Ricardo je vnovič postal portugalski junak. Leta 2004 je v šesti seriji najprej ubranil strel Vassella, nato je uspešno izvedel enajstmetrovko in popeljal gostitelje Eura v polfinale. Foto: EPA
Ricardo je vnovič postal portugalski junak. Leta 2004 je v šesti seriji najprej ubranil strel Vassella, nato je uspešno izvedel enajstmetrovko in popeljal gostitelje Eura v polfinale. Foto: EPA
Portugalska klop
Izbruh neizmernega veselja na portugalski klopi, potem ko je Ronaldo zadel za 3:1. Foto: EPA
Felipao in Ronaldo
Veliki trenerski mag Felipe, ki še ni izgubil srečanja na mundialih, in Cristiano Ronaldo v trenutkih slavja. Foto: EPA
Poti Šveda
Poti Šveda in angleškega kapetana se razhajajo. Foto: EPA
Trd duel
Trd duel Franka Lamparda in Taiga Mendesa na sredini igrišča. Foto: Reuters
Elizondo ohladil Rooneyja
Takole je v 62. minuti Argentinec Elizondo ohladil razboritega Angleža Rooneyja. Foto: EPA
Rooney pohoduje Carvalha
Wayne Rooney je takole nespametno pohodil Ricarda Carvalha, kar je kasneje privedlo do Rooneyjevga rdečega kartona. Foto: EPA
David Beckham
David Beckham v solzah na angleški klopi. Zaradi poškodbe kolena je zahteval menjavo. Foto: Reuters
Prekratka noga
Še najboljša priložnost se je v prvem delu ponudila Franku Lampardu, ki je za malo zamudil podajo Gerrarda v prazen prostor. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je vsaj za silo pozdravil poškodbo in je odigral vseh 120 minut in še kot zadnji strelec pri Portugalski zadel za končnih 3:1. Foto: EPA

Po dolgočasni tekmi, ki smo jo gledali v 1. polčasu, je srečanje postalo zanimivo, ko je bil v 62. minuti zaradi grobega prekrška nad Ricardom Carvalhom in nadaljnjega ugovarjanja izključen Wayne Rooney.

Pri streljanju z bele točke se je kot na Euru 2004 izkazal portugalski čuvaj mreže. Ricardo je ubranil udarce Franka Lamparda, Stevena Gerrarda in Jamieja Carragherja, pa tudi pri strelu Owena Hargreavesa je bil blizu. "Enajstmetrovke so loterija, toda dobro treniram, vendar vam vseeno ne bom izdal moje skrivnosti, potem bi vedeli vse, " je na dobro pripravo opozoril Ricardo.

30-letnik je s tremi ubranjenimi enajstmetrovkami postal prvi vratar na svetovnih prvenstvih, ki je ubranil več kot dva strela z bele točke. Pri Portugalcih sta Hugo Viana in Armando Petit zadela vratnico in desno vratnico Paula Robinsona, Simao Sabrosa, Helder Postiga in Cristiano Ronaldo pa so ohranili mirne živce.

Scolari še v tretje
V obračunu dveh razvpitih trenerjev, Svena-Gorana Erikssona na angleški klopi in Luisa Felipeja Solarija na portugalski, je bil še tretjič uspešnejši Brazilec. Na mundialu pred štirimi leti je Scolari vodil Brazilijo, ki je z 2:1 v četrtfinalu ugnala Beckhama in tovariše, pred dvema letoma je Felipe že vodil Portugalsko in bil znova krvnik Otočanov, ki jih poslal domov v četrtfinalu Eura 2004 po streljanju enajstmetrovk.

Pomemben dejavnik pri poteku obračuna je bila tudi zaprta streha v Gelsenkirchnu zaradi zahtev televizije, kar je še dvignilo temperaturo tako na tribunah kot na zelenici. Vseeno pa sta reprezentanci razočarali z obrambno postavitvijo in igralno miselnostjo, katere glavna ideja je bila, kako preprečiti zadetek nasprotnika, ne pa, kako ga doseči.

