji uspeh niso trenirali dovolj časa skupaj, čeprav smo trdo delali. Nisem opravil svojega dela, saj je bila moja naloga finale. V Braziliji se za poraz reprezentance krivi trenerja in menim, da bomo tak scenarij doživeli tudi tokrat. Premagala nas je močna ekipa, ki je odigrala nepozabno."

Zidane je navdušil tudi 63-letnega stratega: "Poznamo Zidana, gre za enega najboljših igralcev zadnjega desetletja. Odigral je izjemno. Skušali smo ga ustaviti, a Brazilci ne uporabljamo "policaja".

Po 24 letih v polfinalu le Evropejci
Očitno evropskim ekipam resnično ugajajo zelenice na stari celini, saj so prvič po letu 1982 in SP-ju v Španiji (Italija, Zahodna Nemčija, Poljska, Francija) v polfinalu le evropske ekipe. To obžaluje tudi selektor selecaa Parreira: "To je velika škoda za svetovni nogomet, saj bi morala biti v polfinalu vsaj ena južnoameriška ekipa." Takrat je slavila Italija, bo tudi tokrat tako?

Od minute do minute:
88.
Ronaldo je po lepem prodoru mojstrsko izsilil prekršek in rumeni karton Thurama. Ronaldinho s prostega strela meri pol metra prek vrat.
87. Le 2 minuti po vstopu je karton prejel Saha.
85. Saha je zamenjal junaka Henryja.
81. Maloudaja je zamenjal soigralec pri Lyonu Wiltord.
79. Še tretja brazilska menjava: Kakaja je zamenjal Robinho.
77. Francoska klop pošilja v igro Govouja. Zamenjal je Riberyja.
76. Zamenjava na desni strani brazilske obrambe: namesto kapetana Cafuja je vstopil Cicinho.
75.
Lucio je zrušil Henryja.
74.
Willy Sagnol zaradi nepravilnega zadrževanja Kakaja. Prvi francoski karton.
70. Brazilci skušajo izenačiti, a v hitrem francoskem protinapadu Ribery po podaji Henryja skorajda zapečati njihovo usodo. Mojstrsko je posredoval Dida in ohranil upe na polfinale.
63. Parreira pričakovano v ogenj pošilja Adriana. Iz igre Juninho.
61. So Brazilci v izgubljenem položaju? Ribery je preigraval Cafuja na levi in ob gol-avt črti podal v kazenski prostor. Juan je skorajda preusmeril žogo v lastni gol.
57. Francozi vodijo! Zidane je tokrat z leve strani s prostega strela podal v kazenski prostor. Žoga je preletela večino igralcev, a ne Henryja, ki jo je na drugi vratnici povsem nepokrit pričakal in jo s prve zabil v mrežo za zasluženo vodstvo nekdanjih svetovnih prvakov. Pred Brazilci je težka naloga.
53. Zidane s prostega strela z desne strani poda v kazenski prostor do Henryja in gol! Vendar je sodnik zadetek zaradi prepovedanega položaja nepravično razveljavil, saj je bil le Gallas v prepovedanem položaju.
------------------------------------------------------------------
POLČAS.
Brazilski asi ob agresivni igri nasprotnikov ne pridejo do izraza. Varovanci Raymonda Domenecha so po 15 minutah vzpostavili ravnotežje na igrišču. Na to kažeta tudi podatka o rumenih kartonih (3:0) in več prekrškov s strani brazilskih igralcev (10:6).
------------------------------------------------------------------
45. +2
Ronalda je v živem zidu zadela žoga v roko po prostem strelu Henryja.
45. Zidane je nanizal nekaj carioc in super podal Vieiri, ki je v protinapadu stekel proti brazilskim vratom. Od zadaj ga je zrušil Juan, ki ne bo nastopil na morebitni tekmi v polfinalu.
33. Francoski stroj se je ogrel. Trikolori prevladujejo v posesti žoge (56:44), strelih v okvir vrat (3:2) in kotih (4:2).
26. Prvi prekršek branilca carioc Lucia na prvenstvu. Vzrok: Thierry Henry. S 386 minutami brez prekrška je postavil nov rekord obrambnih igralcev, ki ga je pred tem postavil Paragvajec
Carlos Gamarra na turnirju leta 1998 v Franciji.
25. Cafu je vlekel za dres Abidala. Prvi rumeni karton na tekmi.
21. Po kotu Maloudaja je Vieira v brazilskem kazenskem prostoru padel. Sodniška piščalka je ostala nema.
11. Ronaldo je aktiven že od začetka tekme. Po podaji Ronaldinha s prostega strela je z glavo streljal previsoko.
1.-10. Moštvi se še otipavata. Podjetnejši so Brazilci, ki imajo 60-odstotno posest žoge.
1. S sredine so začeli Brazilci.

Brazilija        0 - 1         FRANCIJA
Henry 57.
---------------------------------------
Dida Barthez
Cafu ** Sagnol
Lucio Thuram
Juan Gallas
Roberto Carlos Abidal
G. Silva Vieira
Ze Roberto Makelele
Kaka *** Ribery *
Juninho * Zidane
Ronaldinho Maluoda **
Ronaldo Henry ***
---------------------------------------
* 63./Adriano * 77./Govou
** 76./Cicinho ** 81./Wiltord
*** 79./Robinho *** 85./ Saha