Po sledeh Eusebia
Portugalska se je na svojem petem nastopu na nogometnih mundialih še drugič uvrstila v polfinale. Leta 1966 so bili pod vodstvom Eusebia največje presenečenje prvenstva. Medtem pa se Angleži vnovič razočarani vračajo v domovino nogometa.

Izjave po tekmi:
Luis Felipe Scolari: "Čestitam Angliji, z desetimi igralci so bili neverjetni, bila je napeta tekma. Nismo izkoristili številčne premoči, ker smo preveč streljali zunaj kazenskega prostora. Anglija je zelo dobro zaprla poti do gola, bilo je, kot bi igrali 11 na 11."

Sven-Goran Eriksson: "Ne mislim, da smo si zaslužili, da smo izgubili ... Spet smo izgubili po enajstmetrovkah in res obžalujem to. Fantje so si zaslužili več."

Ricardo: "To je bila tekma za zmago. Ko smo prišli do enajstmetrovk, sem ubranil tri, hvala Bogu. Smo presrečni."

... toda Eriksson še pristavi
"Mislim, da sta bile dve stvari ... Vse je šlo po načrtu ... Toda na našo nesrečo smo ostali z desetimi možmi in nato nismo imeli več načrta," je posredno Šved na klopi Gordon Albiona obtožil Rooneyja za izpad. "Druga stvar so bile enajstmetrovke... Zgrešili smo tri in razumljivo, da to ni dobro," je zaključil izredno razočarani Eriksson, ki se poslavlja od mesta selektorja Anglije.

Od minute do minute:

Enajstmetrovke:
0:1
Simao Sabrosa
0:1 Lampard, Ricardo brani
0:1 Viana, desna vratnica
1:1 Hargreaves
1:1 Petit, desna vratnica
1:1 Gerrard, Ricardo brani
1:2 Postiga
1:2 Carragher
1:3 Ronaldo
------------------------------------------------------------------
KONEC PODALJŠKOV:
Moštvi sta se bali tvegati in več vložiti v napad. Zdaj nas še tretjič na prvenstvu čakajo enajstmetrovke. Pred dvema letoma so na Euru 2004 po enajstmetrovkah slavili Portugalci.
------------------------------------------------------------------
119.
Eriksson je opravil še zadnjo taktično potezo pred izvajanjem enajstmetrovk. Mladi Lennon gre na zasluženi počitek, v igro pa izkušeni branilec Jamie Carragher.
115. Krč je zagrabil Johna Terryja.
111. Prekršek Carvalha nad Crouchom na sredini igrišča za rumeni karton.
108. Gol Postige je zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavljen.
107.
Prodor Lennona in posredovanje Nuna Valenteja, za kar so Angleži zahtevali najstrožjo kazen. Sodnik je Hargreavesu pokazal rumeni karton.
100. - 105. Značilna previdna igra za podaljške, s posamičnimi akcijami in streli od daleč.
99. Kombinacija Lamparda in Gerrarda, ki je poslal v kazenski prostor izreden predložek, a je bil Miguel višji v skoku od dvometraša Petra Croucha.
91. - 95. Angleži poskušajo presenetiti Portugalce kljub igralcu manj.
------------------------------------------------------------------
KONEC REDNEGA DELA:
Neverjetno dolgočasna tekma je z izključitvijo Rooneyja pridobila bojevitost. V zadnjih minutah so Portugalci pritisnili, a največja priložnost se je v zadnji minuti ponudila Terryju. Čakamo na podaljške.
------------------------------------------------------------------
90. +1
Priložnost se je ponudila Terryju, ki je odšel v napad, a je streljal čez vrata Ricarda.
87. Še zadnja menjava pri Portugalski: Figo na počitek, po gol pa Helder Postiga.
83. Lampard je izvrstno streljal s prostega strela z oddaljenosti 30 metrov, Ricardo se je izkazal, na odbito žogo je pritekel Lennon, a je bil tudi drugič uspešnejši Ricardo.
78. Podaja Figa na Cristiana Ronalda, ki je bil prenizek, žoga je potovala naprej in bi kmalu pristala v mreži, če ne bi izvrstno reagiral Paul Robinson.
65. - 75. Kljub prednosti igralca več je portugalska igra še naprej jalova, Otočani se branijo.
75. Menjava pri Portugalski: Hugo Viana namesto Tiaga Mendesa.
65. Reakcija angleške klopi. V igro je vstopil Peter Crouch, iz igre gre Joe Cole.
63. Menjava edinega portugalskega napadalca za krilnega igralca: Pauleta na klop, v igri Simao Sabrosa.
62. Rdeči karton za Wayna Rooneyja. Po preigravanju na sredini je pohodil Carvalha, nakar je v pregovarjanju potisnil klubskega kolega Cristiana Ronalda in argentinski sodnik Elizondo je pokazal direktni rdeči karton.
59. Preigravanje Lennona po desni strani, Rooney je v idealni poziciji zgrešil celo žogo, nato je čez prečko ustrelil Joe Cole.
52. Po kotu je z volejem poskusil osamljeni Lampard, a je slabo zadel žogo.
51. Presenetljiva poteza angleškega selektorja, ki menja kapetana Davida Beckhama z Aaronom Lennonom. Kot kaže slika s klopi, gre za poškodbo desnega kolena Beckhama.
46. - 50.
Drugi del se nadaljuje, kjer se je končal prvi. V zavesti igralcev prevladuje obrambna naravnanost.
------------------------------------------------------------------
POLČAS:
Prvi polčas v Gelsenkirchnu je bil za v pozabo, saj obrambno naravnani moštvi nasprotniku nista dopustili, da si priigra kakšno priložnost. Upajmo na boljše nadaljevanje.
------------------------------------------------------------------
45.
Silovit strel Lamparda iz razdalje, vendar je bil Ricardo pazljiv in zanesljiv.
43. Joe Cole je prišel do žoge po slabem izvajanju kota Beckhama, Armando Petit ga je podrl in si prislužil rumeni karton.
41. Prvi kot in strel z glavo Tiaga ter nezanesljivost Paula Robinsona v angleških vratih.
31. - 40. Obrambno naravnani postavitvi zahtevata svoj davek, igra je preveč predvidljiva, s tribun se oglašajo prvi žvižgi.
29. Prekršek Johna Terryja nad Tiagom Mendesom na sredini terena za rumeni karton. Če se Anglija uvrsti v polfinale, Terry tam ne bo smel igrati, ker je karton že prejel v osmini finala.
10. - 29. Igra se je razživela, poskusi prebojev po krilih. Za zdaj še ni pravega zaključnega udarca.
21. Za las predolga podaja Gerrarda za Lamparda, ki se je sam znašel pred Ricardom.
19. Preigravanje Cristana Ronalda po levi strani, nato je streljal čez angleška vrata.
13. Po predložku in po zmedi v angleški obrambi je žoga prišla do Tiaga, ki pa ni zmogel presenetiti Robinsona.
9. Poskus Rooneyja iz razdalje 18 metrov naravnost v naročje portugalskega vratarja.
6. Lep predložek Beckhama v kazenski prostor, Ricardo izbija s pestmi.
1. - 5. Previden začetek na obeh straneh, živahneje je na tribunah.
1. S sredine igrišča so začeli Angleži.

GELSENKIRCHEN, četrtfinale             
                                       
Anglija       * 1 - 3       PORTUGALSKA 
Rooney 62.


------- * - po enajstmetrovkah --------
Robinson Ricardo Neville Miguel Ferdinand Carvalho Terry Meira A. Cole Valente Beckham * Petit Lampard Maniche Hargreaves Tiago ** Gerrard Figo *** J. Cole ** Ronaldo Rooney Pauleta * ---------------------------------------
* 52./Lennon * 63./Sabrosa ** 65./Crouch ** 75./Viana
*** 86./Postiga
Sodnik: Horacio ELIZONDO (Argentina)